Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Σωστός ήταν ο Πάγκαλος

 
Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013
Πώς το είχε πει κάποτε ο Πάγκαλος για τη Γερμανία; Το θυμάστε; «Γίγαντας με μυαλό νάνου». Και τι δεν είχε ακούσει τότε. Αλλά να που τελικά δικαιώνεται. Για πολλοστή φορά, μάλιστα. Λες και η Μέρκελ, ο Σόιμπλε και οι συνεργάτες τους δεν επιδιώκουν τίποτε άλλο παρά να αποδεικνύουν με κάθε...
ευκαιρία ότι δεν διαθέτουν τις στοιχειώδεις νοητικές ικανότητες που οφείλουν να έχουν όποιοι φιλοδοξούν να διαδραματίσουν ηγετικό ρόλο σε ιστορικής σημασίας εγχειρήματα, όπως η Ευρωπαϊκή Ενωση.
Πάνω από μισό αιώνα είναι που πασχίζουν οι ευρωπαϊκοί λαοί να συντονίσουν την περπατησιά τους. Θα περίμενε κανείς ότι κάποια στοιχειώδη πράγματα θα τα είχαν καταλάβει και θα τα είχαν αποδεχθεί. Αν όχι όλοι, τουλάχιστον οι μπροστάρηδες. Οπως ήταν και είναι η Γερμανία και η Γαλλία. Δεν γίνεται να αποδώσει μια προσπάθεια σύγκλισης 27 κρατών σ' έναν κοινό στόχο αν αυτή υπονομεύεται από εκείνους που οφείλουν να είναι οι εγγυητές της αλληλεγγύης και της συνύπαρξης.
Ανταποκρίνεται σε αυτόν τον ρόλο η Γερμανία; Τα γεγονότα δείχνουν πως όχι. Εχουμε μια ένωση κρατών που έχει προσβληθεί από μια βαθιά κρίση, η οποία εδώ και τρία χρόνια εξαπλώνεται εξαναγκάζοντας μεγάλες χώρες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, σε σκληρή λιτότητα. Αλλά την ίδια ώρα η Γερμανία αποκομίζει κέρδη από αυτή την κρίση. Χθες γράφτηκε ότι υπολογίζεται σε 25 δισ. ευρώ το οικονομικό όφελός της από τη διαχείριση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα κράτη. Τυχαίο;
Προφανώς όχι. Η πολιτική ηγεσία της Γερμανίας έχει κινηθεί σε όλες τις αποφάσεις της ...και δεν το έχει κρύψει... με αποκλειστικό κριτήριο το στενά εθνικό της συμφέρον. Μόνο που τέτοιες συμπεριφορές είναι μαθηματικά βέβαιο πως ούτε το συνολικό συμφέρον υπηρετούν, αλλά ούτε και τις μακροπρόθεσμες επιδιώξεις και φιλοδοξίες της ίδιας της Γερμανίας. Μια χώρα που κερδοσκοπεί σε βάρος των εταίρων της δεν μπορεί αντικειμενικά να αναδειχθεί σε κοινά αποδεκτό ηγέτη τους.
Ιδιαίτερα όταν έχει φτάσει στο σημείο να υποδεικνύει ξεδιάντροπα στη μία ή την άλλη χώρα με ποιον τρόπο θα πρέπει να διαχειρίζεται τα προβλήματά της, δικαιώνοντας έτσι όσους την κατηγορούν ότι έχει αυτοανακηρυχθεί σε «γκαουλάιτερ» της ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: