Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

Οικονομική ασφυξία

Τετάρτη, 07 Νοέμβριος 2012 

   Οικονομική ασφυξία
Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκαν  ισολογισμός και απολογισμός του 2011 στην ειδική..
συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου-Καταψήφισε  σύσσωμη η αντιπολίτευση

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκαν τόσο ο απολογισμός των εσόδων και εξόδων , όσο και ο ισολογισμός του 2011 του δήμου Κατερίνης, θέματα τα οποία συζητήθηκαν στην ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου,  το βράδυ της περασμένης Δευτέρας. Πρόκειται για τον πρώτο απολογισμό και ισολογισμό του ενοποιημένου πια, καλλικρατικού δήμου Κατερίνης.
Ο δήμαρχος, Σάββας Χιονίδης, για μία ακόμη φορά δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για την παρατεταμένη στέρηση των θεσμοθετημένων πόρων από το κεντρικό κράτος, κάνοντας λόγο για «σφαγείο» που υφίσταται η τοπική αυτοδιοίκηση, αφού όπως είπε, οι μειώσεις των εσόδων έχουν ξεπεράσει το 61%.  Η αντιπολίτευση από την πλευρά της κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι έχει αφεθεί μοιραία σε μία αναγκαστική διαχείριση της υπάρχουσας κατάστασης,  χωρίς να προσπαθεί να βρει λύσεις και άλλους τρόπους εξεύρεσης χρημάτων.
Τα οικονομικά στοιχεία παρουσίασαν αναλυτικά στο σώμα, η διευθύντρια της οικονομικής υπηρεσίας του δήμου κ. Βασιλείου και ο ορκωτός λογιστής κ. Πατερομιχελάκης.
Για υπεξαίρεση χρημάτων της Τ.Α από το κεντρικό κράτος έκανε λόγο ο δήμαρχος σημειώνοντας ωστόσο ότι, παρά το ασφυκτικό πλαίσιο στο οποίο κινείται και λειτουργεί ο δήμος Κατερίνης, κατάφερε να μειώσει έστω και λίγο τις απαιτήσεις που από 12,6 εκατομμύρια έφτασαν στα 11,7 ενώ και οι δανειακές υποχρεώσεις είναι όλες ενήμερες.
«Δεν θα κάνω το λογιστή, ωστόσο θα πρέπει να επισημάνω ότι ο δήμος στερείται πάνω από 15 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο σε σχέση με το 2009» ανέφερε ο κ. Χιονίδης σημειώνοντας ότι αν ο δήμος είχε στη διάθεσή του αυτά τα χρήματα θα είχε εξοφλήσει και τα δάνεια, ύψους 9,5 εκατ. Ανέφερε επίσης ότι το κράτος παρακρατά ακόμη και το 12% που εισπράττει από το ΦΠΑ, το οποίο προορίζεται για τους δήμους. «Βρήκαν τον εύκολο στόχο, την Τ.Α και με λογιστικά κόλπα και τερτίπια υπεξαιρούν λεφτά», ανέφερε ο δήμαρχος.
Για ωραιοποιημένη κατάσταση έκανε λόγο ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Νίκος Μηλιώτης, αν και συμφωνεί, όπως είπε, σε πολλά με το δήμαρχο κυρίως σε ό, τι έχει να κάνει με το ανελέητο κράτος που δημιουργεί παιδιά και αποπαίδια. Ωστόσο κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι διαχρονικά δεν εισέπραξε τα χρήματα που έπρεπε από τους δημότες. «Ο δήμος δεν πρέπει να χάσει ούτε ένα ευρώ και ούτε να χαρίζεται σε χρέη δημοτών» ανέφερε χαρακτηριστικά σημειώνοντας παράλληλα ότι ο δήμος ευθύνεται και για το ότι ποτέ δεν πρόβαλλε την πραγματική οικονομική του κατάσταση. Επιπλέον πρότεινε τη μείωση ανενεργών δημοτικών επιχειρήσεων που, μας βάζουν, όπως είπε, μέσα ή είναι ανενεργές. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο ραδιόφωνο αλλά και στην κατασκευαστική εταιρεία του δήμου Κατερίνης ενώ έκανε λόγο για οικονομική αιμορραγία σχολιάζοντας ότι ξοδεύονται πολλά χρήματα σε λογιστές και δικηγόρους. «Δεν μας ικανοποιεί ο τρόπος που παρουσιάζονται τα οικονομικά δεδομένα του δήμου. Θα έπρεπε η διαχείριση να είναι πιο αυστηρή, να είμαστε σκληροί αλλά δίκαιοι με τους δημότες», ανέφερε στην τοποθέτησή του ο κ. Μηλιώτης.
Για μαγική εικόνα έκανε λόγο για μία ακόμη φορά ο επικεφαλής της αντιπολιτευτικής παράταξης «Ανεξάρτητη Κίνηση Πολιτών» Χρήστος Καραφουλίδης, χαρακτηρίζοντας ασέβεια προς το δημοτικό συμβούλιο το γεγονός ότι στην έκθεση που παρέδωσε ο ορκωτός λογιστής, υπάρχουν πολιτικές εκτιμήσεις για την οικονομική κατάσταση του δήμου. «Ποιος σας έδωσε το δικαίωμα να κάνετε πολιτικές εκτιμήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στον κ. Πατερομιχελάκη. Επίσης έθεσε θέμα ένστασης αναφορικά με τα οικονομικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν λέγοντας πως θα καταθέσει ένσταση νομιμότητας σχετικά με τον τρόπο απόδοσης των οικονομικών στοιχείων που δεν συμπίπτουν με αυτά που είχαν παρουσιαστεί στον απολογισμό τριμήνου. Επιπλέον κατηγόρησε τη δημοτική αρχή για έλλειψη συνεργασίες όχι μόνο με την αντιπολίτευση αλλά και μεταξύ υπηρεσιακών παραγόντων και διοίκησης ενώ ειδικότερα απευθυνόμενος στο δήμαρχο τον χαρακτήρισε γενικόλογο.
Στην αναποτελεσματικότητα του Καλλικράτη αναφέρθηκε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Νίκος Σαλπιστής χαρακτηρίζοντας τη νέα αυτοδιοικητική δομή ως εργαλείο- γέφυρα του συγκεκριμένου συστήματος που στόχο έχει την κερδοφορία του κεφαλαίου αλλά και διαχείριση και ενσωμάτωση του πληθυσμού στη λογική αυτή. Στηλίτευσε επιπλέον το γεγονός ότι ο δήμος εμφανίζεται μέτοχος 11 επιχειρήσεων, ανωνύμων και μη, γεγονός που όπως είπε, προωθεί τις ιδιωτικοποιήσεις. «Για να είναι λαϊκή η αυτοδιοίκηση, θα πρέπει να κινηθεί σε διαφορετική λογική, ώστε να ωφελεί του πολλούς και τους φτωχούς», πρόσθεσε.
«Θεωρώ εύλογες κάποιες από τις παρατηρήσεις τις αντιπολίτευσης» ανέφερε στη δευτερολογία του ο δήμαρχος, ο οποίος φρόντισε να ξεκαθαρίσει ότι ουδέποτε κάνει υποδείξεις στην οικονομική υπηρεσία για τον τρόπο της καταγραφής των οικονομικών στοιχείων, ούτε συνάντησε ποτέ τον ορκωτό λογιστή. Εξάλλου έκανε λόγο για αργές γραφειοκρατικές διαδικασίες που αφορούν την είσπραξη οφειλόμενων ποσών από δημότες, τα οποία πλέον στέλνονται στην εφορία. Σημείωσε επίσης ότι κάποιες από τις δημοτικές επιχειρήσεις έχουν έναν κοινωνικό ρόλο και δεν μπορεί να τις αντιμετωπίζει η δημοτική αρχή «οικονομίστικα»- Δημοσιεύτηκε από  ΕΠΤΑ - ΠΟΛΙΤΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: