Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Μίμης Ανδρουλάκης, άφησε την Αριστερά για τον παράδεισο και σιγοκαίγεται στην κόλαση του Μνημονίου

Δευτέρα 05 Νοεμβρίου 2012
Μίμης Ανδρουλάκης, άφησε την Αριστερά για τον παράδεισο και σιγοκαίγεται στην κόλαση του Μνημονίου
Στο τελευταίο του βιβλίο ο Μίμης Ανδρουλάκης κατεβαίνει στον κάτω κόσμο και συναντά τον νεκρό Ανδρέα Παπανδρέου. «Πρόεδρε, τι θα έκανες αν το κόμμα σου είχε υποστεί μια...
εκλογική πανωλεθρία, αν ας πούμε έχανε τα 2/3 της εκλογικής του δύναμης ή αν έπεφτε στο κέντρο μιας κατακλυσμιαίας καταιγίδας με σένα στο τιμόνι;» τον ρωτάει, εκεί, στο σκοτεινό παλάτι του Αδη!

Η κατά Ανδρουλάκη απάντηση του Ανδρέα είναι η εξής: «Λάθος ερώτηση σε λάθος άνθρωπο. Ποτέ δεν θα άφηνα τα πράγματα να φτάσουν σε τέτοιο καταστροφικό σημείο. Θα αντιδρούσα έγκαιρα και καταλυτικά, διαφορετικά θα είχα εξαφανιστεί οριστικά από το προσκήνιο, θα επέστρεφα στο Μπέρκλεϊ (σ.σ. εννοεί ότι θα εγκατέλειπε την πολιτική).
Μια και βρίσκεται στον Αδη ο Ανδρουλάκης βρίσκει ευκαιρία και ρωτάει ηγετικές μορφές της Αριστεράς, που με τη σκέψη και τη δράση τους σφράγισαν τις εξελίξεις τον 20ό αιώνα. Τίτλος του νέου βιβλίου του είναι «Οπλων κρίσις - νεκρικοί διάλογοι για την Αριστερά». Ο συγγραφέας, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, υποτίθεται ότι επισκέπτεται τους πέντε συνομιλητές του στο σκοτεινό παλάτι του Αδη, όπου έχουν πια καταλύσει.
Πρόκειται για τους: Ρούντολφ Χίλφερντινγκ (1877-1941), τον «τελευταίο θεωρητικό του σοσιαλισμού», όπως τον χαρακτηρίζει, Τζον Μέιναρντ Κέινς (1883-1946), που οι θεωρίες του για την απασχόληση και την ανεργία αποτελούν κλειδί για την αντιμετώπιση των σύγχρονων κρίσεων, Φρανσουά Μιτεράν (1916-1995), του Κοινού Προγράμματος Σοσιαλιστών - Κομμουνιστών στη Γαλλία, Ενρίκο Μπερλινγκουέρ (1922-1984) του Ιστορικού Συμβιβασμού και Ανδρέα Παπανδρέου (1919-1996) των σαρωτικών αλλαγών στην Ελλάδα της δεκαετίας του 1980.
Συζητά μαζί τους για τις εμπειρίες που απέκτησαν σε εποχές θυελλωδών κρίσεων. Ξαναζεί τις μεγάλες καμπές του προοδευτικού διαλογισμού. Αναζητά διεξόδους για τα πολιτικά προβλήματα, που έχει συσσωρεύσει η κρίση.
Παλεύει με το ερώτημα «Τι να κάνουμε;». Και δίνει απάντηση τουλάχιστον ως προς το μέλλον του ΠΑΣΟΚ, που έχει βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα: «Να επανιδρυθεί με ανοιχτά εκ του μηδενός όλα τα θεμελιώδη ζητήματα. Να ανασυγκροτηθεί το ιστορικό κοινωνικό μπλοκ, που αντιπροσώπευε και να αναδιαταχθούν οι κοινωνικές συμμαχίες που αποτέλεσαν τη βάση του».
Παλεύει με τα φαντάσματα της Αριστεράς
Πάνε πολλά χρόνια που ο Μίμης Ανδρουλάκης βάζει ερωτήματα για την Αριστερά. Εχει εμπεδώσει την πεποίθηση, ότι ένα κόμμα μετά από δύο τετραετίες στην εξουσία μαζεύει σκουριές, άλατα, αγκυλώνεται, παραμορφώνεται, γραφειοκρατικοποιείται, «κρατικοποιείται», διαφθείρεται. Καιρός τότε για ένα ηλεκτροσόκ. «Βομβαρδίστε τα επιτελεία!» φωνάζει, αυτός ο πρώην Κνίτης, συνοδοιπόρος του Χαρίλαου Φλωράκη.
Δεν ψηφίζει τα εργασιακά
Νέο σοκ προκάλεσε στο ΠΑΣΟΚ ο Μίμης Ανδρουλάκης όταν ανακοίνωσε ότι θα καταψηφίσει το μέτρα για τα εργασιακά στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, κάνοντας ακόμα πιο βαρύ το κλίμα στο κόμμα.
O Μίμης Ανδρουλάκης εκτίμησε πως «το επίσημο σενάριο» δεν έχει μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας και πως δεν το πιστεύει ούτε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ούτε καν «οι συντάκτες του μεσοπρόθεσμου».
«Καλό είναι να ξέρεις ανατομία, αλλά αυτό δεν σε κάνει και χειρουργό» παρατήρησε για τον υπουργό Οικονομικών ο Μίμης Ανδρουλάκης, δηλώνοντας πως θα καταψηφίσει τα μέτρα για τα εργασιακά.
«Δεν μπορώ να αντιμετωπίζω το ασφαλιστικό ως ένα απλώς δημοσιονομικό ζήτημα» ανέφερε, προτείνοντας παράλληλα να υπάρξει ένα προειδοποιητικό ψήφισμα από τη Βουλή των Ελλήνων προς τους δανειστές, που να τους θέτει προ των ευθυνών τους: «Ή αναχρηματοδοτείτε τις τράπεζες μαζί με κούρεμα του χρέους, ή βάζετε μορατόριουμ στις αποπληρωμές, ή θα χάσετε τα λεφτά σας, καθώς μας οδηγείτε σε ακαριαίο θάνατο».

Φοβούνται ότι θα πάει στον ΣΥΡΙΖΑ
Ο Μίμης Ανδρουλάκης θέλει να πάει στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν οι συνεργάτες του Ευάγγελου Βενιζέλου βγάζοντας το συμπέρασμα από μια συνέντευξη που έδωσε στ ραδιόφωνο real: «Μακάρι ο ΣΥΡΙΖΑ να αυτομετασχηματιστεί σε έναν πόλο αξιόπιστης εναλλακτικής λύσης με διακριτή πολιτική συμμαχιών – κι αυτό βέβαια δεν σημαίνει να γίνει ένα κακώς εννοούμενο κακέκτυπο του ΠΑΣΟΚ μιας άλλης εποχής» είπε και συμπλήρωσε: «Πολλά παραμένουν ακόμα ανοιχτά στην τελική τοπογραφία της Αριστεράς».
Τέλος, ο κ. Ανδρουλάκης, κάλεσε τον κ. Βενιζέλο να μην δίνει μάχη οπισθοφυλακής, ενώ προανήγγειλε «μια νέα σύνθεση της Αριστεράς μέσα από τη σημερινή μεγάλη κρίση».

Η ερμηνεία της Ιπποκράτους είναι φοβική και απλοϊκή. Γιατί να πάει ο Ανδρουλάκης στον ΣΥΡΙΖΑ όταν ούτε φιλοδοξίες υπουργοποίησης έχει ούτε βουλιμία εξουσίας, όπως δείχνει η μέχρι τώρα πορεία του;
Οπλο του το χιούμορ
Ο Μίμης Ανδρουλάκης έχει τον μοναδικό τρόπο να αντιμετωπίζει τα πρόσωπα και τις πολιτικές εξιλίξεις με σαρκαστικό πνεύμα και χιούμορ. Οταν τον ρώτησαν πρόσφατα γιατί το ΠΑΣΟΚ και ειδικά ο Θεόδωρος Πάγκαλος επιτίθενται τόσο σφοδρά στον ΣΥΡΙΖΑ απάντησε γελώντας : «Μα, γιατί ο Πάγκαλος ζηλεύει τον Τσίπρα!»
«Μεταξύ σοβαρού και αστείου, που όλα λέγονται στα σοβαρά, όταν μιλάς στα αστεία, λέω ρε σεις, ζηλεύετε τον Τσίπρα, επειδή είναι νέος. Το έλεγα ιδιαίτερα στον Πάγκαλο, γιατί είχε ψύχωση. Ο Πάγκαλος έχει ψύχωση με τον Τσίπρα. Γιατί ο Πάγκαλος τον λέει τσόγλανο. Ο Πάγκαλος έτσι ήταν σαν τον Τσίπρα. Ένας τσόγλανος χειρίστου είδους. Κουρεμένος, αναρχικός. Και σου λέει τώρα το τσογλάνι κτλ. Δεν μπορεί.
Είχε... αυτή τη ζήλια. Ύστερα είναι η ηλικία που είχε υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης, επομένως μπορεί να είναι και λίγο πιο τυχοδιώκτης. Φυσικό δεν είναι αυτό; Λίγο πιο τολμηρός, να το πούμε έτσι; Και όπως λέει ο Μακιαβέλι, ο μεγάλος μας διδάσκαλος –παρεξηγημένος αλλά δεν παύει να είναι ένας σοφός άνθρωπος- λέει: Η τύχη είναι μία γυναίκα, που γουστάρει τους νέους, τους τολμηρούς, αυτούς που την αψηφούν, την πλακώνουν στο ξύλο, που δεν της δίνουν σημασία, την περιφρονούν. Έχει δηλαδή αυτό το μαζοχισμό» σχολίασε γελώντας.
Κριτική στον Σημίτη και στον Παπανδρέου
Μέσα από τα βιβλία και τις ραδιοφωνικές του εκπομπές ο Ανδρουλάκης άσκησε έντονη κριτική στην ελληνική «φούσκα» της τελευταίας 35ετίας και δεν χαρίστηκε ποτέ στον Κώστα Σημίτη και στον Γιώργο Παπανδρέου.
Εχει πει ότι στην Ελλάδα ονομάσαμε σύγκλιση μια φούσκα και πάνω στη φούσκα έχουν χτιστεί όνειρα, ζωές, συνταξιοδοτήσεις, έχουν χτιστεί επαγγελματικές, κοινωνικές διαρθρώσεις. «Όλο αυτό πρέπει να ανασυνταχθεί σε μια νέα παραγωγική βάση», λέει ο βουλευτής που πιστεύει ότι «όλο, σχεδόν, το πολιτικό σύστημα, τα ΜΜΕ αλλά και ο λαός μας είναι εκτός πραγματικότητας. Αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχει απουσία ηγεσίας. Η ηγεσία πρέπει να βγει και να μιλήσει και να πείσει. Γιατί αυτό είναι το βαθύτερο ελληνικό ζήτημα, δεν είναι οι δανειστές».
Ο Ανδρουλάκης δεν αποκλείει την αποτυχία όλων των προγραμμάτων με την Ελλάδα να βρίσκεται τελικά σε πτώχευση.
«Να κάνουμε χρεοκοπία δεν το αποκλείω κι αυτό στο τέλος. Όμως το ελληνικό πρόβλημα είναι βαθύτερο. Το επίπεδο της ζωής μας, του πλούτου μας, των εισοδημάτων που διαμορφώσαμε την προηγούμενη δεκαετία, οι συσσωρευμένες υποχρεώσεις της κοινωνίας προς τις νέες γενιές και τους απόμαχους δεν μπορούν να υποστηριχθούν από το υπάρχον παραγωγικό, εξαγωγικό και δημογραφικό προφίλ της χώρας. Αυτό είναι το τραγικό ελληνικό ζήτημα», αναφέρει, σχετικά με την ανάγκη ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου.

Και συνεχίζει, με το απαράμιλλο γλαφυρό του στυλ:
«Πρέπει να καταλάβετε ότι η Ελλάδα, σήμερα, είναι 187η θέση στο να κάνει δουλειές. Πίσω από την Παπούα και τη Νέα Γουινέα, πίσω από την Μογγολία. Και σκεφτείτε ότι αυτοί που νομίζουμε ότι είναι στην ίδια μοίρα με μας, ας πούμε η Ισπανία είναι στην 40η θέση, ενώ η Πορτογαλία στη 30η, η Ιρλανδία στη 10η θέση. Άρα πρέπει να καταλάβουμε ότι πρέπει να αλλάξει όλη μας η νοοτροπία».

Τα «χώνει» σε Σαμαρά, Στουρνάρα
Mε απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς κατά του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα αναφέρθηκε στη θυελλώδη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ ο Μίμης Ανδρουλάκης. Όταν έλαβε το λόγο είπε μεταξύ άλλων:
«Ο γελοίος ο Στουρνάρας, που προέβλεψε ότι με την απελευθέρωση των επαγγελμάτων θα είχαμε αύξηση του ΑΕΠ μέχρι 14% αυτές οι πολιτικές μας έχουν φέρει μέχρι εδώ», είπε χαρακτηριστικά.
Δεν μασάει τα λόγια του και για τον Πρωθυπουργό :
«Αυτό που φαίνεται σαν αιφνίδια σωφροσύνη του Σαμαρά είναι μια χαμαιλεοντική τακτική προσαρμογής στα υπάρχοντα δεδομένα κι αν πάρουμε και κάτι, σκέφτεται, καλό είναι», λέει και πιστεύει ότι ο Πρωθυπουργός έπρεπε να πει στους εταίρους-δανειστές ότι αν θέλουν να πάρουν πίσω ένα μέρος των χρημάτων τους πρέπει να μας βοηθήσουν ουσιαστικά στην ανάκαμψη της οικονομίας. Διαφορετικά θα τα χάσουν όλα αν ο οφειλέτης καταδικάζεται είτε σε ακαριαίο είτε σε αργό θάνατο.
Γιός τσαγκάρη από την Κρήτη
Ο 61χρονος Μίμης Ανδρουλάκης γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης. Ο πατέρας του ήταν τσαγκάρης και κηπουρός, η μητέρα του μοδίστρα. Σπούδασε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στη Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών.
Πήρε μέρος στην αντιδικτατορική αντίσταση και διώχθηκε από τη Χούντα. Ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ και της ευρύτερης Αριστεράς πάνω από 20 χρόνια, στενός συνεργάτης του Χαρίλαου Φλωράκη, υπεύθυνος από το Πολιτικό Γραφείο, για την ιδεολογία, τον τύπο, τις εκδόσεις και για την ενότητα της Αριστεράς, υπήρξε βουλευτής και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ενιαίου ΣΥΝ.
Από το 1990, ο Μίμης Ανδρουλάκης πήρε μια σειρά από πολιτικές πρωτοβουλίες για την υπέρβαση του σχίσματος ΠΑΣΟΚ – Αριστεράς. Με το βιβλίο του ΜΕΤΑ διατύπωσε τη θέση του για ένα πολιτικό, ιδεολογικό, προγραμματικό και οργανωτικό πλαίσιο για τη ριζική ανασύνθεση του χώρου της δημοκρατικής, σοσιαλιστικής και οικολογικής Αριστεράς.
Από την εποχή εκείνη και μετά έμεινε πολιτικά ανέντακτος στο χώρο της αριστεράς. Στις εκλογικές αναμετρήσεις από το 1993 και μετά στήριξε το ΠΑΣΟΚ, ωστόσο η απόπειρα πολιτικής συνεργασίας με τον Κώστα Σημίτη απέτυχε. Στις βουλευτικές εκλογές του 2004 υποστήριξε ξανά τον Γιώργο Παπανδρέου και εκλέχτηκε βουλευτής Επικρατείας ενώ από τότε εκλέγεται σταθερά στη Β' Εκλογική Περιφέρεια Αθηνών.
Έχει γράψει 14 βιβλία ενώ το αντιμυθιστόρημά του Μν αντιμετώπισε τις αντιδράσεις παραθρησκευτικών οργανώσεων και ο συγγραφέας οδηγήθηκε σε μια σειρά από δίκες, τις οποίες τελικά κέρδισε.
Τι θέλει από την Κεντροαριστερά ;
Είναι προφανές ότι θέλει να παίξει ρόλο στην ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς. Εκτιμά ότι η Nέα Κεντροαριστερά έχει πλήρη επίγνωση ότι στο εσωτερικό της «φούσκας» που θεωρήθηκε σύγκλιση με την Ευρωζώνη κτίστηκαν όνειρα και σχέδια ζωής και συνανθρώπων μας μη προνομιούχων με τους οποίους είναι απόλυτα αλληλέγγυα.
Αυτή η Νέα Κεντροαριστερά πρέπει να επιδιώξει μια νέα κοινωνική συμμαχία του κόσμου της εργασίας, της επιστήμης, της οικολογίας, του πολιτισμού με τις αναδυόμενες παραγωγικές καινοτομικές δυνάμεις του "επιχειρείν", με την Ελλάδα του μόχθου και της αριστείας, τον πατριωτισμό του Made in Greece.
Να υπογράψει ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο που εξασφαλίζει την ισχυρή προστασία των αδυνάτων δίχως να αποθαρρύνει με αντικίνητρα τους δημιουργικούς και παραγωγικούς Έλληνες, νέα σύνδεση της ανάπτυξης με τη δίκαιη κατανομή του εισοδήματος, νέο φορολογικό νόμο που ευνοεί την εργασία, τις παραγωγικές επενδύσεις, την αποταμίευση, νέο δίκαιο ισοζύγιο μεταξύ των γενεών σε ρήξη με τις λογικές της χαμένης γενιάς σε χαμένη χώρα
Σε αυτή τη Νέα Κεντροαριστερά χωράνε
-τα νέα αναδυόμενα πολιτικά κινήματα κοινωνικού ριζοσπαστισμού και μεταρρυθμισμού εν μέσω κρίσης
-ένας ριζικά μετασχηματισμένος χώρος του ΠΑΣΟΚ
οι δυνάμεις της μετακομμουνιστικής μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της οικολογίας, των διάχυτων στην κοινωνία κεντροαριστερών ρευμάτων και των προσωπικοτήτων που διακρίνονται στο τοπικό και εθνικό επίπεδο στην πνευματική, πολιτιστική, κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή
Οι 6 αφορισμοί του Μίμη
1. Ηγέτης γίνεσαι όταν το εσωτερικό σου ρολόι συγχρονίζεται με το ρολόι της ιστορίας.
2. Όταν γράφεις στα ελληνικά δεν μπορείς να συμβάλλεις στη διεθνή συζήτηση. Αν έγραφα στους Financial Times ή στον Economist θα με άκουγαν. Τώρα δεν ασχολείται κανείς.
3. Σήμερα είμαστε στον Τιτανικό, το καράβι βουλιάζει, κι εμείς πλακωνόμαστε στο κατάστρωμα επειδή έπιασαν ένα χαρτοκλέφτη στο καζίνο.
4. Ο πρωθυπουργός είναι ένας συμπαθής άνθρωπος, αλλά πιστεύω ότι έχει κάψει το λάδι του. Στην πολιτική υπάρχει ένα σημείο καμπής που, αν το περάσεις, και χρυσάφι να πιάνεις, κάρβουνο θα γίνεται.
5. Μέσα στην κρίση το περισσότερο σεξ το κάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι. Μπορεί να παίρνουν λιγότερα, αλλά τα παίρνουν σίγουρα, και δεν έχουν άγχη για δάνεια, επιταγές και «τι θα γίνει στην αγορά».
6. Η πολιτική είναι δαρβινικός χώρος. Η μάχη του σταυρού είναι σκληρή. Μπορεί να μην προϋποθέτει ικανότητες για να λύσεις τα προβλήματα τις χώρας, αλλά απαιτεί μια προσαρμοστικότητα τεράστια.http://www.iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: