Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

Στο τραπέζι με την τρόικα ο φόρος πετρελαίου Το μήνυμα Σαμαρά είναι να κλείσουν οι εκκρεμότητες με την τρόικα, για να ανοίξει μια νέα ατζέντα διεκδικήσεων

Στο τραπέζι με την τρόικα ο φόρος πετρελαίου
Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013
Ενα νέο πλαίσιο διεκδικήσεων απέναντι στην τρόικα και χρονοδιάγραμμα εξόδου από το Μνημόνιο επιδιώκουν να διαμορφώσουν στο.. Μέγαρο Μαξίμου, ενώ διαψεύδουν κατηγορηματικά τα εκλογικά σενάρια που επανεμφανίστηκαν. Στους άξονες αυτούς αναμένεται να βασισθεί και ο Αντ. Σαμαράς στην ομιλία της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης το προσεχές Σάββατο, από την οποία  θα εκπέμψει μήνυμα αισιοδοξίας για την πορεία της οικονομίας, όπως τονίζουν συνεργάτες του.
Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι η γενική εντολή του Πρωθυπουργού προς τους υπουργούς να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες εξυπηρετεί τον γενικότερο στόχο της κυβέρνησης να διευρύνει το πεδίο των διεκδικήσεων από τους δανειστές. Το μήνυμα είναι ότι εάν κατά την αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου οι εκπρόσωποι της τρόικας δεν βρουν ανοικτά θέματα, τότε η κυβέρνηση θα βρει έδαφος για να προωθήσει μια νέα ατζέντα διεκδικήσεων - που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν και μια εικόνα χαλάρωσης των μνημονιακών απαιτήσεων.
Προς την κατεύθυνση αυτή, κατά τις ίδιες πληροφορίες, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να επιδιώξει:
n Μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης (με στόχο και τη στήριξη των οικονομικά αδύναμων στρωμάτων, μέσα από νέο χαμηλότερο τιμολόγιο). Το αίτημα αυτό έχει ήδη προβάλει και το ΠΑΣΟΚ, ενώ το βασικό επιχείρημα του κυβερνητικού επιτελείου είναι ότι η φοροελάφρυνση θα αυξήσει την κατανάλωση και συνεπώς δεν θα υπάρξει έλλειμμα στα δημόσια έσοδα.        
n Κινήσεις για την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά, ιδίως μέσω του τραπεζικού συστήματος.
n Επανεξέταση του θέματος της κινητικότητας και των απολύσεων στο Δημόσιο, ενόψει και του δεύτερου κύματος της διαθεσιμότητας 12.500 υπαλλήλων. Διαπραγμάτευση για το πλαίσιο της κινητικότητας έχει ήδη προαναγγείλει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ στόχος της κυβέρνησης είναι να συμπεριλάβει η τρόικα στον αριθμό των απομακρύνσεων και όσους συμβασιούχους δεν κερδίσουν στα δικαστήρια την ανανέωση των συμβάσεών τους.     

ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ. Την ίδια ώρα, ο Πρωθυπουργός επιδιώκει να τονώσει την ψυχολογία τόσο της γαλάζιας βάσης όσο και της κοινωνίας υποδεικνύοντας - εντός του 2014 - τον ορίζοντα απεγκλωβισμού από το Μνημόνιο και υποσχόμενος αποκατάσταση των αδικιών από την πολιτική σκληρής λιτότητας. Προϋπόθεση αποτελεί η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στο τέλος του έτους, όπως σημείωσε και ο ίδιος χθες (με συνέντευξη στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία»), τονίζοντας ότι το 70% αυτού του πλεονάσματος θα διατεθεί για τη στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων. «Ακόμη και οι πιο σκληροί επικριτές της χώρας μας στο παρελθόν δέχονται πλέον ότι οι θυσίες του λαού μας πιάνουν τόπο... Ποιοι άραγε και γιατί προσπαθούν να γκρεμίσουν αυτή την εικόνα; Η δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος αποτελεί το πρώτο αποφασιστικό βήμα για να βγούμε από την ανάγκη συνεχών Μνημονίων...», ήταν το δικό του μήνυμα.

Το «τρενάκι του θανάτου»
Το Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκει να βάλει στο «ψυγείο» τα εκλογικά σενάρια. «Εάν σχεδιάζαμε εκλογές, θα ήταν σαν να βάζαμε τους ψηφοφόρους στο “τρενάκι του θανάτου!”» σχολίαζαν χθες πηγές. «Κάποτε πρέπει να τελειώνουμε με την ελληνική ιδιομορφία των πρόωρων εκλογών», ανέφερε ο Αντ. Σαμαράς, διαμηνύοντας ότι «στο μεταξύ, κανείς δεν μπορεί να μας εκβιάζει...».
ΠΗΓΗ:ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: