Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

Βαρθολομαίος: «Η Αγία Σοφία θα μείνει μουσείο»

Την πεποίθηση ότι η Αγία Σοφία δεν θα μετατραπεί τελικά σε τέμενος, αλλά ότι θα επικρατήσει η λογική και θα διατηρηθεί ως μουσείο, εξέφρασε ο ....
Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Ντόιτσε Βέλε». Ο Πατριάρχης, που βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη στη Γερμανία, δήλωσε ότι το πραγματικό συμφέρον της Τουρκίας, είναι να διατηρηθεί η Αγία Σοφία ως μουσείο.
«Το είπα σε δηλώσεις μου, σε συνεντεύξεις μου. Το είπα και στην κ. πρόεδρο της UNESCO διότι η Αγία Σοφία είναι υπό την προστασία του διεθνούς οργανισμού. Η Αγία Σοφία είναι σήμερα μουσείο ανοικτό σε όλο τον κόσμο. Και πράγματι έρχονται εκατοντάδες, χιλιάδες κάθε μέρα. Και η Τουρκία έχει ένα μεγάλο έσοδο από το εισιτήριο. Είχα πει και για την Αγία Σοφία της Τραπεζούντος: Ως τζαμί θα είναι μόνο για τους μουσουλμάνους. Ως μουσείο όμως είναι για όλο τον κόσμο. Δεν συμφέρει την Τουρκία να μπει σε αυτή την περιπέτεια και να τα χαλάσει με όλο τον χριστιανικό κόσμο». Ο Πατριάρχης πρόσθεσε μάλιστα ότι μια ενδεχόμενη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί θα ήταν αντίθετη «προς τη βούληση του ιδρυτού της τουρκικής δημοκρατίας, του Μουσταφά Κεμάλ, που την έκανε μουσείο».

Ο κ. Βαρθολομαίος χαρακτήρισε ως θετικές εξελίξεις στη διάρκεια της διακυβέρνησης Ερντογάν την επιστροφή των περιουσιών και την τουρκική ιθαγένεια που έδωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός στους μητροπολίτες του εξωτερικού, ώστε να μπορούν να συμμετέχουν σε μια μελλοντική πατριαρχική εκλογή. Πρόσθεσε όμως ότι αυτά δεν είναι αρκετά και επανέλαβε το αίτημα για επαναλειτουργία της Χάλκης.
http://www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: