Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Την ικανοποίησή τους για την Υπουργική Απόφαση εξέφρασαν χθες στη συνέντευξη τύπου οι Μυδοκαλλιεργητές Τα οφέλη στη μυδοκαλλιέργεια από την ίδρυση της ΠΟΑΥ

Τετάρτη 17 Απριλίου 2013 Τοπικά

Την ικανοποίησή τους για την ίδρυση της Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ) τόνισαν σε χθεσινή συνέντευξη τύπου ο περιφερειακός σύμβουλος Δημ. Τσιμήτρης, ο ειδικός συνεργάτης της αντιπεριφερειάρχη Δημ. Ρουκάς, η προϊσταμένη του τμήματος Αλιείας Π.Ε. Πιερίας κ. Βουλγαρίδου, ο πρόεδρος Μυδοκαλλιεργητών ...
Μακρυγιάλου κ. Κουτούπας και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μυδοκαλλιεργητών - Οστρακοκαλλιεργητών κ. Δραγούνης.
Επίσης αναφέρθηκαν στα οφέλη που θα προκύψουν στην μυδοκαλλιέργεια με πρώτο και κυριότερο την αύξηση της ετήσιας παραγωγής περίπου στο διπλάσιο απ' ότι είναι σήμερα.
Σύμφωνα πάντως με το χρονοδιάγραμμα μετεγκατάστασης των 64 μονάδων που σήμερα δραστηριοποιούνται στην περιοχή είναι 3 χρόνια. Λόγω του ότι η μετεγκατάσταση των μονάδων είναι κοστοβόρα, οι εκπρόσωποι των μυδοκαλλιεργητών κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης τύπου έθεσαν και το θέμα της αναγκαιότητας ύπαρξης προγραμμάτων χρηματοδότησης.
Ο κ. Τσιμήτρης
Ο κ. Τσιμήτρης αναφέρθηκε στις συνεχείς προσπάθειες που κατέβαλλε η Π.Ε. Πιερίας και η αντιπεριφερειάρχης κ. Μαυρίδου αλλά και στη σημαντική προσπάθεια που ξεκίνησε από τη Ν.Α. Πιερίας επί θητείας του Γ. Παπαστεργίου και τον υπεύθυνο αντινομάρχη Ν. Μπουρονίκο στην κατεύθυνση αυτή.
Τόνισε πως το γεγονός ότι η Περιοχή Οργανωμένης ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών Πιερίας είναι αυτόνομη, είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την τοπική παραγωγή.
Ο κ .Ρουκάς
Ο κ. Ρουκάς από την πλευρά του τόνισε πως πλέον διαγράφεται μια πορεία καθαρής ανάπτυξης και προώθησης των μυδιών Μακρυγιάλου και ο δρόμος για την πιστοποίηση του προϊόντος με γεωγραφική ένδειξη, ενώ επιπλέον αναβαθμίζεται η ποιότητα των μυδιών και η ποιότητα εκτροφής τους
Έκανε αναφορά επίσης στην ανάγκη ενίσχυσης δράσεων και προώθησης του αλιευτικού τουρισμού.
Η κα Βουλγαρίδου
Η κ. Βουλγαρίδου αναφέρθηκε στην πρώην προϊσταμένη του τμήματος αλιείας ΠΕ Πιερίας κ. Μαραγιάννη και τις συνεχείς προσπάθειες της για την υποβολή του φακέλου μελέτης στο τότε ΥΠΕΧΩΔΕ και σήμερα ΥΠΕΚΑ.
Τόνισε πως τα πλεονεκτήματα θα είναι η βελτίωση της ποιότητας των μυδιών και θα λυθούν προβλήματα στην παραγωγική διαδικασία.
Οι κ.κ. Κουτούπας και Δραγάνης
Την ιδιαίτερη ικανοποίησή τους εξέφρασαν τέλος με δηλώσεις τους τόσο ο κ. Κουτούπας, όσο και ο κ. Δραγάνης σημειώνοντας πως η ΠΟΑΥ ήταν πρωταρχική ανάγκη των καλλιεργητών μυδιών τα τελευταία χρόνια και πως θα συμβάλλει αποφασιστικά στην αύξηση της παραγωγής που σήμερα αγγίζει τους 7.000 τόνους ετησίως, ενώ έχει δυναμική παραγωγής 12.000 τόνων ετησίως.
Η ΠΟΑΥ
Η ίδρυση της πρώτης ΠΟΑΥ στην Πιερία αποτελεί αναπτυξιακή τομή, καθώς αποτελεί πρότυπο σχεδιασμού για τη δημιουργία ΠΟΑΥ και στις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδος, έχοντας ως γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος, τη βιώσιμη διαχείριση των υδάτινων πόρων και την περαιτέρω ανάπτυξη και οργάνωση του κλάδου των υδατοκαλλιεργειών.
Να σημειωθεί ότι βρίσκονται σε αρχικό στάδιο οι διαδικασίες για τη δημιουργία αντίστοιχων ΠΟΑΥ στο Θερμαϊκό και στο Βόρειο Ευβοϊκό.
Η ΠΟΑΥ Πιερίας οριοθετείται στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Μεθώνης, Μακρύγιαλου και Κίτρους, καταλαμβάνει θαλάσσια έκταση περίπου 12.085 στρεμμάτων, με δυναμικότητα άνω των 12.000 τόνων μυδιών κατά έτος.
Επισημαίνεται ότι στην εν λόγω περιοχή ήδη δραστηριοποιούνται μονάδες μυδοκαλλιεργειών και η ΠΟΑΥ θα δώσει τη δυνατότητα είτε να επεκταθούν οι υφιστάμενες μονάδες είτε και να ενταχθούν νέες.
Με την ίδρυση των Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών επιτυγχάνεται:
* Η εξάλειψη των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων που επί δεκαετίες καθυστερούσαν την ανάπτυξη του κλάδου των υδατοκαλλιεργειών.
* Η δημιουργία οργανωμένου παραγωγικού ιστού από τις επιχειρήσεις του κλάδου που θα δύνανται να αναπτύξουν οργανωμένα τις δραστηριότητές τους σε μια συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή.
* Η ενίσχυση της απασχόλησης και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
* Η δημιουργία προϋποθέσεων για την παραγωγή ακόμα πιο ανταγωνιστικών, εξαιρετικής ποιότητας ελληνικών προϊόντων, σε μεγαλύτερες ποσότητες.
* Η προστασία του περιβάλλοντος και η αειφόρα διαχείριση των φυσικών μας πόρων, μια και η χωροθέτηση των ΠΟΑΥ γίνεται με επιστημονικά κριτήρια και σε χώρους (βάθος, παρουσία ρευμάτων, αποστάσεις από λουόμενους και αστικά κέντρα κ.ά) που συνάδουν με την αειφορία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: