Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ REUTERS Την πολιτική κόπωση φοβάται ο Γ. Στουρνάρας

Την πολιτική κόπωση φοβάται ο Γ. Στουρνάρας
Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013
Ενα «πολιτικό ατύχημα» που μπορεί να οδηγήσει σε ανατροπή του προγράμματος του μνημονίου φοβάται ο υπουργός Οικονομικών, στέλνοντας έτσι, ένα σαφές μήνυμα...
τόσο προς την ίδια την κυβέρνηση όσο και προς την τρόικα. Σε συνέντευξή του χθες στο Reuters ο κ. Γ. Στουρνάρας εκφράζει φόβους για πολιτική κόπωση και άρνηση βουλευτών να ψηφίσουν τις μεταρρυθμίσεις που απομένουν: «Δεν βλέπω κανένα οικονομικό ρίσκο. Υπάρχει πολιτικό ρίσκο και έχει να κάνει με την κόπωση των βουλευτών. Οι βουλευτές αντικατοπτρίζουν τον μέσο Έλληνα και τη μέση Ελληνίδα. Πρέπει να πιστέψουν ότι υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ. Εάν το πιστέψουν, θα συνεχίζουν να ψηφίζουν τα λίγα απαραίτητα μέτρα που έχουν απομείνει. Εάν δεν το κάνουν... αυτό είναι το μεγαλύτερο ρίσκο», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.
Ταυτόχρονα ο Γ. Στουρνάρας θεωρεί ότι είναι πιθανό να μην υπάρξει το δημοσιονομικό κενό των τεσσάρων δισ. ευρώ για την περίοδο 2015 - 2016, όπως προβλέπει η Κομισιόν. Σε κάθε περίπτωση το όποιο δημοσιονομικό κενό θα καλυφθεί με μεταρρυθμίσεις και όχι με νέες μειώσεις μισθών - συντάξεων και αυξήσεις φόρων.
Ακόμη προβλέπει ότι η ύφεση πιθανόν να είναι μικρότερη φέτος, εάν συνεχιστεί η ισχυρή τουριστική κίνηση, γεγονός που θα διευκολύνει τις σκληρές διαπραγματεύσεις που αναμένεται να έχει η κυβέρνηση το φθινόπωρο με την τρόικα, οι οποίες θα επικεντρωθούν στη κάλυψη των όποιων δημοσιονομικών και χρηματοδοτικών κενών έως το 2016.
Ο κ. Γ. Στουρνάρας επανέλαβε ότι θα υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα φέτος και εφόσον επιτευχθούν θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης η Ελλάδα μπορεί να βγει στις αγορές με μικρές εκδόσεις εντός του 2014. Ειδικότερα, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε τα εξής:
1. Για το δημοσιονομικό κενό 2015 - 2016: «Προετοιμάζουμε τις δικές μας εκτιμήσεις για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Ας περιμένουμε να δούμε εάν θα υπάρξει δημοσιονομικό κενό, καθώς όπως γνωρίζετε αυτά τα θέματα είναι πολύ ευαίσθητα σε σχέση με τον ρυθμό ανάπτυξης. Είναι πιθανό να μην υπάρξει κενό».
2. «Ακόμα και αν υπάρξει κενό, σίγουρα δεν μπορούμε να το καλύψουμε με περικοπές μισθών ή συντάξεων ή με νέους φόρους. Το όποιο κενό θα πρέπει να καλυφθεί με μεταρρυθμίσεις», ενώ και «η υψηλότερη της αναμενόμενης ανάπτυξη και η καλύτερη της αναμενόμενης εκτέλεση του προϋπολογισμού θα βοηθήσουν να καλυφθεί το κενό».
3. Όσον αφορά το δημοσιονομικό κενό των 3,8 δισ. ευρώ για φέτος, ο κ. Γ. Στουρνάρας διευκρινίζει ότι αυτό «προέρχεται κυρίως από την μη μετακύλιση των λήξεων των ANFA (ομολόγων του ευρωσυστήματος)». Δηλαδή από την αθέτηση των δεσμεύσεων των Ευρωπαίων και προαναγγέλλει νέες διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. και την ΕΚΤ: «Πρέπει να καθίσουμε με τους εταίρους μας και να βρούμε ένα τρόπο να το καλύψουμε, γιατί είναι δέσμευση από την πλευρά τους και πρέπει να την τιμήσουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο».
4. Σχετικά με την πορεία της οικονομίας, τους ρυθμούς ανάπτυξης ο κ. Γ. Στουρνάρας επισημαίνει ότι οι τουριστικές εισπράξεις τον Μάιο «ήταν πολύ καλύτερες από τις αναμενόμενες. Εάν συνεχίσουμε έτσι τους επόμενους μήνες, τότε σίγουρα η ύφεση θα διαμορφωθεί γύρω στο 4%, ενώ τον επόμενο χρόνο θα έχουμε θετικό πρόσημο στο ΑΕΠ». Εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα προέλθει και «από την πλευρά της ζήτησης» και «από τις επενδύσεις». «Ήδη παρατηρούμε τεράστια μείωση των εισαγωγών και αύξηση των εξαγωγών», ενώ «από την πλευρά της προσφοράς βλέπουμε ήδη στον πρωτογενή τομέα αύξηση των εξαγωγών, της αγροτικής παραγωγής και στον τουρισμό που είναι υπηρεσίες».
5. Για την επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές ξεκαθαρίζει ότι «εάν έχουμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης για ένα ή δύο τρίμηνα και την ίδια στιγμή έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα, τότε όλα είναι πιθανά, ακόμα και να βγούμε στις αγορές». Σχετικά με το πότε θα γίνει αυτό ο υπουργός Οικονομικών, εμμέσως πλην σαφώς, μιλά για κίνηση προς το δεύτερο εξάμηνο του 2014: «Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται πλήρως έως το τέλος Ιουλίου του επόμενου έτους, άρα δεν υπάρχει η ανάγκη να βγούμε στις αγορές στο πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους. Θα είναι πολύ μικρές εκδόσεις, διότι οι λήξεις έχουν μεταφερθεί για το μέλλον, ενώ τα επιτόκια είναι κοντά στο 2%» και προσθέτει ότι «έχουμε μικρές ανάγκες δανεισμού για τα επόμενα δέκα έτη. Σίγουρα είναι ένα πλεονέκτημα».
6. Υποστηρίζει ότι η ανεργία θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται «μερικούς μήνες μετά τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης».
7. Αναφορικά με τις τράπεζες ο κ. Γ. Στουρνάρας τονίζει ότι «δεν θα χρειαστούν περισσότερα κεφάλαια μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους. Η κατάσταση είναι καλύτερη τώρα. Υπάρχει ένα μαξιλάρι 8 δισ. ευρώ που μένει να επιβεβαιωθεί από τα νέα στρες τεστ της BlackRock».
8. Τέλος σχετικά με την πώληση της ΔΕΠΑ δηλώνει αισιόδοξος ότι «θα υπάρξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την ΔΕΠΑ στο νέο διαγωνισμό. Η διαφήμιση του νέου διαγωνισμού θα γίνει σύντομα».
Οχι άλλα μέτρα
  • Ακόμα και αν υπάρξει δημοσιονομικό κενό το 2015 -2016, σίγουρα δεν μπορούμε να το καλύψουμε με περικοπές μισθών η συντάξεων ή με νέους φόρους. Το όποιο κενό θα πρέπει να καλυφθεί με μεταρρυθμίσεις. Το δημοσιονομικό κενό των 3,8 δισ. ευρώ για φέτος, προέρχεται κυρίως από την μη μετακύλιση των ομολόγων του ευρωσυστήματος, δηλαδή από την αθέτηση των δεσμεύσεων των Ευρωπαίων. Τα έσοδα από τον τουρισμό τον Μάιο ήταν πολύ καλύτερα από τα αναμενόμενα. Εάν συνεχίσουμε έτσι τους επόμενους μήνες, τότε σίγουρα η ύφεση θα διαμορφωθεί γύρω στο 4%, ενώ τον επόμενο χρόνο θα έχουμε θετικό πρόσημο στο ΑΕΠ.
  • Εάν έχουμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης για ένα ή δύο τρίμηνα και την ίδια στιγμή έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα, τότε όλα είναι πιθανά, ακόμα και να βγούμε στις αγορές. Δεν υπάρχει η ανάγκη να βγούμε στις αγορές στο πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους. Θα είναι πολύ μικρές εκδόσεις. ΗΜΕΡΗΣΙΑ -
    Του Ανδρέα Πετσίνη

Δεν υπάρχουν σχόλια: