Σάββατο 10 Αυγούστου 2013

Να επενδύσουν στην Ελλάδα κάλεσε τους έλληνες ομογενείς ο Αντ. Σαμαράς

Σάββατο 10 Αυγούστου 2013
Να επενδύσουν στην Ελλάδα κάλεσε τους έλληνες ομογενείς ο Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στο Metropolitan Club της Νέας Υόρκης ολοκληρώνοντας την τριήμερη ...
επίσκεψή του στις ΗΠΑ.
Ο πρωθυπουργός, μιλώντας στους ομογενείς, περιέγραψε τα επόμενα στάδια για την έξοδο από την κρίση, λέγοντας ότι «εκπληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας, πετυχαίνουμε πρωτογενές πλεόνασμα και μετά βγαίνουμε στις αγορές» ενώ αναφέρθηκε και στις θυσίες του ελληνικού λαού.
«Μαζεύουμε φόρους από ανθρώπους που δεν έχουν άλλο να δώσουν», τόνισε και σημείωσε ότι οι πολίτες έχουν πειστεί για την αναγκαιότητα των θυσιών καθώς υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ.
Αναφερόμενος στην κυβέρνηση συνεργασίας, σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Σαμαράς είπε ότι το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, που ήταν απέναντι επί δεκαετίες, ξεπέρασαν τις αντιθέσεις του παρελθόντος.
Το δίλημμα, πρόσθεσε, ήταν ανάμεσα στην παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ ή της επιστροφής στη δραχμή, κάτι που όπως είπε ο κ. Σαμαράς επιθυμεί η αντιπολίτευση.
Νωρίτερα ο Αντώνης Σαμαράς συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο στην Αρχιεπισκοπή. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη συγκίνηση του για την επίσκεψη σε αυτόν το χώρο όπου, όπως είπε, «έχω έρθει πολλές φορές από τότε που ήμουν φοιτητής και μετά για πάρα πολλά χρόνια».
«Μας δίνετε κουράγιο, δύναμη», είπε ο κ. Σαμαράς απευθυνόμενος στον Αρχιεπίσκοπο και ανέφερε πως η πνευματική τροφή που λαμβάνει κάποιος εδώ είναι πολυσήμαντη. Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε σοφό ιεράρχη τον Αρχιεπίσκοπο και του είπε ότι με το έργο του αποδεικνύει την αγάπη του στον ελληνισμό και τις αξίες και δυνατότητες που έχει.
«Γι’ αυτό το λόγο θέλω να σας συγχαρώ εκ μέρους όλου του ελληνικού λαού γιατί ξέρουμε ότι εδώ υπάρχει ένας δυναμικός ιεράρχης, ο οποίος πρωτοστατεί σε ενέργειες που αποσκοπούν στο καλό του τόπου, ιδιαίτερα κάτω από τις σημερινές πολύ δύσκολες συνθήκες. Γι’ αυτό σας ευχαριστούμε πάρα πολύ και χαίρομαι ιδιαίτερα για την τιμή που κάνατε να με δεχτείτε σήμερα», τόνισε ο κ. Σαμαράς.
Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε με πολύ θερμά λόγια για τον κ. Σαμαρά για τον οποίο είπε ότι «έκανε πολύ μεγάλο έργο» στη συνάντηση με τον Μπαράκ Ομπάμα. «Κάνει έναν πολύ μεγάλο, πολύπλευρο αγώνα και έχει νυχθημερόν τις προσευχές μας», συνέχισε ο Αρχιεπίσκοπος ο οποίος επιβράβευσε τον ελληνικό λαό τονίζοντας πως στέκεται με αξιοπρέπεια απέναντι στις πιέσεις.
Σε πολύ καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε νωρίτερα και η συνάντηση του κ. Σαμαρά, διάρκειας μίας ώρας, με το δήμαρχο της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ, ενώ λίγο αργότερα ο Πρωθυπουργός πραγματοποίησε επίσκεψη στα γραφεία της εφημερίδας New York Times.
Επίσης ο Πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της JP Morgan Τζέιμι Ντιμόν. Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο άνδρες συζήτησαν για τις προοπτικές επενδύσεων στην ελληνική οικονομία.
Αντιπαράθεση Σ. Κεδίκογλου – ΣΥΡΙΖΑ
Στο μεταξύ, «εθνικά επιζήμιο» χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, απαντώντας στην κριτική που δέχθηκε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα αποτελέσματα της συνάντησης που είχε με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.
«Αδυνατώντας να καταλάβει πόσο σοβαρός είναι ο ρόλος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να αντιλαμβάνεται και να ερμηνεύει τα γεγονότα μέσα από το πρίσμα των εσωτερικών ισορροπιών και των ψηφοθηρικών επιδιώξεών του», σημείωσε ο κ. Κεδίκογλου.
«Χαμένος στον κομματικό του μικρόκοσμο, δεν είναι μόνο πολιτικά ξεπερασμένος, αλλά και εθνικά επιζήμιος», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξαπέλυσε και προσωπική επίθεση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, καταλογίζοντάς του πως «προσπαθεί μικρόψυχα να υπονομεύσει με κάθε τρόπο τον αγώνα», την ώρα που ο Πρωθυπουργός «μάχεται για την αναγνώριση των θυσιών του ελληνικού λαού και επιτυγχάνει τη διεθνή στήριξη της εθνικής προσπάθειας».
«Η μιζέρια είναι πλέον το σήμα κατατεθέν του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα…», κατέληξε ο κ. Κεδίκογλου.
Σε σχόλιό της νωρίτερα, με αφορμή το ταξίδι του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, η Κουμουνδούρου είχε υποστηρίξει ότι από τις επαφές του κ. Σαμαρά «δεν προκύπτει τίποτα καλό για την ελληνική κοινωνία και οικονομία»
Το ταξίδι του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και η συνάντησή του με τον πρόεδρο Ομπάμα δεν δικαίωσαν τις προαναγγελόμενες μεγάλες προσδοκίες της κυβέρνησης, ανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι «με βάση τις δηλώσεις των δύο ηγετών και τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν, δεν προκύπτει κάποιο συγκεκριμένο και θετικό στοιχείο για τα ενδιαφέροντα και τα συμφέροντα της χώρας μας».
Σε ό,τι αφορά την οικονομία, σημείωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Πρωθυπουργός απέσπασε «τη συμπάθεια και τη φραστική συμπαράσταση του προέδρου Ομπάμα, ο οποίος επίσης επεσήμανε την ανάγκη για συνέχιση της πολιτικής των “μεταρρυθμίσεων”».
Όσο για τη δήλωση Ομπάμα ότι η λιτότητα δεν μπορεί να είναι η μόνη πολιτική, αλλά απαιτείται επίσης ανάπτυξη και τόνωση της απασχόλησης, ο ΣΥΡΙΖΑ παρατήρησε ότι «αυτή ηχεί παράταιρα όταν η ανεργία στη χώρα μας εκτινάχθηκε στο 28%».
Επεσήμανε ακόμη η γεωπολιτική πλευρά των συναντήσεων, με τις ΗΠΑ «σταθερά προσανατολισμένες στη συγκρότηση μιας ενεργειακής – και όχι μόνο – συμμαχίας μεταξύ Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας». Στο σημείο αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ καταλόγισε μάλιστα υποχωρητική στάση στην κυβέρνηση, η οποία, όπως υπογράμμισε «ενέχει κινδύνους αποσταθεροποίησης των σχέσεων της χώρας μας με τον αραβικό κόσμο, με πρόσθετο αποτέλεσμα να διευκολυνθεί η διείσδυση της Τουρκίας στις αραβικές χώρες».
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: