Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Η Aντιπεριφερειάρχης Πιερίας στο 1ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ "Κωφοί κι Ακούοντες εν Δράσει" που διεξήχθη στην Κρήτη Η Σοφία Μαυρίδου παρέλαβε τη "σκυτάλη" της επόμενης διοργάνωσης του Φεστιβάλ


Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013 Περιφέρεια
Στο 1o Πανελλήνιο Φεστιβάλ "Κωφοί κι Ακούοντες εν Δράσει" που διεξήχθη στην πόλη των Χανίων, στο νησί της Κρήτης, παρέστη η Θεματική Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας, Πολιτισμού και...
Αθλητισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Σοφία Μαυρίδου, εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Απόστολο Τζιτζικώστα.
Το φεστιβάλ που διεξήχθη από 18- 25 Ιουλίου, στο Ενετικό λιμάνι στα Χανιά της Κρήτης, συνδιοργανώθηκε επιτυχώς από το Δήμο Χανίων, τη Λέσχη για τη διάδοση της Νοηματικής Γλώσσας στα Χανιά και την Εσαεί εν Ροή (Πολιτιστικός Οργανισμός Θεσσαλονίκης) με την υποστήριξη πολλών άλλων φορέων.

Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας παρέλαβε τη "σκυτάλη" της επόμενης διοργάνωσης του Φεστιβάλ "Κωφοί κι Ακούοντες εν Δράσει" με τη Θεσσαλονίκη να αποτελεί την πόλη που θα φιλοξενήσει το 2ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ, ενισχύοντας έμπρακτα την αξιέπαινη προσπάθεια που καταβάλλεται από την Οργανωτική Επιτροπή του Φεστιβάλ να στηρίξει και να συμπαρασταθεί στον κωφό πληθυσμό.

Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας μετέφερε τους θερμούς χαιρετισμούς και τα συγχαρητήρια του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας για την άρτια διοργάνωση του Φεστιβάλ και την πρωτοβουλία των διοργανωτών καθώς και την πεποίθησή του ότι το επόμενο Φεστιβάλ θα στεφθεί με επιτυχία στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Άλλωστε, όπως τόνισε η κ. Μαυρίδου, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στηρίζει και προωθεί δράσεις με επίκεντρο τον άνθρωπο, αγωνίζεται για μια κοινωνία αλληλεγγύης, που αγκαλιάζει ανθρώπους που έχουν έρθει αντιμέτωποι με αποκλεισμό και κάθε είδους ρατσισμό.

Στην τελετή λήξης της Φεστιβάλ, ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, κ. Απόστολος Βουλγαράκης, παρέδωσε στην Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας τη "σκυτάλη" που αποτελούσε ένα γλυπτό που φιλοτέχνησε ειδικά για την περίπτωση ο γνωστός πανελληνίως και διεθνώς αναγνωρισμένος γλύπτης και εικαστικός καλλιτέχνης, κ. Γιάννης Μαρκαντωνάκης.

Η Θεματική Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού της ΠΚΜ ευχαρίστησε για την πρόσκληση και εγγυήθηκε για την επόμενη- επιτυχημένη όπως τόνισε- διοργάνωση του Πανελληνίου Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη με γνώμονα την επίδειξη σεβασμού στον κωφό πληθυσμό.

Όπως, επεσήμανε, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα συμβάλει για να διευκολυνθεί η υλοποίηση του σημαντικού στόχου, της κοινωνικής ένταξης και της δημιουργίας ευνοϊκότερων συνθηκών ένταξης των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, της επαγγελματικής τους αποκατάστασης, της δημιουργικής τους απασχόλησης κ.α.

Άλλωστε, υπεραμύνθηκε των διοργανώσεων και δράσεων που αναδεικνύουν τον πολιτισμό, ενισχύουν τον τουρισμό, προβάλουν τοπικά πολιτισμικά και περιβαλλοντικά στοιχεία και αποσκοπούν στην άρση των αποκλεισμών και του κοινωνικού ρατσισμού.

"Η παράδοση, ο πολιτισμός και η κουλτούρα συνέπραξαν υπέρ ενός καλού σκοπού, που με δυνατούς συμμάχους ευαισθητοποιημένους πολίτες και με "όπλα" την κοινωνική αλληλεγγύη, την ανθρωπιά και τη συμπαράσταση διεμήνυσαν την ανάγκη καταστολής του κοινωνικού ρατσισμού και αποκλεισμού", δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Σοφία Μαυρίδου, που κατέστησε σαφές ότι θα συνεχίσει με θέρμη αυτό το νέο θεσμό υπέρ της συσπείρωσης κωφού πληθυσμού, στο πλαίσιο δράσης κωφών και ακουόντων αλλά και της ανάδειξης περιοχών της Ελλάδας.

Η κοινωνική συνένταξη της κοινότητας των κωφών στη σύγχρονη πολιτιστική δράση, ήταν ο βασικός σκοπός του φεστιβάλ που επετεύχθη με τη συμμετοχή, την ευαισθησία και την αλληλεγγύη των παρισταμένων.

Η πλούσια τοπική πολιτιστική και περιβαλλοντική ταυτότητα της περιοχής αναδείχθηκε με τον καλύτερο τρόπο μέσα από τη λαϊκή τέχνη, τη λαϊκή παράδοση, την παραδοσιακή μουσική και τους παραδοσιακούς χορούς αλλά και πλήθος καλλιτεχνικών δρώμενων.

Το Φεστιβάλ κατάφερε και συσπείρωσε τον πληθυσμό των κωφών, τους έδωσε τη δυνατότητα να εκφραστούν, να δημιουργήσουν και να συμβάλουν στην προσπάθεια κοινωνικοποίησής τους, καταπολεμώντας κάθε μορφή διάκρισης, ρατσισμού και αποκλεισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: