Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Ολα για όλα την Τετάρτη στο Eurogroup



Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Η αυλαία των δραματικών διαβουλεύσεων με την τρόικα πέφτει την Τετάρτη. Το απόγευμα της ίδιας μέρας οι εταίροι της Ευρωζώνης περιμένουν από τον Γ. Στουρνάρα να παρουσιάσει το σύνολο των μέτρων από το οποίο θα εξαρτηθεί η ....
εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. Η κυβέρνηση προσέρχεται στην αποφασιστική μάχη ανεξάρτητα από την τελική στάση της ΔΗΜΑΡ.

Ολα για όλα την Τετάρτη στο Eurogroup
Η Τετάρτη 31η Οκτωβρίου είναι, εκ των πραγμάτων πλέον, η καταληκτική ημερομηνία για τις διαπραγματεύσεις, καθώς εκείνη την ημέρα ο κ. Γ. Στουρνάρας θα παρουσιάσει τις οριστικές αποφάσεις της ελληνικής πλευράς στους ομολόγους του των χωρών - μελών της Ευρωζώνης και την ίδια ώρα θα κατατίθεται στη Βουλή ο προϋπολογισμός, ο οποίος βασίζεται στο πακέτο μέτρων ύψους 13,5 δισ. ευρώ.
Η εξίσωση η οποία καλείται να λύσει η κυβέρνηση γίνεται ακόμη πιο δύσκολη μετά το χθεσινό «όχι» της τρόικας στην επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων, στη διατήρηση του οικογενειακού επιδόματος και στην κύρωση των ιδιωτικοποιήσεων από τη Βουλή.
Ο κ. Α. Σαμαράς στα 24ωρα που μεσολαβούν θα δώσει τη μάχη προκειμένου να εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη του κ. Φ. Κουβέλη και την προσεχή Δεύτερα, οπότε αναμένεται να κατατεθεί και το πολυνομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει όλα τα μέτρα (δημοσιονομικά, εργασιακά, διαρθρωτικές αλλαγές), να υπάρξει θετική ψήφος και από τη ΔΗΜΑΡ.
Ο πρωθυπουργός συνομίλησε με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ και αργά το βράδυ της Παρασκευής αλλά και χθες το βράδυ, όπου και τον ενημέρωσε ότι η τρόικα απέρριψε κάθε περαιτέρω αλλαγή στα εργασιακά.
Οπως δήλωσε χθες το βράδυ ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας αμέσως μετά την ολοκλήρωση σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου, οι δανειστές αρνούνται να πουν το «ναι» στο επίδομα γάμου και παράλληλα υποστηρίζουν ότι η επεκτασιμότητα της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που ζητά η Ελλάδα δεν εφαρμόζεται σε καμία δυτική χώρα.
Προσέθεσε επίσης ότι η τρόικα δεν αποδέχεται το αίτημα να κυρώνονται από τη Βουλή οι αποκρατικοποιήσεις. Υπογράμμισε δε πως αυτό τον βρίσκει σύμφωνο, καθώς δύσκολα ένας επενδυτής θα προχωρούσε σε μια συμφωνία υπό την αίρεση της επικύρωσης από τη Βουλή.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Στουρνάρας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τους κ. Βενιζέλο και Κουβέλη και τους ενημέρωσε για την αρνητική απάντηση της τρόικας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ είπε στον υπουργό Οικονομικών πως η καλύτερη λύση θα ήταν να αποσυρθεί τώρα από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων το πακέτο με τα εργασιακά.
Μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου που ανήκουν στη ΝΔ σημείωναν ότι οι συζητήσεις στο εσωτερικό της τρικομματικής κυβέρνησης έχουν γίνει εξαιρετικά δυσχερείς, καθώς η ΔΗΜΑΡ αρνείται να δώσει γραπτώς το σύνολο των ενστάσεων που διατηρεί, έτσι ώστε να ενημερωθεί η τρόικα και να γίνουν αμοιβαία οι απαραίτητες κινήσεις προς την κατεύθυνση της εκτόνωσης της έντασης.
Σύσκεψη
Σε κάθε περίπτωση πάντως ο κ. Α. Σαμαράς είναι αποφασισμένος να προχωρήσει στην ψήφιση των μέτρων, ανεξάρτητα από τη στάση που θα τηρήσει ο κ. Κουβέλης. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που είχε με τους υπουργούς κ. Στουρνάρα, Βρούτση, Χατζηδάκη, Λυκουρέντζο και Σταϊκούρα για το θέμα των προαπαιτούμενων ενεργειών που πρέπει να πάρουν τη μορφή νομοσχεδίων, δήλωσε ότι ο σχεδιασμός δεν αλλάζει και πως την Τετάρτη θα κατατεθεί ο προϋπολογισμός και μεχρι την επόμενη Δευτέρα το πολυνομοσχέδιο. «Θέλουμε τον Φ. Κουβελη μαζί μας, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε και χωρίς αυτόν εάν χρειαστεί», ανέφερε χαρακτηριστικά κορυφαίος υπουργός.
- Εντός της εβδομάδας αναμένεται να συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, στο πλαίσιο της οποίας ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει την οικονομική του πολιτική και θα ζητήσει από όλους να προχωρήσουν συντεταγμένα. Θα θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας, λέγοντας ότι αυτήν την ώρα πρέπει όλοι να βάλουν πάνω από το προσωπικό ή το κομματικό συμφέρον το εθνικό.
Το χρονοδιάγραμμα
Δευτέρα 29 Οκτωβρίου: Συνεδριάζει το Euroworking Group στις Βρυξέλλες. Στο επίκεντρο της συζήτησης το ελληνικό πρόγραμμα.
Τετάρτη 31 Οκτωβρίου: Κατατίθεται στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2013. Πραγματοποιείται συνεδρίαση του Eurogroup μέσω τηλεδιάσκεψης.
Δευτέρα 5 Νοεμβρίου: Κατατίθεται στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα δημοσιονομικά και διαρθρωτικά μέτρα.
Εως Κυριακή 11 Νοεμβρίου: Θα έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή ο προϋπολογισμός και τα μέτρα.
Δευτέρα 12 Νοεμβρίου: Συνεδριάζει στις Βρυξέλλες το Eurogroup. Αναμένεται η έγκριση της εκταμίευσης της δόσης και η απόφαση για την επιμήκυνση.
Παρασκευή 16 Νοεμβρίου: Λήγουν τρίμηνα έντοκα γραμμάτια ύψους 4 δισ. ευρώ, τα οποία είχαν εκδοθεί τον Αύγουστο για να αποπληρωθεί ομόλογο της ΕΚΤ.
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ - Κ. ΤΣΑΧΑΚΗΣ
Τα σενάρια για επιμήκυνση - χρέος
Στόχος μία συνολική λύση
Ολες οι πτυχές μίας συνολικής λύσης για την Ελλάδα θα εξεταστούν στο Eurogroup της Τετάρτης, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών.
Θα συζητηθούν πέρα από το ζήτημα της εκταμίευσης της δόσης, η επιμήκυνση, οι τρόποι κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού που θα προκύψει από αυτή, αλλά και η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και γι΄ αυτό, όπως προσθέτουν, θα πρέπει να κλείσει κάθε εκκρεμότητα με την τρόικα. Κατά τις ίδιες πηγές, εξετάζονται πολλά σενάρια, καθώς η Γερμανία φέρεται να αλλάζει στάση και λέει «ναι» στην επαναγορά ομολόγων, η οποία θα οδηγήσει σε μείωση του χρέους.
Πέρα από την επαναγορά, στο τραπέζι βρίσκονται η μείωση των επιτοκίων στα δάνεια του επίσημου τομέα, η μετακύλιση αποπληρωμής των δανείων, η μετάθεση ίσως στο 2022 της ικανοποίησης του στόχου βιωσιμότητας του 120% του ΑΕΠ και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών απευθείας από τον Μηχανισμό Στήριξης.
Επαναγορά χρέους
Πιο αναλυτικά, οι επαναγορές χρέους σε εθελοντική βάση θα γίνουν με χρηματοδότηση από το EFSF. H Ελλάδα θα υποβάλει πρόταση μέσω της αγοράς στους ιδιώτες να «πουλήσουν» στις τρέχουσες τιμές, ενσωματώνοντας και κάποια premium, ομόλογα υψηλότερης ονομαστικής αξίας που έχουν στην κατοχή τους. Σύμφωνα με υπολογισμούς που φέρεται να έχει κάνει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, με 10 δισ. ευρώ η Ελλάδα θα μπορούσε να «αγοράσει» χρέος 40 δισ. ευρώ.
Επίσης εξετάζεται η αλλαγή του «χρονικού στόχου» για μείωση του χρέους στο 120% του ΑΕΠ από το 2020 στο 2022. Με τα σημερινά δεδομένα το ΔΝΤ εκτιμά πως το 2020 το ελληνικό χρέος θα διαμορφωθεί στην καλύτερη περίπτωση στο 136% του ΑΕΠ.
Για τις μειώσεις επιτοκίων πρόσφατη μελέτη του IIF προσδιόρισε στα 18 δισ. ευρώ το δυνητικό όφελος, εάν εφαρμοζόταν ένα συνεκτικό σχέδιο μείωσης των επιτοκίων, υποστηρίζοντας ότι έτσι θα μπορούσε να καλυφθεί το κόστος της διετούς παράτασης.
Ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους θα μπορούσε να προκύψει, εάν τα δάνεια για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών λαμβάνονταν απευθείας από τον Μηχανισμό Στήριξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: