Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Έτοιμη η διακήρυξη της «Ελιάς» Ποιοι έχουν βολιδοσκοπηθεί για να υπογράψουν το κείμενο


Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013
Το κείμενο της ιδρυτικής διακήρυξης φορέα της Κεντροαριστεράς, ως ένα πρώτο βήμα προς την ενιαία εκπροσώπηση όσων κομμάτων και κινήσεων του χώρου επιθυμούν να συμβάλουν στη δημιουργία της λεγόμενης «Ελιάς», θα δοθεί στη δημοσιότητα μέχρι τα....


μέσα της τρέχουσας εβδομάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κείμενο θα έχει ως επίκεντρο τη μεταρρυθμιστική προοπτική που πρέπει να δίνει στη χώρα μια σύγχρονη σοσιαλδημοκρατική παράταξη, δίχως, ωστόσο, τις αγκυλώσεις και τον κρατισμό που ιστορικά επικρατούσαν στον συγκεκριμένο χώρο στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έχουν βολιδοσκοπηθεί για να υπογράψουν προσωπικότητες όπως οι κ. Ν. Αλιβιζάτος, Χρ. Ροζάκης, Στ. Μπένος, Γ. Παγουλάτος, Αρ. Δοξιάδης, Π. Μάρκαρης και Παρ. Αυγερινός. Από τον κ. Ι. Βούλγαρη, ο οποίος αποτελεί τον βασικό συντελεστή του κειμένου (με την κατά καιρούς συνεργασία των κ. Ν. Μπίστη, Χρ. Δερβένη και Κυρ. Πιερρακάκη), έχει ζητηθεί η στήριξη και από άλλα πρόσωπα, όπως ο κ. Τ. Γιαννίτσης, καθώς επίσης και ο κ. Ν. Χριστοδουλάκης. Εχουν, επίσης, βολιδοσκοπηθεί, δίχως να έχουν απαντήσει, και πρόσωπα όπως οι κ. Β. Ράπανος, Α. Πανταζόπουλος και Γ. Σιακαντάρης. Η συγκεκριμένη κίνηση φαίνεται να έχει και την απόλυτη στήριξη του κ. Κ. Σημίτη, ο οποίος, ωστόσο, δεν πρόκειται να υπογράψει τη διακήρυξη. Σε κάθε περίπτωση, το πλήρες κείμενο δεν έχει φτάσει ακόμη στα χέρια κανενός από τους 50 οι οποίοι αναμένεται να υπογράψουν. Αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω του φόβου που έχουν οι συντελεστές της διακήρυξης για διαρροές.
Μία από τις βασικές ανησυχίες των συγγραφέων του κειμένου είναι να αποφευχθεί η ταύτιση με το ΠΑΣΟΚ, καθώς επιθυμούν να αποτελέσει μια διακήρυξη η οποία θα αφορά το σύνολο της Κεντροαριστεράς. Αν και ο κ. Φ. Κουβέλης έχει -ώς τώρα-εκφραστεί αρνητικά για το ενδεχόμενο μιας συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ στο πλαίσιο ενός ενιαίου φορέα, μια σειρά στελεχών της ΔΗΜΑΡ φαίνεται να θεωρεί θετική την πρωτοβουλία. Ο κ. Στ. Λειβαδάς, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, πιθανόν να υπογράψει τη διακήρυξη, ενώ θετικά αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο τουλάχιστον ακόμη τρία στελέχη. Αρνητικοί παραμένουν οι κ.κ. Ανδ. Λοβέρδος, Γ. Φλωρίδης και Αννα Διαμαντοπούλου.
Αντιθέτως, στο επιτελείο του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου επιθυμούν την ταχεία προώθηση της πρωτοβουλίας και δεν αποκλείεται σύντομα να συνεδριάσει η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να αποφανθεί περί του τρόπου συμμετοχής του κόμματος στον ενιαίο φορέα. Σε κάθε περίπτωση, ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος έχει αφήσει να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται να διεκδικήσει την πρωτοκαθεδρία στην «Ελιά». Εφόσον προχωρήσει το συγκεκριμένο σενάριο, θα πραγματοποιηθεί συνδιάσκεψη η οποία θα επιλέξει τους συμμετέχοντες στο ευρωψηφοδέλτιο, ενδεχομένως και τον επικεφαλής του νέου σχηματισμού.Του Βασιλη Νεδου
http://www.kathimerini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: