Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Διδάγματα από το δράμα της Κύπρου

Τρίτη 26 Μαρτίου 201 
Υπάρχει ένα και μοναδικό δίδαγμα που προκύπτει τόσο από τη δοκιμασία την οποία βιώνουμε οι Ελληνες εδώ και τριάμισι χρόνια όσο και απ' αυτή την οποία ήδη βιώνουν και οι Κύπριοι: το ζήτημα είναι να μην μπλέξεις, διότι έτσι και σου συμβεί δεν το αποφεύγεις με τίποτα το ταμείο. Οποιοι ...
διατείνονται πως υπάρχει τρόπος να ξεμπλέξεις ανέξοδα, απλώς σε κοροϊδεύουν.
Στις σχέσεις και τις συναλλαγές μεταξύ κρατών ισχύουν οι ίδιοι ακριβώς κανόνες που ισχύουν και στις συναλλαγές μεταξύ προσώπων. Οποιος δανείζεται, θα επιστρέψει περισσότερα από όσα θα πάρει και όποιος δανείζει θα εισπράξει περισσότερα από όσα θα δώσει. Κι εκείνος που καθορίζει τη διαφορά -τον τόκο ή ό,τι άλλο- είναι πάντα ο δανειστής.
Το ζούμε εδώ και τριάμισι χρόνια, τώρα ήρθε η σειρά και της Κύπρου να το ζήσει. Αντίθετα από την κυβέρνησή της, η Βουλή έκρινε ασύμφορο το «κούρεμα» των καταθέσεων και ξεκίνησε η αναζήτηση άλλων τρόπων ικανοποίησης των όρων των δανειστών. Με βάση τα όσα έχουν γραφτεί ή λέγονται, η λύση αναζητείται στη δημιουργία ενός ταμείου που θα προικοδοτηθεί και με τα αποθεματικά των ασφαλιστικών οργανισμών καθώς και την έμμεση αξιοποίηση ή και προεξόφληση των προβλεπόμενων εσόδων από την αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου που έχουν εντοπιστεί.
Ουσιαστικά μιλάμε για προστασία των υψηλών καταθέσεων και ταυτόχρονη θυσία κοινωνικών πόρων και μελλοντικών κρατικών εσόδων. Αν αυτό κρίνουν ότι τους συμφέρει, δικαίωμά τους να το προωθήσουν έστω κι αν δεν είναι βέβαιο ότι οι δανειστές θα το δεχθούν. Μόνο που δεν μπορώ να φανταστώ τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα υποστηρικτές -και μάλιστα ένθερμους- μιας τέτοιας λύσης αν επρόκειτο να εφαρμοστεί στην Ελλάδα.
Αν, για παράδειγμα, σε κάποια διαπραγμάτευση είχαν μπει στη ζυγαριά τα αποθεματικά των Ταμείων και τα μελλοντικά έσοδα από πιθανά κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, ποιος αμφισβητεί ότι η κυβέρνηση θα είχε καταγγελθεί για τις επιλογές της με χαρακτηρισμούς που θα την εμφάνιζαν ακόμη και ως ενεργούμενο ιδιοτελών συμφερόντων και εκποίησης των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας;
Αυτά ως ένα παράδειγμα αξιολόγησης της σοβαρότητας των όσων ακούμε και διαβάζουμε τις τελευταίες μέρες.
ΠΗΓΗ:ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: