Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Συγκλονιστικό:Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί τα παιδιά που κρατούν οι ζητιάνες κοιμούνται συνεχώς; - «Ακόμη και η λέξη «πεινάω» είναι γραμμένη σε όλους από το ίδιο χέρι»

Τρίτη 05 Μαρτίου 2013
Συγκλονιστικό:Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί τα παιδιά που κρατούν οι ζητιάνες κοιμούνται συνεχώς;
Η οργάνωση "Άρσις" πραγματοποίησε πρόγραμμα έρευνας για τους επαίτες σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.
Όπως διαπίστωσε, όλοι οι επαίτες είναι τσιγγάνοι, κυρίως από τη Βουλγαρία, ενώ υπάρχουν κάποιοι από Ρουμανία και Αλβανία και λιγότεροι από την Ελλάδα.
Έρχονται στην Ελλάδα για λίγες ...
μέρες, ζουν όλοι μαζί σε υπόγεια διαμερίσματα, γυρνούν στο κέντρο των πόλεων.
Η κ. Χιστούνα από την οργάνωση που έκανε επιτόπια έρευνα αναφέρει: «Aυτόπτες μάρτυρες μας έχουν πει ότι πολλές γυναίκες με μωρά στην αγκαλιά που ζητιανεύουν, τις μεταφέρουν άγνωστοι με αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού και τις αφήνουν σε συγκεκριμένα σημεία».
Επίσης, δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί ζητιάνοι κρατούν ένα ταμπελάκι με τη λέξη «πεινάω», γραμμένη με πανομοιότυπο τρόπο, προφανώς από το ίδιο χέρι, και λένε την ίδια ιστορία - όταν κάποιος πει σε ένα παιδάκι πως πρέπει να πάει στο σχολείο, εκείνο λέει πως δεν θέλει, αλλά προτιμά να βοηθά τους γονείς του "να φτιάξουν ένα σπίτι" ή ότι οι γονείς τους δεν έχουν δουλειά.
Η κ. Χιστούνα μαζί με τη βουλγαρόφωνη Αλεξάνδρα Ματού προσπαθούν να προσεγγίσουν ανήλικους επαίτες και μαθαίνουν όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες.
Μάλιστα τα παιδιά δεν βγάζουν και λίγα χρήματα - ένα παιδί που καθάριζε τζάμια αυτοκινήτων στα φανάρια τούς είπε ότι κάποιες μέρες έβγαζε μέχρι και 100 ευρώ σε ένα 7ωρο!
Οι ερευνήτριες μελέτησαν και το φαινόμενο των παιδιών που κοιμούνται ατελείωτες ώρες στην αγκαλιά γυναικών. «Το έχουμε αναφέρει πολλές φορές στην εισαγγελία ανηλίκων, αλλά δεν έχει διαπιστωθεί κάτι. Πάντως πριν από μερικά χρόνια κάποιοι φαρμακοποιοί μας είχαν πει ότι αλλοδαπές τσιγγάνες ζητούσαν να αγοράσουν βάλιουμ και άλλα υπνωτικά χάπια. Κι εμείς δεν μπορούμε να καταλάβουμε πώς ένα παιδάκι τριών χρονών μπορεί να κοιμάται συνέχεια στην αγκαλιά της μαμάς του...» καταγγέλλει η κ. Χιστούνα.
Παρόλα αυτά, ο πρόεδρος του συλλόγου φαρμακοποιών Κυριάκος Θεοδοσιάδης υπογράμμισε ότι δεν έχει πέσει ποτέ στην αντίληψή του παρόμοιο περιστατικό, ούτε και έχει γίνει ανάλογη καταγγελία, το οποίο επιβεβαιώνει και η υπαστυνόμος του τμήματος ανηλίκων της ασφάλειας Θεσσαλονίκης, Αλεξάνδρα Παυλίδου, η οποία διευκρινίζει ότι όταν αστυνομικοί προσεγγίζουν γυναίκες που ζητιανεύουν με μωρά, δεν δίνουν την εντύπωση ότι είναι σε λήθαργο, συνεπεία χρήσης υπνωτικών.
«Ξυπνούν δηλαδή αμέσως με το σκούντημα της μαμάς τους», εξηγεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: