Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Συνεδρίασε χθες το μεσημέρι η οικονομική επιτροπή του Δήμου Κατερίνης Προβληματισμός γύρω από τη δημοπράτηση του Πολιτιστικού Κέντρου - Εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία τα πρακτικά του διαγωνισμού

 Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013 Τοπικά


Με 13 θέματα στην ημερήσια διάταξή της συνεδρίασε χθες το μεσημέρι η οικονομική επιτροπή του Δήμου Κατερίνης, η οποία επικεντρώθηκε κυρίως στο θέμα της έγκρισης πρακτικών του διαγωνισμού του Πολιτιστικού Θεάτρου αλλά και της ανάπλασης της...
19ης Μαΐου.
Στο πρώτο θέμα της Ημερήσιας Διάταξης που αφορούσε την ψήφιση διαφόρων πιστώσεων από τον προϋπολογισμό του δήμου, παίρνοντας το λόγο ο κ. Κυριακίδης δήλωσε ότι καταψηφίζει μία σειρά πιστώσεων καθώς όπως είπε, είχε διαφωνήσει και στο δημοτικό Συμβούλιο. Όσον αφορά για το έργο της 19ης Μαΐου σημείωσε πως για το έργο αυτό δεν ρωτήθηκαν καν οι περίοικοι και είπε χαρακτηριστικά «τρεις λιμνούλες έχουμε στην κεντρική πλατεία και δεν μπορούμε να τις καθαρίσουμε, τι θα γίνει με αυτό το ποτάμι;».
Την αντίθεσή του εξέφρασε και ο κ. Στέφανος Νατσιός όσον αφορά το θέμα της ανάπλασης της 19ης Μαΐου και του ασύρματου δικτύου στη Γανόχωρα και τη Νεοκαισάρεια.
Παίρνοντας το λόγο ο Δήμαρχος Κατερίνης κ. Σάββας Χιονίδης τόνισε πως για το έργο της ανάπλασης της 19ης Μαΐου, δόθηκε μεγάλη μάχη και πρόσθεσε πως πρόκειται για ένα έργο - πρότυπο για τα ελληνικά δεδομένα.
«Δεν πρέπει να πληρωθούν κάποιοι άνθρωποι που εργάστηκαν για να κάνουν μία μελέτη; Η πολιτική αντιπαράθεση είναι επιλογή του καθενός και θα πρέπει κάποια στιγμή να δούμε και το ευρύτερο κοινωνικό συμφέρον» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δήμαρχος.
Στο ίδιο θέμα ο κ. Μαλτζάρης τόνισε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις και επικεντρώθηκε στο θέμα του κυκλοφοριακού φόρτου που θα προκύψει από το «κλείσιμο» της 19ης Μαϊου. «Μπορεί να μην φαίνεται πουθενά ως δρόμος, αλλά η μη λειτουργία του θα αποτελέσει σοβαρό πρόβλημα» είπε.
Απαντώντας ο κ. Χιονίδης ανέφερε πως ήδη έχει γίνει κυκλοφοριακή μελέτη και ο Δήμος μπορεί ανά πάσα στιγμή να έχει να εναλλακτικά σενάρια. «Κάνουμε ένα έργο που είναι θετικό για το περιβάλλον και θα πρέπει όλοι μας να το στηρίξουμε», κατέληξε.
Εγκρίθηκαν τα πρακτικά του διαγωνισμού για το Πολιτιστικό Κέντρο
Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκαν τελικά τα πρακτικά του διαγωνισμού για το έργο «Ανέγερση Θεάτρου και χώρου πολιτιστικών δραστηριοτήτων».
Εισηγούμενος το θέμα ο Δήμαρχος Κατερίνης τόνισε πως η επιτροπή διαγωνισμού έχει καταλήξει σε ανάδοχο και πως η οικονομική επιτροπή καλείται να εγκρίνει τα πρακτικά. Επιπλέον τόνισε πως σε καταγγελία έχει προχωρήσει εταιρεία για τη διαδικασία του διαγωνισμού, κάτι που δεν έχει να κάνει με την έγκριση των πρακτικών από την οικονομική επιτροπή.
Παίρνοντας το λόγο ο κ. Κυριακίδης τόνισε πως του προκαλεί εντύπωση το γεγονός πως στην προηγούμενο διαγωνισμό ο ανάδοχος είχε δώσει έκπτωση της τάξης του 53% και κάπου εκεί γύρω ήταν και η έκπτωση που είχαν δώσει οι άλλες εταιρείες. Οι ίδιες εταιρείες, στον δεύτερο διαγωνισμό που έγινε πριν λίγες ημέρες και για την ίδια μελέτη έδωσαν έκπτωση της τάξης του 2% - 4,73%.
«Εμένα μου φαίνεται πολύ περίεργο να συμπέφτουν τόσο πολύ οι εκπτώσεις» είπε και πρόσθεσε «αν η οικονομική επιτροπή διαπιστώσει «συμφωνία» μεταξύ εργοληπτών θα πρέπει ο διαγωνισμός να κριθεί άγονος». Επιπλέον αναρωτήθηκε αν ο Δήμος έχει τη δυνατότητα να συντηρήσει ένα τέτοιο πολιτιστικό κέντρο με τα σημερινά οικονομικά δεδομένα.
Τον προβληματισμό του εξέφρασε επίσης και ο κ. Μαλτζάρης και συμφώνησε ότι δεν θα πρέπει η οικονομική επιτροπή να προχωρήσει στην έγκριση των πρακτικών.
«Σίγουρα αποτελεί θέμα προβληματισμού η έκπτωση» τόνισε από την πλευρά του ο κ. Καρατζόγλου παρόλα αυτά τάχθηκε υπέρ της άποψης το έργο να προχωρήσει και να μην πάει σε άλλη αναβολή. «Ο πολιτισμός δεν σταματά ποτέ» είπε.
Το γεγονός ότι η απόκλιση στην έκπτωση δεν δικαιολογείται τόνισε από την πλευρά του ο κ. Μάντζιος τονίζοντας ωστόσο ότι το κόστος συντήρησης του πολιτιστικού κέντρου είναι ένα θέμα για το οποίο σίγουρα θα βρεθεί λύση στο μέλλον.
Τελικά, τα πρακτικά του διαγωνισμού του Πολιτιστικού Κέντρου εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία μειοψηφούντων των κ.κ. Κυριακίδη, Νατσιου και Μαλτζάρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: