Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Σκουριές: Νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της εξόρυξης χρυσού

Σκουριές: Νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της εξόρυξης χρυσού
Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013
Πάνω από 2.000 πολίτες διαδήλωσαν ειρηνικά το πρωί στη Χαλκιδική, στη διασταύρωση της Μεγάλης Παναγίας, υπό ισχυρή αστυνομική ...παρουσία. Αίτημα τους να μην λειτουργήσουν τα μεταλλεία χρυσού στις Σκουριές, επένδυση την οποία χαρακτηρίζουν ως «χρυσή υπόσχεση» που επιφυλάσσει «μαύρο μέλλον».
Οι κάτοικοι της περιοχής που συνεχίζουν των αγώνα τους κατά της εξόρυξης χρυσού συγκεντρώθηκαν από τις 10:00 πρωί στην Μεγάλη Παναγιά.
Στη διαμαρτυρία συμμετείχαν και αλληλέγγυες δυνάμεις από τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, και διάφορα μέρη της Ελλάδας, καθώς και αντιπροσωπεία από το ΣΥΡΙΖΑ και τους Οικολόγους Πράσινους.

Στο σημείο είχαν στρατοπεδεύσει από χθες αρκετές διμοιρίες των ΜΑΤ, ωστόσο δεν χρειάστηκε η επέμβασή τους.

Κρατώντας πανό και μαύρες σημαίες, οι συγκεντρωθέντες εξέφρασαν με συνθήματα την αντίθεσή τους στο «τεράστιο οικονομικό και περιβαλλοντικό σκάνδαλο», όπως το χαρακτήρισαν, που συντελείται στην περιοχή.

«Παρά τις γνωματεύσεις των επιστημονικών φορέων που κρίνουν τη συγκεκριμένη μεταλλευτική δραστηριότητα (εξόρυξη χρυσού) καταστροφική, και παρά το γεγονός ότι ακόμα εκκρεμεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις προσφυγές των κατοίκων, η εταιρεία Eldorado Gold – ΑΚΤΩΡ έχει ξεκινήσει την καταστροφή του αρχέγονου δάσους των Σκουριών, του τόπου μας και της ζωής όλων μας» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση των Επιτροπών αγώνα Χαλκιδικής και Στρυμονικού κόλπου.

Γίνεται επίσης λόγος για «προσπάθεια εκφοβισμού και φίμωσης, με στόχο να κάμψει το ηθικό όλων των κατοίκων της Χαλκιδικής και της Β. Ελλάδας που αντιτίθεται στην καταστροφή».

Οι διαδηλωτές επέστρεψαν στην Μεγάλη Παναγιά λίγο πριν από τις 15:00 το μεσημέρι κηρύσσοντας το πέρας των σημερινών κινητοποιήσεων.
  • Πηγή: ΝΕΤ, ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: