Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Η συμφωνία της Κύπρου. 30% κούρεμα των καταθέσεων αλλά αποφυγή της άτακτης χρεοκοπίας.

Τρίτη 26 Μαρτίου 201
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ενέκριναν τη Δευτέρα τη συμφωνία για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα της Κύπρου, στο πλαίσιο του πακέτου διάσωσης της χώρας.
Στο μεταξύ ανοίγουν την Τρίτη οι ...
Τράπεζες στην Κύπρο μετά τη συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες θα υπάρχει πλαφόν στις αναλήψεις, άγνωστου ποσού μέχρι στιγμής, για να αποφευχθεί το bank run.
Το ποσό δανεισμού της Κύπρου από τους πιστωτές -την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο- παραμένει αμετάβλητο και «θα ανέλθει σε 10 δισεκατομμύρια ευρώ» δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Ο πρόεδρος του Eurogroup υπογράμμισε την πολιτική βούληση από πλευράς ευρωζώνης να βρεθεί λύση στο ζήτημα της Κύπρου.
Όπως τόνισε, η συμφωνία συνιστά καλύτερη λύση για την κυπριακή οικονομία σε σχέση με αυτή της προηγούμενης εβδομάδας, διότι επικεντρώνει τις προσπάθειες στην αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα και συγκεκριμένα στις δύο προβληματικές τράπεζες, τη Λαϊκή και την Κύπρου.
Όπως διευκρίνισε ο Γ. Ντάισελμπλουμ, η Λαϊκή Τράπεζα θα εκκαθαριστεί αμέσως και θα χωριστεί σε «καλή» και σε «κακή» τράπεζα, ενώ όλες οι ασφαλισμένες καταθέσεις (δηλαδή κάτω από 100.000 ευρώ) της Λαϊκής θα μεταφερθούν στην τράπεζα Κύπρου.
Επιπλέον, ο Γ. Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι με τη νέα συμφωνία διασφαλίζονται οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ, ενώ δεν επιβάλλεται εισφορά από μέρους των καταθετών στα υπόλοιπα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Κύπρου.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στην περίπτωση της τράπεζας Κύπρου το κούρεμα των καταθέσεων εκτιμάται ότι θα είναι της τάξεως του 40%, ενώ στην περίπτωση της Λαϊκής θα είναι αρκετά μεγαλύτερο.
Σε ό,τι αφορά τις θυγατρικές της Λαϊκής και της τράπεζας Κύπρου στην Ελλάδα, η δήλωση της Ευρωομάδας αναφέρει: «Το Eurogroup καλεί για άμεση εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας σχετικά με τις ελληνικές θυγατρικές κυπριακών τραπεζών, η οποία θα προστατεύει τη σταθερότητα τόσο του ελληνικού, όσο και του κυπριακού τραπεζικού συστήματος».
Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι η τελική συμφωνία επί του θέματος θα υπογραφεί εντός της ημέρας.
Εξάλλου, σύμφωνα με τον Γ. Ντάισελμπλουμ, το συνολικό ποσό της βοήθειας από τις χώρες της ευρωζώνης και το ΔΝΤ παραμένει στα 10 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό θα συνοδεύεται από τη λήψη «φιλόδοξων μέτρων» στα δημόσια οικονομικά, από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις.
Επίσης, όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Eurogroup, η συμφωνία διατηρεί το στόχο για συρρίκνωση του τραπεζικού τομέα στο επίπεδο του ευρωπαϊκού μέσου όρου ως το 2018.
Σε ό,τι αφορά τη στάση της Ρωσίας ο πρόεδρος του Eurogroup εμφανίστηκε σχετικά αισιόδοξος διευκρινίζοντας ότι από τις ρωσικές αρχές υπάρχουν θετικές ενδείξεις σε ό,τι αφορά την επιμήκυνση της ωρίμανσης των ρωσικών δανείων προς την Κύπρο. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι το θέμα πρέπει να συζητηθεί με τις ρωσικές αρχές.
Από την πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομίας, Όλι Ρεν υπογράμμισε ότι «ήταν εξαιρετικά σημαντικό, η συμφωνία για το δανειακό πρόγραμμα της Κύπρου να επιτευχθεί σήμερα». Σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην τρόικα και τις κυπριακές αρχές ήταν ιδιαίτερα περίπλοκες και δύσκολες, καθώς οι επιλογές ήταν σκληρές και πρόσθεσε ότι η Επιτροπή εργάστηκε εντατικά όλους αυτούς τους μήνες για να βρεθεί λύση.
Ωστόσο, ο Όλι Ρεν παραδέχτηκε ότι το μέλλον της Κύπρου και του λαού της διαγράφεται δύσκολο και πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να αμβλύνει τις κοινωνικές επιπτώσεις στη χώρα, μετά από αυτό το οικονομικό σοκ».
«Η Κύπρος ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα σταθεί στο πλευρό του κυπριακού λαού», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Όλι Ρεν.
Όπως ανέφερε ο Επίτροπος Οικονομίας, με τη σύμφωνη γνώμη του Κύπριου Προέδρου, Ν.Αναστασιάδη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει να δημιουργήσει μια Ομάδα Δράσης (Task Force), η οποία θα αναλάβει την τεχνική υποστήριξη των κυπριακών αρχών, επικεντρώνοντας την προσοχή της στην απασχόληση, την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη.
Σχετικά με τον περιορισμό της κίνησης κεφαλαίων στις κυπριακές τράπεζες, ο Όλι Ρεν τόνισε ότι βάσει των Συνθηκών της ΕΕ, τα κράτη μέλη έχουν δικαίωμα να προχωρήσουν σε τέτοιου είδους μέτρα εάν τίθεται θέμα δημοσίου συμφέροντος.
Ο επίτροπος οικονομίας ανέφερε ότι το μνημόνιο της Κύπρου θα ολοκληρωθεί περί τα μέσα Απριλίου.

Τι προβλέπεται για τις τράπεζες

Ειδικότερα, για τις τράπεζες, μετά από την παρουσίαση των σχεδίων των κυπριακών αρχών, τα οποία έγιναν δεκτά από το Eurogroup, συμφωνήθηκαν τα ακόλουθα:
1.Η Λαϊκή θα εξυγιανθεί άμεσα, με πλήρη συμμετοχή των κατόχων μετοχών, ομολόγων και μη ασφαλισμένων καταθετών, στη βάση της απόφασης από την κεντρική τράπεζα Κύπρου, χρησιμοποιώντας το πρόσφατα υιοθετηθέν πλαίσιο εξυγίανσης τραπεζών.
2.Η Λαϊκή θα χωριστεί σε καλή και κακή τράπεζα.
3. Η καλή τράπεζα θα περάσει στην Τράπεζα Κύπρου μέσω του πλαισίου για την εξυγίανση των τραπεζών, αφού ακούστηκαν και οι προτάσεις των δ.σ. των Λαϊκής και Κύπρου. Θα αναλάβει τα 9 δισ. ευρώ του ELA. Μόνο οι μη ασφαλισμένες καταθέσεις στην Τράπεζα Κύπρου θα «παγώσουν» μέχρι να υλοποιηθεί η ανακεφαλαιοποίηση, και ίσως στη συνέχεια να υπόκειται στις κατάλληλες συνθήκες.
4.Η ΕΚΤ θα παρέχει ρευστότητα στην Τράπεζα Κύπρου με βάση τους κανόνες που εφαρμόζονται.
5.Η Τράπεζα Κύπρου θα ανακεφαλαιοποιηθεί μέσω μιας μετατροπής καταθέσεων/μετοχών των μη ασφαλισμένων καταθέσεων με πλήρη συμμετοχή των ομολογιούχων και των κατόχων μετοχών.
6.Η μετατροπή θα είναι τέτοια που το 9% των κεφαλαίων διασφαλίζεται από το τέλος του προγράμματος.
7.Οι ασφαλισμένες καταθέσεις σε όλες τις τράπεζες θα προστατευτούν πλήρως.
8.Τα λεφτά του προγράμματος (10 δισ. ευρώ) δεν θα χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Το Eurogroup είναι πεπεισμένο ότι αυτή η λύση είναι ο καλύτερος τρόπος για την διασφάλιση της συνολικής βιωσιμότητας και σταθερότητας του κυπριακού τραπεζικού συστήματος και της ικανότητάς του να χρηματοδοτήσει την κυπριακή οικονομία.

Στυλιανίδης: «Η Κύπρος απέφυγε την χρεοκοπία, η οποία θα ήταν καταστροφική»

Η Κύπρος απέφυγε την χρεοκοπία, η οποία «θα ήταν καταστροφική, γιατί θα σήμαινε και έξοδο από την ευρωζώνη», δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρίστος Στυλιανίδης και έκανε λόγο για «νέα αρχή, που δίνει τη δυνατότητα στην κυπριακή οικονομία να επανεκκινήσει».
Οσον αφορά τη Λαική, είπε ο κ.Στυλιανίδης μιλώντας στο ΡΙΚ, διαχωρίζεται σε «καλή» και «κακή» και το υγιές κομμάτι θα μεταφερθεί στην Τράπεζα Κυπρου, καθώς το ποσό των 9,2 δισεκατομμυρίων, που οφείλει η Λαική Τράπεζα στον ΕΛΑ, το οποίο προς το παρόν παγώνει.
Σε ερώτηση, κατά πόσο η εξέλιξη αυτή αποτελεί κίνδυνο για το μέλλον της Τράπεζας Κύπρου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι η ΕΚΤ δεσμεύτηκε να βοηθήσει με την παροχή της απαραίτητης ρευστότητας.
Σε σχέση με το «κούρεμα», που θα υποστούν οι καταθέσεις άνω των εκατό χιλιάδων ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου, είπε ότι υπολογίζεται να κυμανθεί γύρω στο 30%.
Για τα ταμεία προνοίας, ο κ. Στυλιανίδης, εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα υπάρξει κάποια ρύθμιση, προσθέτοντας ότι «είναι αδιανόητο να μην διασφαλιστούν».
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών και πρώην διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αυξέντης Αυξεντίου υποστήριξε ότι θα μπρούσε να γίνει «κούρεμα» 30 με 40% και στη Λαϊκή Τράπεζα , ώστε να διασωθεί. Σύμφωνα με τον κ. Αυξεντίου, ο νυν διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας θα μπορούσε να διαπραγματευτεί το θέμα αυτό με την ΕΚΤ.
Στο μεταξύ η Ένωση Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου (ΕΤΥΚ) αναμένει απόφαση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας για το πότε θα ανοίξουν οι τράπεζες.
Ο γενικός γραμματέας της ΕΤΥΚ , Λοΐζος Χατζηκωστής, ανέφερε πως μόλις δοθεί το πράσινο φως από την Κεντρική, όλοι οι τραπεζικοί υπάλληλοι θα πάνε στις δουλειές τους και θα ανοίξουν τις τράπεζες.
Ανέφερε μάλιστα πως τα μέλη της ΕΤΥΚ θα εργαστούν και πέραν του ωραρίου, εάν χρειαστεί, για να εξυπηρετήσουν το κοινό, ώστε να επέλθει ηρεμία στον τρόπο λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος.
Ο κύριος Χατζηκωστής επεσήμανε πως στην εργασία τους θα μεταβούν και όλοι οι εργαζόμενοι στη Λαϊκή, διότι ουδείς υπάλληλο έχει απολυθεί και ούτε θα απολυθεί χωρίς την έγκριση της ΕΤΥΚ.
Θέση της συντεχνίας των τραπεζικών, είπε, είναι η οποιαδήποτε μείωση προσωπικού στη Λαϊκή, να γίνει με σχέδια εξόδου που θα δοθούν στους υπαλλήλους. Για το μέλλον των ταμείων προνοίας ανέφερε ότι αναμένει να κατοχυρωθούν με απόφαση της Βουλής, όπως είναι η δέσμευση.
Η ΕΤΥΚ , σε ανακοίνωση, προειδοποιεί, ότι, «αν οι βουλευτές δεν υλοποιήσουν την υπόσχεσή τους, η αντίδραση θα είναι άμεση και δυναμική».

Νικόλας Παπαδόπουλος: «Τα δύσκολα σήμερα αρχίζουν»

«Τα δύσκολα σήμερα αρχίζουν. Και από σήμερα, θα πρέπει να δείξουμε και να αποδείξουμε όλοι τον καλύτερό μας εαυτό», τονίζει σε γραπτή του ανακοίνωση ο βουλευτής του ΔΗΚΟ και πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών της Βουλής Νικόλας Παπαδόπουλος.
Ουδείς αμφισβητεί, αναφέρει, ότι η απόφαση του Eurogroup και η συμφωνία για δανεισμό της χώρας μας από την τρόικα είναι «μια πάρα πολύ οδυνηρή συμφωνία».
Επισημαίνει ότι οι όποιες συνέπειές της στην κυπριακή οικονομία και την καθημερινότητα όλων των πολιτών θα φανούν πλέον στην πράξη και προσθέτει ότι οι αναλύσεις, οι εκτιμήσεις και οι προβλέψεις «δίνουν τη θέση τους στη σκληρή πραγματικότητα».
«Η αναζήτηση των πολιτικών και πραγματικών ευθυνών για το πως φτάσαμε σε αυτό το σημείο είναι ασφαλώς επιβεβλημένη. Όχι μόνο για ικανοποίηση του "περί δικαίου" αισθήματος του λαού μας αλλά, κυρίως, για άντληση διδαγμάτων και αποφυγή των ίδιων λαθών στο μέλλον», τονίζει στην δήλωση του ο κ. Παπαδόπουλος και συμπληρώνει ότι «αυτό που προέχει σήμερα, είναι να πράξουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό ώστε να περιορίσουμε όσο μπορούμε τις αρνητικές συνέπειες της Συμφωνίας και, πάνω απ' όλα, να στηρίξουμε όσους πλήττονται καίρια και άμεσα από τις πρωτοφανείς για τον τόπο μας εξελίξεις».
«Από αύριο θα ζούμε σε μια νέα Κύπρο. Και είναι στο χέρι μας, η νέα Κύπρος να καταστεί μακροπρόθεσμα καλύτερη. Με αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της, με αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της» καταλήγει η ανακοίνωση του κ. Παπαδόπουλου

Πηγη: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: