Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

Spiegel: Η Ελλάδα θα χρειαστεί επιπλέον βοήθεια στις αρχές του 2014

Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013
Επιπλέον βοήθεια από τους ευρωπαίους εταίρους θα χρειαστεί η Ελλάδα από τις αρχές του 2014 το αργότερο, εκτιμά η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας,...
σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel».
Το περιοδικό επικαλείται έκθεση της Μπούντεσμπανκ σύμφωνα με την οποία προβλέπεται πως οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα συμφωνήσουν για ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα από τις αρχές του 2014 το αργότερο.
Την είδηση αυτή δεν έχουν σχολιάσει μέχρι στιγμής ούτε η Μπούντεσμπανκ, ούτε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.
Η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας, αναφέρεται επίσης στο δημοσίευμα, περιγράφει τους κινδύνους που συνδέονται με το υπάρχον πακέτο βοήθειας ως «εξαιρετικά υψηλούς» και ασκεί κριτική στην έγκριση τον περασμένο μήνα της δόσης των 5,8 δισ. ευρώ του δανείου προς την Ελλάδα από την τρόικα χαρακτηρίζοντάς την ως «πολιτικά υποκινούμενη».
Αν και οι ευρωπαίοι ηγέτες εξαίρουν τη δουλειά της ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά στην εκπλήρωση των μεταρρυθμίσεων, που αποτελούν όρο του σχεδίου διάσωσης, η Μπούντεσμπανκ την περιγράφει ως «μόλις ικανοποιητική», αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Μετά το δημοσίευμα του Spiegel, τα κόμματα της αντιπολίτευσης στη Γερμανία κατηγόρησαν την καγκελάριο Μέρκελ ότι λέει ψέματα πριν από τις εκλογές, που θα διεξαχθούν τον επόμενο μήνα, για τον κίνδυνο μιας νέας «διάσωσης» της Ελλάδας.
Ειδικότερα, ο Σοσιαλδημοκράτης, ειδικός σε θέματα προϋπολογισμού Κάρστεν Σνάιντερ καταλόγισε στη Μέρκελ ότι λέει ψέματα στους απλούς Γερμανούς επειδή φοβάται την απώλεια ψήφων.
«Θα υπάρξει μια ανώμαλη προσγείωση μετά τις εκλογές», ανέφερε ο Σνάιντερ. «Αμφισβητώντας την ανάγκη για επιπρόσθετη βοήθεια προς την Ελλάδα, η καγκελάριος ψεύδεται στο λαό πριν από τις εκλογές», πρόσθεσε.
Ο Μπερντ Λούκε, επικεφαλής ενός νέου κόμματος που τάσσεται κατά του ευρώ και αποκαλείται «Εναλλακτική για τη Γερμανία», κατηγόρησε την κεντροδεξιά κυβέρνηση της Μέρκελ πως «ρίχνει στάχτη στα μάτια» των ψηφοφόρων αρνούμενη να παραδεχθεί την αλήθεια όσον αφορά την Ελλάδα πριν από τις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου.
Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια: