Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Ο ΝΕΟΣ ΠΑΠΑΣ: Φραγκίσκος:Με έψαξαν στην άκρη του κόσμου

Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013
Ο πρώτος Ιησουϊτης και Λατινοαμερικάνος που γίνεται Πάπας κάλεσε τους πιστούς να ακολουθήσουν το δρόμο της αδελφοσύνης και της αγάπης, ενώ απευθυνόμενος στο πλήθος που υποδέχθηκε την εκλογή του στο Βατικανό τους ζήτησε να προσευχηθούν για εκείνον και ...
να του δώσουν την ευλογία τους. 
"Φαίνεται ότι οι καρδινάλιοι ήλθαν να με αναζητήσουν στην άκρη του κόσμου", ανέφερε ο Πάπας Φραγκίσκος Α'. ο Αργεντινός Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο, στις πρώτες δηλώσεις του από το μπαλκόνι της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου.
Μιλώντας στους συγκεντρωμένους πιστούς της Ρώμης τους ζήτησε να προσευχηθούν για να μπορέσει να έχει επιτυχία το έργο του ενώ σήμερα - όπως ανακοίνωσε- θα προσευχηθεί ο ίδιος, σε ειδικό χώρο λατρείας της Παρθένου ζητώντας τη να προστατέψει την ιταλική πρωτεύουσα. Η πρώτη σκέψη του νέου Πάπα ήταν για τον προκάτοχό του. Ζήτησε από το πλήθος να προσευχηθεί υπέρ του Γιόζεφ Ράτσιγκερ ενώ και ο ίδιος θα τον επισκεφθεί άμεσα.
Ποιος είναι ο νέος Πάπας
 
Έκπληξη αποτέλεσε για πολλούς η επιλογή του διακοσιοστού εξηκοστός έκτος Άγιος Πατέρας της Καθολικής Εκκλησίας καθώς πίστευαν ότι το είχε επικρατήσει το φαβορί, ο Άνζτελο Σκόλα. Ο Φραγκίσκος είναι Ιησουίτης, ιταλικής καταγωγής από πλευράς των γονιών του και γεννήθηκε στη βόρεια Περιφέρεια Πεδεμόντιο. Πήρε απολυτήριο Ινστιτούτου Χημείας και πτυχία Ψυχολογίας και Θεολογίας ενώ σε ό,τι αφορά τις θέσεις του καταδικάζει την άμβλωση και τους γάμους των ομοφυλοφίλων. Σε ό,τι αφορά την οικονομική κρίση, πήρε με σαφήνεια θέση κατά του κέρδους που θέλει να υπερισχύσει της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
 
Γεννήθηκε το 1936 και χειροτονήθηκε στα τριάντα τρία του χρόνια. Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, σε νεαρή ηλικία υποβλήθηκε σε αφαίρεση μέρους του δεξιού πνεύμονα, λόγω σοβαρής μορφής πνευμονίας, αλλά αυτό το θέμα υγείας αυτό δεν του προκαλεί ιδιαίτερα προβλήματα. Πριν χειροτονηθεί είχε εργαστεί σε εταιρεία ιδιωτικής ασφάλειας για να καλύψει τις σπουδές του ενώ η ειδησεογραφική ηλεκτρονική πύλη του ομίλου Μέντιασετ αναφέρει ότι σε παλιότερη συνέντευξή του ο νέος πάπας, έχει αποκαλύψει ότι του άρεσε να χορεύει, μαζί με την τότε αρραβωνιαστικιά του.
 
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ο μέχρι σήμερα Αρχιεπίσκοπος του Μπουένος Άιρες θα προσπαθήσει να ενώσει τα αιτήματα των "ανανεωτών" καρδινάλιων με εκείνα όσων υπερασπίζονται την παράδοση. Το ότι διάλεξε το όνομα του Αγίου Φραγκίσκου δείχνει πιθανότατα ότι επιθυμεί μια επιστροφή στις ουσιαστικές, απλές, χριστιανικές ρίζες.
 
Συγχραρητήρια μηνύματα
 
Η Πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Κίρτσνερ  ευχήθηκε στο νέο Πάπα  "καρποφόρο ποιμαντικό έργο κατά την άσκηση των τόσο μεγάλων ευθυνών του στην αναζήτηση της δικαιοσύνης, της ισότητας, της αδελφοσύνης και της ειρήνης στην ανθρωπότητα".
 
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν εξέφρασε την ελπίδα ότι ο νέος Πάπας θα συνεχίσει την προώθηση του διαλόγου μεταξύ των θρησκειών, όπως και ο προκάτοχός του, ο Βενέδικτος ΙΣΤ τονίζοντας ότι είναι πολλοί οι κοινοί στόχο, όπως η προώθηση της ειρήνης, η κοινωνική δικαιοσύνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η εξάλειψη της φτώχειας και της πείνας.
 
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ευχήθηκε να είναι η θητεία του "μακρά και ευλογημένη", ώστε να μπορέσει να "υπερασπιστεί και να προωθήσει τις θεμελιώδεις αξίες της ειρήνης, της αλληλεγγύης και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας".
 
Στο Βερολίνο η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ εκτίμησε ότι πολλοί αναμένουν από το νέο πάπα Φραγκίσκο Α’ να προσφέρει μια "καθοδήγηση" κυρίως σε ότι αφορά την ειρήνη, τη δικαιοσύνη και την εξασφάλιση της δημιουργίας. Ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ διαβεβαίωσε ότι "η Γαλλία θα συνεχίσει" ένα "διάλογο εμπιστοσύνης με την Αγία Έδρα".
 
Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα απηύθυνε τις "πιο θερμές ευχές του" στον "πρώτο πάπα από την Αμερικανική ήπειρο" και συμπλήρωσε: "Ως υπέρμαχος των φτωχών και των πλέον ευάλωτων ανάμεσά μας, θα συνεχίσει να μεταφέρει το μήνυμα της αγάπης και της συμπόνιας που έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης για τον κόσμο για πάνω από 2.000 χρόνια".ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: