Σάββατο, 10 Αυγούστου 2013

Δηλώσεις υπ. Οικονομικών - Κρύβεται πίσω από τον Ομπάμα ο Στουρνάρας Στη σκιά του νέου πογκρόμ λιτότητας

Βγάζει τον "άσο" του Ομπάμα από την τσέπη ο Στουρνάρας
Σάββατο 10 Αυγούστου 2013 
“Από μόνη της η λιτότητα δεν μπορεί να φέρει αποτελέσματα”, δήλωσε μιλώντας στο Μέγκα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, “δεν υπάρχει άλλος δρόμος, από το ...
να πειστεί γι' αυτό ο ευρωπαϊκός βορράς” και στο πλαίσιο αυτό χαρακτήρισε σημαντική για τις διαπραγματεύσεις που έρχονται τη δήλωση Ομπάμα κατά της λιτότητας. 
Βγάζει τον "άσο" του Ομπάμα από την τσέπη ο Στουρνάρας Παράλληλα σημείωσε ότι αν δεν πήγαινε καλά η ελληνική οικονομία, δεν θα έκανε τη δήλωση στήριξης ο Αμερικανός πρόεδρος, προσθέτοντας ότι “πήραμε τη στήριξη που περιμέναμε από την Αμερική στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο”.
Ο Στουρνάρας ανέφερε ότι Αθήνα και Ουάσινγκτον συμπίπτουν όσον αφορά τις αλλαγές στην ακολουθούμενη οικονομική πολιτική και επισήμανε ότι η δημοσιονομική προσαρμογή πρέπει να ωθεί στην ανάπτυξη.
Για τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα, ο Στουρνάρας ανέφερε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του εξαμήνου και των εσόδων του ίδιου διαστήματος, η μέχρι τώρα πορεία οδηγεί υπό προϋποθέσεις σε πρωτογενές πλεόνασμα στο τέλος του χρόνου. Βασική προϋπόθεση χαρακτήρισε το χτύπημα της φοροδιαφυγής, απέναντι στην οποία δήλωσε “πρέπει να είμαστε αμείλικτοι”, και μίλησε για άνευ προηγουμένου εκστρατεία είσπραξης φόρων. Ανέφερε ότι οι αποδείξεις θα αποκοπούν από το φορολογικό σύστημα και ότι υπάρχουν σκέψεις να δοθούν κάποια κίνητρα για τη συλλογή τους.
Η επιστροφή των καταθέσεων, σημείωσε, αποτελεί προϋπόθεση για την αποκατάσταση της ρευστότητας στην αγορά, επισημαίνοντας ότι γίνεται με χαμηλούς ρυθμούς.
Ο Στουρνάρας ανέφερε, εξάλλου, ότι η διαπραγμάτευση του Σεπτεμβρίου με την τρόικα θα είναι πολύ δύσκολη και επισήμανε ότι η κυβέρνηση εργάζεται για να φτιάξει ένα νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Τόνισε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για νέα μείωση μισθών και σημείωσε ότι το 2013 πληρώνουμε για τελευταία φορά το χαράτσι. 
http://www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: