Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Ζεσταίνουν τις μηχανές - Έξω από την Λάρισα παρατάσσουν τα τρακτέρ τους οι αγρότες της Θεσσαλίας


Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013
Στους δρόμους έχουν βγει από χθες το πρωί οι αγρότες της Θεσσαλίας, οι οποίοι αποφάσισαν να κατεβούν στην ΕΟ Αθηνών - Θεσσαλονίκης, παρατάσσοντας τα τρακτέρ τους στον κόμβο της Νίκαιας στη Λάρισα.
Τα κύρια αιτήματα των ...
αγροτών αφορούν το πετρέλαιο, το κόστος παραγωγής, τον ΦΠΑ και το φορολογικό, «που είναι ίσως και η μεγαλύτερη παγίδα».

Εκπρόσωποι του Πανελλαδικού Συντονιστικού Οργάνου των αγροτών συναντήθηκαν χθες με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη, ενώ αναμένεται να υπάρξουν συναντήσεις και με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Αύριο θα λάβουν τις τελικές τους αποφάσεις ανάλογα με τα αποτελέσματα των συναντήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς.

«Το αν θα φύγουν τα τρακτέρ από τους δρόμους, θα εξαρτηθεί από τις συναντήσεις που έχουν οριστεί με πολιτικούς αρχηγούς και υπουργούς. Αν δεν είναι ικανοποιητικό το αποτέλεσμα, κλείνουμε τους δρόμους επ' αόριστον. Θα είμαστε παντού, στις εθνικές οδούς, στα λιμάνια, στα αεροδρόμια, στα τελωνεία, στα βόρεια σύνορα.

Είναι θέμα της κυβέρνησης κατά πόσο θα ικανοποιήσει τα αιτήματά μας. Εάν οι συναντήσεις αποβούν άκαρπες δεν θα περάσει κουνούπι» είπε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της Αυθόρμητης Κίνησης Αγροτών Νομού Ημαθίας, Κώστας Λιλιόπουλος.

Στην Ημαθία οι αγρότες εξακολουθούν να έχουν παραταγμένα τα τρακτέρ τους στον κόμβο της Κουλούρας στην Εγνατία οδό και μέχρι αύριο δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε κάποια κινητοποίηση αναμένοντας τα αποτελέσματα των επαφών στην Αθήνα.

Να πρυτανεύσει η λογική και να γίνει διάλογος μεταξύ των αγροτών και του αρμόδιου υπουργείου ζήτησε από την πλευρά του ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου. Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας γνωστοποίησε ότι εντός της εβδομάδας θα συγκαλέσει σύσκεψη με τους εκπροσώπους των αγροτών της Κεντρικής Μακεδονίας προκειμένου, όπως είπε, να αναζητηθούν λύσεις σε κάποια από τα αιτήματά τους ώστε να μην μείνουν κλειστοί οι δρόμοι.

«Η χώρα μας αυτή την ώρα δεν σηκώνει τέτοιου είδους εξελίξεις. Δεν μπορούμε να αφήσουμε να παγώσει η οικονομία της χώρας σε μια περιοχή με τεράστια εξαγωγική δραστηριότητα» είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιος Τσαυτάρης, διεμήνυσε το Σαββατοκύριακο ότι δεν υπάρχουν πόροι που θα μπορούσαν να διατεθούν, ούτε υπό την παρούσα συγκυρία είναι εφικτή η φοροαπαλλαγή στα καύσιμα όπως ζητούν οι αγρότες. «Δεν έχουμε ένα συρτάρι γεμάτο λεφτά που να μπορούμε να μοιράζουμε» είπε χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: