Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

Η Ευρώπη θέλει τους Αδερφούς Μουσουλμάνους μέρος της λύσης

Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013
Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον έφθασε αργά χθες βράδυ στο Κάιρο και κάλεσε να υπάρξει μια διαδικασία πολιτικής μετάβασης στην οποία να μετάσχουν οι Αδελφοί ...
Μουσουλμάνοι, το κίνημα του αιγύπτιου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι τον οποίο απέπεμψε ο στρατός στις αρχές του μήνα.
Σε ανακοίνωσή της που εκδόθηκε αμέσως μετά την άφιξή της, η Άστον τονίζει ότι «έρχεται στην Αίγυπτο για να συζητήσει με όλες τις πλευρές και να ενισχύσει το μήνυμά μας υπέρ μιας διαδικασίας πολιτικής μετάβασης στην οποία θα μετάσχουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων και των Αδελφών Μουσουλμάνων».

«Η διαδικασία αυτή πρέπει να οδηγήσει το συντομότερο δυνατόν σε μια συνταγματική εντολή, σε ελεύθερες και τίμιες εκλογές και σε μια πολιτική κυβέρνηση». Η Άστον αναφέρει ότι θα συναντηθεί σήμερα τον προσωρινό πρόεδρο Άντλι Μανσούρ, τον αντιπρόεδρο αρμόδιο για τις διεθνείς σχέσεις Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι, τον αρχηγό του στρατού και υπουργό Άμυνας στρατηγό Αμπνέλ Φάταχ αλ Σίσι καθώς και με άλλα μέλη της κυβέρνησης.

Επαφές έχουν ήδη προγραμματιστεί με αξιωματούχους του κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης, την πολιτική πτέρυγα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και με μέλη οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών.

Η Άστον επαναλαμβάνει την έκκλησή της για «τερματισμό της βίας» σε μια χώρα που οι ταραχές έχουν προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 300 ανθρώπων σε ένα μήνα, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου, εκ των οποίων 72 το πρωί του Σαββάτου στο Κάιρο.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας εκφράζει επίσης την «αποφασιστικότητα της ΕΕ να βοηθήσει τον αιγυπτιακό λαό να βαδίσει στο δρόμο μιας Αιγύπτου σταθερής, ακμάζουσας και δημοκρατικής».
Η επίσκεψη της Άστον είχε ανακοινωθεί την Κυριακή από τον ΕλΜπαραντέι, ο οποίος είχε εκφράσει τη βούλησή του η χώρα του να επιτύχει μια "ειρηνική έξοδο" από την παρούσα κρίση.

Η νέα αιγυπτιακή κυβέρνηση ενέτεινε τις προειδοποιήσεις τις τελευταίες ημέρες προς τους Αδελφούς Μουσουλμάνους να σταματήσουν την καθιστική τους διαμαρτυρία σε δύο σημεία του Καΐρου, λέγοντας ότι θα διαλύσουν τις συγκεντρώσεις τους δια της βίας.

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι αρνούνται κάθε διάλογο με μια κυβέρνηση την οποία χαρακτηρίζουν παράνομη και τονίζουν ότι ο Μόρσι είναι ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος στην ιστορία της χώρας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΑΜΠ

Δεν υπάρχουν σχόλια: