Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

Τιμή για την Πιερία ο Κατερινιώτης Καθηγητής Αθανάσιος Γ. Παπαβασιλείου, που εκτός των άλλων τίτλων, αναγορεύεται και σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Πατρών




Πανεπιστήμιο Πατρών: Ο Καθηγητής Αθανάσιος Γ. Παπαβασιλείου αναγορεύεται σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Ιατρικής Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013 
Το Πανεπιστημίου Πατρών αναγορεύει τον Καθηγητή Βιοχημείας, Αθανάσιο Γ. Παπαβασιλείου, σε Επίτιμο Διδάκτορα Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών.
Η τελετή  πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013 στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου....
Πατρών (Κτήριο Διοίκησης)

Στο Πρόγραμμα της εκδήλωσης περιελάμβανε

Προσφώνηση από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών, Καθηγητή κ. Γεώργιο Παναγιωτάκη

Χαιρετισμός από τον Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας, Καθηγήτρια κ. Βενετσάνα Κυριαζοπούλου

Χαιρετισμός από τον Αναπληρωτή Πρόεδρο του Τμήματος Ιατρικής, Καθηγητή κ. Χριστόδουλο Φλωρδέλλη

Παρουσίαση του έργου του τιμώμενου από τον Αναπληρωτή Πρόεδρο του Τμήματος Ιατρικής, Καθηγητή κ. Χριστόδουλο Φλωρδέλλη

Αναγόρευση του Αθανασίου Γ. Παπαβασιλείου σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Ιατρικής και επίδοση του μεταλλίου του Πανεπιστημίου από τον Πρύτανη στην Τιμώμενη

Περιένδυση του τιμώμενου με την τήβεννο του Πανεπιστημίου από τον Πρύτανη

Ομιλία  του τιμώμενου  με θέμα: ‘‘Από τον Ιπποκράτη στη Μοριακή Ιατρική”

Δεξίωση

Πανεπιστήμιο Πατρών: Ο Καθηγητής Αθανάσιος Γ. Παπαβασιλείου αναγορεύεται σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Ιατρικής
Ποιος είναι ο Καθηγητής Αθανάσιος Γ. Παπαβασιλείου

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1961 (καταγωγή από την Κατερίνη - Ν. Πιερίας).

1978: Εισήχθη μετά από πανελλήνιες εισαγωγικές εξετάσεις στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ (3ος επιτυχών).

1984: Αποφοίτησε -πρώτος στο έτος του- από την Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ με βαθμό πτυχίου ‘Άριστα’.

1984 – 1989: Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πρόγραμμα Κυτταρικών, Μοριακών και Βιοφυσικών Μελετών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου COLUMBIA στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ, απ’ όπου και έλαβε τον τίτλο του Διδάκτορα (PhD). Τίτλος Διατριβής: “Interaction of Virus Nucleic Acids with Host and Viral Proteins” / Επιβλέπων: Prof. Saul J. Silverstein.

1989 – 1996: Έκανε μεταδιδακτορική έρευνα στο Τμήμα Μικροβιολογίας - Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου COLUMBIA (1989 – 1990) και στη συνέχεια, ως επικεφαλής ερευνητικής ομάδας, στο Τμήμα Κυτταρικής Διαφοροποίησης του Ευρωπαϊκού Εργαστηρίου Μοριακής Βιολογίας (EMBL) στη Χαϊδελβέργη (1990 – 1996).

Μάρτιος 1995 – Δεκέμβριος 1995: Εκπλήρωσε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις ως έφεδρος υπαξιωματικός ιατρός στο Πολεμικό Ναυτικό.

To 1994 εξελέγη Αναπληρωτής Καθηγητής Βιοχημείας στο Ιατρικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών (την θέση ανέλαβε τον Οκτώβριο 1996), και το 2000 Καθηγητής & Διευθυντής του Εργαστηρίου Βιοχημείας στο ίδια Τμήμα. Το 2005 εξελέγη παμψηφεί Καθηγητής & Διευθυντής του Εργαστηρίου Βιολογικής Χημείας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, θέση την οποία κατέχει σήμερα.

Διδάσκει Βασική και Ιατρική Βιοχημεία και Θέματα Μοριακής Ιατρικής σε προπτυχιακούς - μεταπτυχιακούς φοιτητές της ιατρικής και ειδικευόμενους διαφόρων πανεπιστημιακών κλινικών της χώρας (1997 – σήμερα), και μαθήματα προχωρημένων Μεθόδων-Τεχνικών Βιοχημείας - Μοριακής Βιολογίας σε διεθνή και ελληνικά μεταπτυχιακά προγράμματα στις βιοεπιστήμες (1990 – σήμερα).

Μεταξύ των διακρίσεών του σε διεθνές επίπεδο περιλαμβάνονται: το “Βραβείο Νεαρού Ερευνητού της Αμερικανικής Εταιρείας Μικροβιολογίας” [του απονεμήθηκε στην Ατλάντα των ΗΠΑ το 1990 για την καλύτερη διδακτορική διατριβή της ακαδημαϊκής χρονιάς στη Β. Αμερική (ΗΠΑ - Καναδάς)], και η εκλογή του το 1996 ως Εταίρου (Fellow) της Διεθνούς Εταιρείας Μοριακής Ιατρικής (Νέα Υόρκη, ΗΠΑ).

Για τη συμβολή του ερευνητικού του έργου στην προαγωγή της επιστήμης στην Ελλάδα και το διεθνή χώρο τιμήθηκε το 1999 και το 2009 από την Ακαδημία Αθηνών, και το 1999 από το Εμπειρίκειο Ίδρυμα. Επιπλέον, οι μελέτες της ερευνητικής του ομάδας έχουν αποσπάσει σημαντικά βραβεία διεθνών και ελληνικών ιατρικών συνεδρίων και εταιρειών.

Από το 1999 έως το 2004 διετέλεσε Εθνικός Εκπρόσωπος στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης Μοριακής Βιολογίας (EMBC) και στο EMBL, από το 2003 έως το 2004 Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ και Εθνικός Εκπρόσωπος στην Επιτροπή που επεξεργάστηκε το 6ο Πρόγραμμα Πλαισίου Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Επίδειξης της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, από το 2005 έως το 2009 Τακτικό Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ) και από το 2007 έως το 2009 Πρόεδρος του Τμήματος Βιολογικών Προϊόντων του ΕΟΦ. Από το 2010 είναι Μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ.

Έχει δημοσιεύσει 260 πρωτότυπες ερευνητικές μελέτες και προσκεκλημένα άρθρα ανασκόπησης στα εγκυρότερα διεθνή βιοϊατρικά περιοδικά (ανάμεσά τους στα Science, EMBO J, PNAS, J Biol Chem, Trends Mol Med, Nature Reviews, Lancet, N Engl J Med, JAMA, Circulation), τα οποία αναφέρονται περισσότερες από 5.500 φορές από άλλους ερευνητές στη διεθνή βιβλιογραφία [συνολικός δείκτης απήχησης (Impact Factor): 1610 / μέσος IF: 6.45 / h-index: 38]. Έχει επίσης εκδώσει 2 ξενόγλωσσα και 1 ελληνικό βιοϊατρικά βιβλία και έχει συγγράψει 14 κεφάλαια σε διεθνή βιοϊατρικά βιβλία. Είναι προσκεκλημένος εκδότης (Guest Editor) σε θεματικά τεύχη 2 διεθνών βιοϊατρικών περιοδικών.

Έχει δώσει πλήθος διαλέξεων ως προσκεκλημένος ομιλητής σε διεθνή και ελληνικά βιοϊατρικά συνέδρια και σε ακαδημαϊκά ιδρύματα - ερευνητικά ινστιτούτα.

Είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής (Editorial Board) ή σύμβουλος έκδοσης (Editor) 33 διεθνούς κύρους βιοϊατρικών περιοδικών και 2 ελληνικών ιατρικών περιοδικών [είναι σύμβουλος έκδοσης των τριών σημαντικότερων διεθνών περιοδικών Μοριακής Ιατρικής (Trends in Molecular Medicine, Molecular Medicine, Journal of Molecular Medicine) από την έναρξη της έκδοσης τους έως σήμερα].

Είναι κριτής επιστημονικών εργασιών σε 107 διεθνούς κύρους βιοϊατρικά περιοδικά.

Είναι μέλος 18 διεθνών και 4 ελληνικών επιστημονικών εταιρειών.

Είναι κριτής/αξιολογητής εθνικών και διεθνών ερευνητικών προγραμμάτων στις βιοεπιστήμες.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα την τελευταία 15ετία εστιάζονται στη μελέτη των μοριακών μηχανισμών σηματοδότησης σε ανθρώπινα κύτταρα (επαγόμενη κυτταρική διαφοροποίηση και καρκινογένεση), και στην ανάπτυξη νέων διαγνωστικών – στοχευμένων θεραπευτικών προσεγγίσεων στις νεοπλασίες πνεύμονα, μαστού και κυρίως παχέος εντέρου, την αθηροσκλήρυνση και σε ορισμένες μεταβολικές διαταραχές. (πηγη:http://patrasevents.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: