Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Η διαδρομή των "αμαρτωλών" δανείων: Πώς φτάσαμε στη σύλληψη του Βίκτωρα Ρέστη

  • 0
     



restis.jpg
 Την Παρασκευή πρόκειται να καταθέσει απολογητικό υπόμνημα στην ειδική ανακρίτρια κ. Κυριακή Κατσιβέλη ο επιχειρηματίας Βίκτωρας Ρέστης, που συνελήφθη το πρωί της Τρίτης από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης...
Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος.
Σε βάρος του, καθώς και σε βάρος του συνεργάτη του Αναστάσιου Πάλλη, όπως και του εκπροσώπου της ΑΑΜ Ηolding Δημήτρη Καλλιμάνη εκκρεμούσαν εντάλματα σύλληψης από το βράδυ της Δευτέρας.
Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», είχε προηγηθεί η άσκηση από την εισαγγελέα διαφθοράς Ελένη Ράικου ποινικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος των τριών ανδρών για «ξέπλυμα» και υπεξαίρεση.
Από τη χλιδή στα κρατητήρια
Έως αργά το βράδυ της Τρίτης, ο μεν Ρέστης κρατείτο στη ΓΑΔΑ, ενώ οι Πάλλης και Καλλιμάνης διέφευγαν τη σύλληψη.
Της άσκησης ποινικής δίωξης σε βάρος του 45χρονου εφοπλιστή είχε προηγηθεί τον περασμένο Ιούνιο η υποβολή πορίσματος στην Εισαγγελία Πρωτοδικών από την Αρχή για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος.
Σε αυτό ο πρόεδρος της Αρχής, Παν. Νικολούδης, κατέγραφε τη διαδρομή δανείου ύψους 5,8 εκατ. ευρώ που είχε χορηγηθεί από την τράπεζα FBB του ομίλου Ρέστη σε εταιρεία συμφερόντων της ίδιας οικογένειας.
Ειδικότερα, στο πόρισμά του ο κ. Π. Νικολούδης διαπίστωνε ότι το επίμαχο δάνειο χορηγήθηκε από την τράπεζα FBB στην εταιρεία AAM Holding τη 13η Ιουνίου 2012 με τη μορφή κεφαλαίου κίνησης.
Το εν λόγω χρηματικό ποσό, σε ένα μήνα, φέρεται να κατέληξε στην εταιρεία BSR Fund S.A., το διοικητικό συμβούλιο της οποίας αποτελείται από μέλη της οικογένειας Ρέστη. Στη διαδρομή των 5,8 εκατ. ευρώ από την ΑΑΜ Ηolding στην BSR Fund S.A. μεσολάβησε, μεταξύ άλλων, η Ronda Shipmanagement Inc., που έχει έδρα τη Λιβερία και ελέγχεται από τον Αν. Πάλλη.
Η διοίκηση της FBB εναντίον του Ρέστη
Αφετηρία της έρευνας που διενήργησε η Αρχή για την Καταπολέμηση του Βρώμικου Χρήματος ήταν μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε στις 14/3/2013 η τότε διοίκηση της FBB με παρότρυνση και της Τράπεζας της Ελλάδος.
Η μηνυτήρια αναφορά στρεφόταν κατά στελέχους της συγκεκριμένης τράπεζας, που είχε χορηγήσει το εν λόγω δάνειο, του εκπροσώπου της εταιρείας AAM Holding, που εισέπραξε το δάνειο, και του Αναστάσιου Πάλλη, που μέσω της εταιρείας του Euro Invest Enterprises Limited είχε εγγυηθεί για λογαριασμό της AAM Holding.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», το επίμαχο δάνειο είχε εντοπιστεί έπειτα από επιτόπιο έλεγχο υπαλλήλων της ΤτΕ. Οι τελευταίοι είχαν υποδείξει στον διευθυντή συμμόρφωσης της τράπεζας (Compliance Officer) να κινήσει τις περαιτέρω διαδικασίες.
Πηγές της εφημερίδας, με γνώση του θέματος, έλεγαν ότι το δάνειο των 5,8 εκατ. ευρώ ανήκε στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 200 εκατ. ευρώ της FBB, που παρέμειναν στη λεγόμενη «κακή» τράπεζα (Bad Bank) κατά τη διαδικασία απορρόφησης της «καλής» από την Εθνική.
Το δάνειο των 5,8 εκατ. ευρώ, όπως εξάλλου και τα υπόλοιπα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της FBB, ανέλαβε να καλύψει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Τ.Χ.Σ), δηλαδή το ελληνικό Δημόσιο.
Γι’ αυτό και η δίωξη για υπεξαίρεση σε βάρος των Β. Ρέστη και Αν. Πάλλη έγινε με βάση το νόμο περί καταχραστών του Δημοσίου. Για την ίδια υπόθεση έχουν ήδη κατασχεθεί δύο ακίνητα στη Γλυφάδα ιδιοκτησίας της εταιρείας Fantom S.A. συμφερόντων Ρέστη.
Τα ακίνητα είχε αγοράσει η Fantom το 2009 από τον (έγκλειστο σήμερα στις φυλακές Χαλκίδας) επιχειρηματία Γιάννη Καρούζο. Κατά πληροφορίες, η αγοράστρια εταιρεία είχε (στα συμβόλαια αγοράς) υποκοστολογήσει τα δύο ακίνητα, με συνέπεια να της επιβληθεί προσφάτως πρόστιμο ύψους 32 εκατ. ευρώ από τη ΦΑΕ – ΔΟΥ Πειραιά.
Αλλού επιρρίπτει τις ευθύνες ο επιχειρηματίας
Σε χθεσινή ανακοίνωσή του, πάντως, ο Β. Ρέστης επιρρίπτει ευθύνες στον πρώην συνεργάτη του Αναστάσιο Πάλλη.
«Η διοίκηση της FBB είχε από τον Σεπτέμβριο του 2012 κινήσει τις νομικές διαδικασίες, καταγγέλλοντας έκνομες ενέργειες συγκεκριμένων προσώπων.
Μέσω ένδικων μέσων, που είχαν κατατεθεί, είχε καταγγελθεί ο ρόλος πρώην συνεργάτη του Ομίλου, που σήμερα βρίσκεται υπόδικος» αναφέρει η ανακοίνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: