Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Οριστικό: Ο Σαμαράς κρατάει τη ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση ό,τι και να γίνει

Δευτέρα 05 Νοεμβρίου 2012
Οριστικό: Ο Σαμαράς κρατάει τη ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση ό,τι και να γίνειΟριστικά εντός της κυβέρνησης θα παραμείνει ο Φώτης Κουβέλης, με απόφαση του πρωθυπουργού, παρά το «παρών» της ΔΗΜΑΡ στην ψήφιση των μέτρων. Την απόφαση αυτή θα ...
σεβαστεί και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος παρά την αρχικά αρνητική του τοποθέτηση, σε τηλεφωνική επικοινωνία προ ολίγου είπε στον Φώτη Κουβέλη ότι δεν βάζει βέτο να αποχωρήσει από την κυβέρνηση παρά το γεγονός ότι δεν θα στηρίξει τα μέτρα.
Στην τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων, η οποία έγινε με πρωτοβουλία του Ευάγγελου Βενιζέλου, έγινε ανταλλαγή απόψεων για την κρίσιμη ψηφοφορία της Τετάρτης. Ο κ. Κουβέλης επανέλαβε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ τις επιφυλάξεις του για τα εργασιακά και τόνισε ότι οι ρίζες και οι αρχές του κόμματός του δεν του επιτρέπουν να υπερψηφίσει μέτρα που αποσαθρώνουν ακόμη περισσότερο τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Κουβέλης ρώτησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ αν βάζει βέτο για τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση. Κι αυτό γιατί ο κ. Βενιζέλος όλες τις προηγούμενες ημέρες μίλησε επιθετικά εναντίον όσων «κρύβονται και λένε μισόλογα», αφήνοντας σαφώς να διαφανεί η πρόθεσή του να μην επιτρέψει στη ΔΗΜΑΡ να καταψηφίσει και να παραμείνει στην κυβέρνηση.
Με το σημερινό τηλεφώνημα, ωστόσο, οι αντιδράσεις φαίνεται ότι υποχώρησαν και ο κ. Βενιζέλος δήλωσε στον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ: «Φώτη, τελικά δεν βάζω βέτο να φύγεις από την κυβέρνηση».
Μεϊμαράκης: «Τους χρειαζόμαστε»
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αντώνης Σαμαράς «θέλει οπωσδήποτε τον Φώτη Κουβέλη στην κυβέρνηση». Κι αυτό γιατί ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι με την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από το τρικομματικό σχήμα η κυβέρνηση θα αδυνατίσει και θα φουντώσουν τα σενάρια για πρόωρες εκλογές.
Ας σημειωθεί ότι ενώ αρχικά και ο πρωθυπουργός ήταν αρνητικός σε μια συγκατοίκηση α λα καρτ, στην οποία κάθε εταίρος θα μπορούσε να ψηφίσει ή να καταψηφίζει νομοσχέδια κατά βούλησιν, τελικά επικράτησαν πιο ψύχραιμες απόψεις.
Είναι ενδεικτικό ότι ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης, παρεμβαίνοντας χθες στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, υποστήριξε ότι η συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στο κυβερνητικό σχήμα μπορεί να αποσυνδεθεί από την ψήφιση των νέων μέτρων. Ο κ. Μεϊμαράκης ανέφερε μεν ότι «δεν μπορεί να υπάρχει πλειοψηφία α λα καρτ στη Βουλή» αλλά πρόσθεσε :
«Να ζητήσουμε από τη ΔΗΜΑΡ να ψηφίσει κατά συνείδηση. Το ναι στον προϋπολογισμό ισοδυναμεί με στήριξη στην κυβέρνηση και τους χρειαζόμαστε».
Κυβερνητικές πηγές προσπαθούσαν να εξηγήσουν την στάση του Πρωθυπουργού λέγοντας ότι εκτίμησε την ειλικρινή πρόθεση του Φώτη Κουβέλη να στηρίξει το τρικομματικό σχήμα και προσθέτουν ότι ο κ. Σαμαράς θεωρεί ότι το ναι της ΔΗΜΑΡ στον προυπολογισμό λαμβάνει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του.
Είναι προφανές ότι θα πρέπει να έγιναν και παρασκηνιακές διεργασίες μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και της Ιπποκράτους προκειμένου να πεισθεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος και να άρει τις τελευταίες του επιφυλάξεις για συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση παρά το όχι στα μέτρα.
Οι σκέψεις που υπάρχουν στο Μέγαρο Μαξίμου είναι να διατηρηθούν οι υπουργοί που προτάθηκαν από τη ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση και όταν γίνει ο ανασχηματισμός τότε θα κριθεί ποιά πρόσωπα θα στελεχώσουν τα υπουργεία. «Ισως παραμείνουν οι ίδιοι που έχουμε προτείνει» αναφέρουν πηγές της Αγίου Κωνσταντίνου.
Σήμερα οι τελικές αποφάσεις
Τις τελικές του αποφάσεις να ψηφίσει όχι στα μέτρα και ναι στον προϋπολογισμό θα παρουσιάσει σήμερα ο Φώτης Κουβέλης στα όργανα της ΔΗΜΑΡ και αναμένεται να ακούσει και τις προτάσεις των στελεχών του στην κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής όσο και της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος.
Παρά τις φωνές 6 τουλάχιστον στελεχών (Βασίλης Οικονόμου, Νίκος Μπίστης, Σπύρος Λυκούδης, Γρηγόρης Ψαριανός, Γιάννης Κυρίτσης, Νίκος Τσούκαλης) που θα προτιμούσαν η ΔΗΜΑΡ να ψηφίσει ναι στα μέτρα ώστε να μη δοκιμαστεί η κυβερνητική συνοχή, υπάρχει η πεποίθηση ότι τελικά όλοι οι βουλευτές θα σεβαστούν την πρόταση του Φώτη Κουβέλη να ψηφίσουν ναι μόνο στον προϋπολογισμό.
ΔΗΜΑΡ και κονδύλια
Αίσθηση έχει προκαλέσει και η είδηση που εκπορεύεται από το Μέγαρο Μαξίμου ότι οι δανειστές μας συναρτούν το ύψος της δόσης από τον τελικό αριθμό των ψήφων στα μέτρα. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες επιμένουν να παραμείνει η ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση ώστε η Ελλάδα να δώσει εχέγγυα ότι μπορεί όχι μόνο να ψηφίσει αλλά και να υλοποιήσει τα δύσκολα μέτρα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι δανειστές έχουν διαμηνύσει στην κυβέρνηση ότι όσο περισσότερες είναι οι θετικές ψήφοι στα μέτρα και όσο δυνατότερη εμφανιστεί η κυβερνητική συμμαχία τόσο περισσότερα κονδύλια θα μπορούσαν να εκταμιευθούν -πέραν της δόσης- υπέρ της ανάπτυξης για την Ελλάδα.http://www.iefimerida.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: