Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Μαύρα νούμερα για την εκπαίδευση στην Πιερία - Στενάζουν τα σχολεία από ελλείψεις σε δασκάλους, καθηγητές αλλά και χαμένες διδακτικές ώρες

Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013 Τοπικά
Κοινή συνέντευξη τύπου του Συνδέσμου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπ/σης Πιερίας, της ΕΛΜΕ Πιερίας και της Ένωσης Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Δήμου Κατερίνης
Την μελανή εικόνα που...
επικρατεί στον χώρο της εκπαίδευσης στα σχολεία της Πιερίας παρουσίασαν κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου η πρόεδρος του Συνδέσμου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Πιερίας κα Φρειδερίκη Βάσσου, ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Πιερίας κ. Χρήστος Αντωνίου, ο Αντιπρόεδρος κ. Στάθης Συμεωνίδης και ο πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Σχολείων του Δήμου Κατερίνης κ. Γιάννης Καπέτας.
Μεγάλες ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς αλλά και εκατοντάδες χαμένες διδακτικές ώρες μέχρι σήμερα είναι το αποτέλεσμα της «νέας εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης».
Ήδη, τόσο οι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, όσο και η ΕΛΜΕ Πιερίας έχουν προχωρήσει στη διοργάνωση συλλαλητηρίου σήμερα το απόγευμα στις 6 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας ενώ το Σάββατο 2 Νοεμβρίου και πάλι στην πλατεία ελευθερίας της πόλης αλλά και σε όλο το πλέγμα του πεζόδρομου θα γίνει διανομή ενημερωτικού φυλλαδίου ενόψει μάλιστα και της απεργιακής κινητοποίησης στις 6 Νοεμβρίου.
Φρειδερίκη Βάσου: «Οδηγούμαστε σε μεσαίωνα»
Ως τη χειρότερη χρονιά χαρακτήρισε τη φετινή η πρόεδρος του Συνδέσμου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας κα Φρειδερίκη Βάσσου ως προς τη λειτουργία των σχολείων.
«Για πρώτη φορά φέτος δεν έγιναν καθόλου διορισμοί εκπαιδευτικών, ενώ υπάρχουν πάρα πολλά κενά, έχουν φύγει γύρω στις 2.500 εκπαιδευτικοί, έχουν συνταξιοδοτηθεί και δεν έγινε ούτε ένας διορισμός» είπε χαρακτηριστικά η κα Βάσσου και πρόσθεσε «Φέτος το Υπουργείο Παιδείας έδειξε τη μεγαλύτερη αναλγησία απέναντι στους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Έγιναν ελάχιστες αποσπάσεις και έγιναν διορισμοί αναπληρωτών μέσω ΕΣΠΑ για τα ολοήμερα σχολεία. Αυτό σημαίνει ότι οικογένειες εκπαιδευτικών έχουν διαλυθεί στην κυριολεξία».
Παράλληλα η πρόεδρος των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ν. Πιερίας επανέλαβε το αίτημα της ΔΟΕ ένας δάσκαλος ανά 20 μαθητές για τα δημοτικά και 1 νηπιαγωγός ανά 15 νήπια.
«Εν ολίγοις οδηγούμαστε σε ένα μεσαίωνα. Προσπαθούν να πάψουν τη δωρεάν, δημόσια Παιδεία και με τους διάφορους τύπους σχολείων, όπως είναι το ενιαίο αναμορφωμένο σχολείο, όπου υπάρχουν οι ειδικότητες και τα ολοήμερα, κατηγοριοποιούμε τα σχολεία γιατί καταργήθηκε το ολοήμερο από τα εξαθέσια και κάτω, δηλαδή σε ένα ορεινό χωριό με 3/θέσιο ή 4/θέσιο σχολείο δεν μπορεί να λειτουργήσει ολοήμερο. Αυτό σημαίνει πως δε θα έχει γυμναστή, ξένη γλώσσα, οπότε χωρίζουμε τα σχολεία σε κατηγορίες» κατέληξε.
Χρ. Αντωνίου: «Τραγικά τα στοιχεία για την εκπαίδευση στην Πιερία»
Τραγικά χαρακτήρισε τα στοιχεία για την εκπαίδευση στην Πιερία, κάτι που όπως είπε καταμαρτυρούν οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς που συνοδεύονται μέχρι σήμερα από ένα μεγάλο χαμένο αριθμό σχολικών ωρών.
Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Πιερίας ανέφερε πως τα κενά είναι 913 στα σχολεία. Τα κενά είναι σε ειδικά σχολεία, σε μουσικά σχολεία και αφορούν το βοηθητικό προσωπικό και ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό.
Όσον αφορά τα μουσικά σχολεία λείπουν πολλοί καθηγητές. Ιδίως για το μουσικό σχολείο Κατερίνης αυτή τη στιγμή λείπουν 382 μουσικές ώρες, που σημαίνει ότι το μουσικό σχολείο που έχει 193 μαθητές, κάνει τα γενικά μαθήματα, και δεν μπορεί να πραγματοποιήσει τα μαθήματα για το σκοπό που έχει ιδρυθεί. Η ΕΛΜΕ ζητά να επανδρωθούν αυτά τα σχολεία.
«Όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ, τρεις μήνες πριν ψηφίστηκε το νομοσχέδιο με την καρατόμηση των ειδικοτήτων όσον αφορά τις τεχνικές ειδικότητες. Τρεις μήνες μετά τα στοιχεία για την Πιερία είναι τραγικά» είπε χαρακτηριστικά και ζήτησε να μπει ο ελεγκτής Δημόσιας Διοίκησης -όπως έλεγξε αν οι καθηγητές κάθονται και πόσο κάθονται- και να ελέγξει το υπουργείο Παιδείας και τις ευθύνες που έχει, γιατί δεν έχει επανδρώσει τα σχολεία και χάνονται τόσες διδακτικές ώρες.
Οι ελλείψεις σε αριθμούς
Το μεγάλο πρόβλημα μαρτυρούν όμως οι ίδιοι οι αριθμοί, όπως ακριβώς τους παρουσίασαν τόσο η Πρόεδρος του Σ.Ε.Π.Ε. Πιερίας κα Φρειδερίκη Βάσσου, όσο και ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Πιερίας κ. Χρήστος Αντωνίου.
Συγκεκριμένα, στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση της Πιερίας αυτή τη στιγμή «λείπουν» 17 καθηγητές αγγλικών, 14 πληροφορικής και επιπλέον 2 - 3 νηπιαγωγοί, αφού μόλις πριν λίγες ημέρες ήρθαν 10 μέσω ΕΣΠΑ.
Στην Δευτεροβάθμια εκπαίδευση τώρα σύμφωνα με τα νούμερα που παρουσίασε ο κ. Αντωνίου στην Επαγγελματική Σχολή Κατερίνης λείπουν 5 καθηγητές αισθητικής, 1 κομμωτικής και 3 καθηγητές που είναι γιατροί και ειδικότητας φαρμακευτικής. Μέχρι τώρα στην Επαγγελματική Σχολή έχουν χαθεί 430 διδακτικές ώρες.
Στο Εσπερινό ΕΠΑΛ μόλις χθες έκλεισαν τα κενά με μια νοσηλεύτρια.
Στο 2ο ΕΠΑΛ έχουν χαθεί 485 διδακτικές ώρες εκ των οποίων οι 200 ώρες είναι από τα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν παιδιά τα οποία θέλουν να δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις στο τέλος το καλοκαιριού και δεν ξέρουν τι θα γίνει. Πηγαίνουν στο σχολείο για λίγες ώρες κάνουν μαθήματα γενικής παιδείας και όχι κατευθύνσεων.
Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα το παράδειγμα που παρουσίασε ο κ. Αντωνίου:
«Το τραγικό είναι ότι 3 μαθητές από το 2ο ΕΠΑΛ έδωσαν επαναληπτικές εξετάσεις την Τρίτη που σημαίνει ότι αυτοί οι 3 μαθητές πήγαιναν κάθε μέρα στο σχολείο, δεν είχαν πάσο γιατί δεν δικαιούνταν και έπρεπε οι γονείς να βάζουν τα χρήματα από την τσέπη τους, να ρωτάνε αν ήλθε ο καθηγητής να τους εξετάσει και τελικά ήλθαν μόλις πριν δύο ημέρες δύο καθηγητές από την Θεσσαλονίκη».
Γ. Καπέτας: «Να παραμείνει ο δωρεάν δημόσιος χαρακτήρας της εκπαίδευσης
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων σχολείων του Δήμου Κατερίνης Γιάννης Καπέτας τόνισε ότι αυτό που ενδιαφέρει τους γονείς είναι να παραμείνει ο δωρεάν δημόσιος χαρακτήρας της εκπαίδευσης.
Παράλληλα ο κ. Καπέτας αναφέρθηκε και στο πρόβλημα της κατάργησης των σχολικών φυλάκων. Όπως είπε οι μαθητές νοιώθουν ανασφάλεια στο χώρο του σχολείου και ουκ ολίγες φορές οι γονείς καλούνται οι ίδιοι να φροντίσουν για την ασφάλεια των μαθητών.
Αναζήτηση επιπλέον χώρων για το Κοινωνικό Φροντιστήριο
Από την πλευρά του τέλος ο Αντιπρόεδρος της ΕΛΜΕ Πιερίας κ. Στάθης Συμεωνίδης αναφέρθηκε στη μέχρι σήμερα λειτουργία του Κοινωνικού Φροντιστηρίου στο οποίο συμμετέχουν περίπου 50 παιδιά.
Όπως είπε ο κ. Συμεωνίδης το 1ο ΕΠΑΛ είναι το σχολικό συγκρότημα που φιλοξενεί τη λειτουργία του Κοινωνικού Φροντιστηρίου, παρόλα αυτά, επειδή η ανάγκη είναι μεγάλη ήδη προσανατολίζονται στην εύρεση ενός ακόμη χώρου καθώς το σχολικό συγκρότημα του 1ου ΕΠΑΛ δεν μπορεί να φιλοξενήσει πλήρως τα τμήματα του Κοινωνικού Φροντιστήριου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: