Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

Σαμαράς, Βενιζέλος και Καμμένος οι πλουσιότεροι αρχηγοί Στη δημοσιότητα τα "πόθεν έσχες"


Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012
Τα πόθεν έσχες συνολικά 508 υπόχρεων πολιτικών, στους οποίους έγινε από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής έλεγχος των δηλώσεων περιουσιακής τους κατάστασης για το οικονομικό έτος..
2011, χρήσης του 2010, αναρτήθηκαν στον διαδικτυακό τόπο της Βουλής και θα παραμείνουν για έναν μήνα και συγκεκριμένα μέχρι την 11η Ιανουαρίου 2013.
Ο Α. Σαμαράς δήλωσε εισόδημα από βουλευτική αποζημίωση 66.499 ευρώ, λοιπά εισοδήματα 78.669 ευρώ, έχει στην κατοχή του 13 ακίνητα σε Αττική, Εύβοια, Μεσσηνία, καθώς και δύο Ι.Χ. αυτοκίνητα 2.000 κυβικών και 1.549 κυβικών από το 1989 και από το 1992, μετοχές σε εταιρείες, καθώς και καταθέσεις σε ξένες τράπεζες.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας δήλωσε εισόδημα από τη βουλευτική αποζημίωση 60.561 ευρώ, διαθέτει ένα ακίνητο στην Αττική και μία μηχανή.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε φορολογούμενα εισοδήματα 86.205 ευρώ και αφορολόγητα 75.747,3 ευρώ. Σημαντική και η ακίνητη περιουσία του με διαμερίσματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, καθώς και αγροτική γη.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης δήλωσε εισόδημα 60.561 ευρώ από την βουλευτική του αποζημίωση, διαθέτει τρία Ι.Χ. και ακίνητα σε Αττική, Τρίκαλα, Αργολίδα και Εύβοια.

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος και η σύζυγός του δήλωσαν εισόδημα 60.561 ευρώ από τη βουλευτική αποζημίωση, 66.000 από ενοίκια, επιπλέον 5.400 από ενοίκια και 29.444 από δικηγορικά έσοδα. Επίσης, διαθέτει οκτώ ακίνητα σε Αττική και Σάμο, 3 Ι.Χ. και ένα σκάφος.

Η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε εισόδημα 119.541 ευρώ, καταθέσεις 832 ευρώ και ένα ακίνητο στην Αττική.

Ο γγ της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος (υπέβαλε δήλωση ως υπεύθυνος οικονομικών της ΧΑ) δήλωσε εισόδημα 22.915, η σύζυγός του και βουλευτής Ελένη Ζαρούλια 17.659 ευρώ. Διαθέτουν ακίνητα σε Αττική, και Λακωνία, καθώς και ένα Ι.Χ.

Σύμφωνα με την Επιτροπή Ελέγχου των Οικονομικών των Κομμάτων, σε ορισμένες περιπτώσεις ζητήθηκαν περαιτέρω διευκρινίσεις και δικαιολογητικά.

Σημειώνεται ακόμα ότι ο έλεγχος που διενεργήθηκε απέβλεπε "στη διακρίβωση του εάν, με βάση τα δηλωθέντα και ελεγχθέντα δεδομένα, η απόκτηση νέων περιουσιακών στοιχείων ή η επαύξηση υφισταμένων, εκ μέρους των υπόχρεων, δικαιολογείται από το ύψος των πάσης φύσεως εσόδων αυτών, σε συνδυασμό και με τις δαπάνες διαβιώσεώς των".

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, "στις εκθέσεις αυτές, μετά από σχετικό έλεγχο, έγινε πλήρης καταγραφή όλων των δηλωθέντων περιουσιακών στοιχείων (ακίνητα, εμπράγματα δικαιώματα σ' αυτά, μετοχές ημεδαπών ή και αλλοδαπών εταιριών, ομόλογα και άλλες ομολογίες κάθε είδους και τα παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα κάθε είδους, καταθέσεις σε τράπεζες, ταμιευτήρια και άλλα ημεδαπά ή αλλοδαπά πιστωτικά ιδρύματα, πλωτά, εναέρια και χερσαία μεταφορικά μέσα, καθώς και τυχόν συμμετοχή σε κάθε είδους επιχειρήσεις".

Η Επιτροπή διευκρινίζει παράλληλα, ότι διατηρεί την αρμοδιότητά της προς επανέλεγχο των δηλώσεων όποτε αυτό καταστεί αναγκαίο, όπως για παράδειγμα στο πλαίσιο του αναδρομικού ελέγχου, ενώ επικαλούμενη τη σχετική νομοθεσία, σημειώνει ότι δεν είναι επιτρεπτή η επιλεκτική δημοσιοποίηση ονομαστικών στοιχείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: