Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

Τριγμοί στη συγκυβέρνηση - Κουβέλης - Βενιζέλος ζητούν επικαιροποίηση κυβερνητικού προγράμματος σε σύσκεψη με τον Πρωθυπουργό


Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013
Πρωτοσέλιδο 13.6.2013Πολιτικές εξελίξεις επιφέρει το κλείσιμο της ΕΡΤ. Η στάση του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα και τώρα τα πάντα θα εξαρτηθούν από τη στάση και τους χειρισμούς του πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά, στη σύσκεψη των πολιτικών ...
αρχηγών την οποία ζητεί μετ' επιτάσεως το ΠαΣοΚ.
Από χθες το πρωί υπήρχαν συνεχείς τηλεφωνικές επικοινωνίες στελεχών του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ (Α. Παπαδόπουλος, Θ. Μαργαρίτης, Δ. Χατζησωκράτης, Ι. Μανιάτης, Φώφη Γεννηματά, Χρ. Πρωτόπαππας).

Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν να καταθέσουν κοινή πρόταση νόμου για την επίσπευση της ψηφοφορίας της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για την ΕΡΤ και αμέσως από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας διατυπώθηκε η απειλή της κατάθεσης πρότασης εμπιστοσύνης.

Σε αυτήν την περίπτωση δύο ενδεχόμενα εξετάζονται από τα επιτελεία των δύο κομμάτων. Το πρώτο είναι να δοθεί ψήφος ανοχής και να σχηματιστεί μονοκομματική κυβέρνηση από την Νέα Δημοκρατία και το δεύτερο είναι να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.

Από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ σχολιαζόταν ότι οτιδήποτε γίνει από εδώ και πέρα θα είναι ευθύνη του Σαμαρά και της Ν.Δ. που εκβιάζουν το ΠαΣοΚ και τη ΔΗΜΑΡ.

Μετά τη συνάντηση Βενιζέλου - Κουβέλη οι δύο πολιτικοί αρχηγοί έθεσαν θέμα επικαιροποίησης της κυβερνητικής συμφωνίας σε νέα συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά. Επίσης και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί τάχτηκαν υπέρ της ανοιχτής ΕΡΤ.

Επίσης ενδιαφέρον είχε και η συνάντηση του κ. Κουβέλη με τον κ. Ν. Μπίστη, ο οποίος είναι υπέρμαχος της ενοποίησης της κεντροαριστεράς, το μεσημέρι της Τετάρτης, μετά από τρεις μήνες που είχαν να επικοινωνήσουν.

Ο κ. Βενιζέλος είχε θέσει ευθέως ζήτημα λειτουργίας της κυβέρνησης. Το ίδιο έπραξε και η ΔΗΜΑΡ τόσο με τις επίσημες ανακοινώσεις της όσο και με δηλώσεις στελεχών της.

Σε αυτό το σημείο, είναι φανερό ότι η κυβέρνηση συνεργασίας δεν μπορεί πλέον να λειτουργήσει με τους όρους που συμφωνήθηκαν τον περασμένο Ιούνιο, και ότι θα χρειαστεί να αναζητηθούν νέες ισορροπίες στο εσωτερικό της τρικομματικής κυβέρνησης. Διαφορετικά ούτε η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες αποτελεί πλέον ένα μακρινό σενάριο αλλά ούτε και το ενδεχόμενο να υπάρξει μια άλλη κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή μπορεί να αποκλειστεί.

Η διαφωνία των κ.κ. Ευ. Βενιζέλου και Φ. Κουβέλη με το κλείσιμο της ΕΡΤ είναι ρητή και κατηγορηματική. Και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί ζητούν να εξυγιανθεί η δημόσια ραδιοτηλεόραση, αλλά να παραμένει ανοιχτή και να καταργηθεί η πράξη νομοθετικού περιεχομένου.

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κατέστησε σαφές ότι είχε ριζικά αντίθετη άποψη από τον κ. Σαμαρά για την ΕΡΤ και για αυτόν το λόγο η πράξη νομοθετικού περιεχομένου δεν έχει τις υπογραφές των υπουργών του ΠαΣοΚ. Βεβαίως δεν την έχουν υπογράψει ούτε οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ.

Στις ανακοινώσεις του το ΠαΣοΚ τάσσεται υπέρ των «γενναίων μεταρρυθμίσεων» στο κράτος, στη δημόσια διοίκηση, στις ΔΕΚΟ και στην ΕΡΤ.

Πετάει όμως το μπαλάκι των ευθυνών για τη συνοχή της κυβέρνησης ευθέως στο Μέγαρο Μαξίμου, από το οποίο είχαν εκπορευτεί τις προηγούμενες ημέρες σενάρια για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. «Δεν θέσαμε ούτε θέτουμε ζήτημα κυβερνητικής σταθερότητας. Υπάρχει άραγε κάποιος που το θέτει;», τίθεται το ερώτημα σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΠαΣοΚ.
Πρωτοσέλιδο 13.6.2013
Κλείσιμο Παραθύρου

Δεν υπάρχουν σχόλια: