Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

Ρώσοι: Να ξαναγίνουμε υπερδύναμη όπως ήταν η ΕΣΣΔ- Στο 83% η δημοτικότητα του Πούτιν

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύει το δίκτυο Russia Τoday, το 42% των Ρώσων θέλει να ξαναγίνει η χώρα του «υπερδύναμη, όπως ήταν κάποτε η ΕΣΣΔ», δείχνοντας ότι θέλουν να ξαναζήσουν τις ένδοξες ημέρες της Σοβιετικής Ένωσης...
Αλλο ένα 41% πιστεύει ότι η Ρωσία πρέπει να ενταχθεί στο κλαμπ των ισχυρών και αναπτυγμένων χωρών κι ένα 10% τρέφει λιγότερο μεγαλεπήβολες φιλοδοξίες, λέγοντας ότι είναι αρκετός ένας ηγεμονικός ρόλος επί των κρατών που στο παρελθόν ανήκαν στη Σοβιετική Ενωση.
Οσο για εκείνους που θεωρούν ότι η Ρωσία δεν χρειάζεται να διεκδικήσει κανένα ρόλο τοπικής ή παγκόσμιας υπερδύναμης, αποτελούν μια ισχνή πλειοψηφία του 4%.
Στην ερώτηση σχετικά με το ποιος είναι ο σημαντικότερος παράγοντας που καθορίζει τη δύναμη της Ρωσίας, το 52% απαντά ότι είναι η σύγχρονη, αναπτυγμένη οικονομία και το 42% η στρατιωτική της ισχύς.
Το γκάλοπ διενεργήθηκε από το κέντρο πολιτικών ερευνών VTSIOM στα μέσα Απριλίου, λίγο μετά το δημοψήφισμα στην Κριμαία και την εν συνεχεία ένωση της στη «μητέρα – πατρίδα». Οπως φαίνεται, πέτυχε τους Ρώσους σε έξαρση πατριωτικού μεγαλείου.
Σύμφωνα με στοιχεία του VTSIOM, το ποσοστό των Ρώσων που ονειρεύονται στάτους υπερδύναμης για τη χώρα τους είναι σήμερα το υψηλότερο από το 2003, οπότε το κέντρο άρχισε να πραγματοποιεί πολιτικές σφυγμομετρήσεις.
Πέρυσι, οι Ρώσοι που επιθυμούσαν να ξαναζήσουν το μεγαλείο της σοβιετικής περιόδου ήταν λιγότεροι (37%) από εκείνους που επιθυμούσαν την ένταξη της χώρας στο κλαμπ των 15 ισχυρών του κόσμου (44%).
Ο διευθυντής του VTSIOM, Στεπάν Λβοβ, αποδίδει αυτή τη στροφή στα γεγονότα των τελευταίων μηνών τα οποία ενίσχυσαν τον ρόλο της Ρωσίας ως σημαντικού παγκόσμιου παίκτη. Μαζί του συμφωνεί και ο Βαλερί Σολοβέι, καθηγητής στη Διπλωματική Σχολή της Μόσχας, προσθέτοντας επίσης την «εθνοκεντρική αντίληψη του κόσμου» την οποία προβάλλουν τα ρωσικά ΜΜΕ.
Σύμφωνα μάλιστα με άλλο γκάλοπ από το ινστιτούτο Levada, η κρίση στην Ουκρανία έχει εκτοξεύσει τη δημοτικότητα του Βλαντιμίρ Πούτιν στα ύψη. Το μήνα Μάιο, η δημοτικότητα του προέδρου εκτοξεύθηκε στο 83%. Στις αρχές Μαρτίου βρισκόταν στο 72% και στις αρχές του χρόνου στο 65%.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: