Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Διπλό «όχι» της τρόικας σε ΔΗΜΑΡ και ΠΑΣΟΚ για εργασιακά και ιδιωτικοποιήσεις Σε σημείο μηδέν οι διαπραγματεύσεις και η κυβέρνηση Εμπλοκή από τοκοινωθεί η συμφωνία με τους δανειστές

Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012
Διπλή εμπλοκή, που μετά τη ΔΗΜΑΡ μπορεί να παρασύρει και το ΠΑΣΟΚ σε μια αρνητική στάση για το τρίτο Μνημόνιο, σημειώθηκε χθες στον τελευταίο γύρο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, προκαλώντας έντονη ανησυχία στην κυβέρνηση η οποία ακροβατεί πλέον σε... τεντωμένο σχοινί.
Την ανησυχία αυτή εξέπεμψε αργά χθες το βράδυ και ο Γιάννης Στουρνάρας με την ολοκλήρωση της δεύτερης μέσα στο Σαββατοκύριακο πολύωρης σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου, στην οποία συμμετείχαν όλοι οι υπουργοί που διαχειρίζονται το πακέτο των προαπαιτούμενων διαρθρωτικών αλλαγών. Ο υπουργός Οικονομικών γνωστοποίησε ότι οι ελεγκτές της τρόικας αρνήθηκαν νέες υποχωρήσεις στα εργασιακά, απορρίπτοντας ουσιαστικά το αίτημα της ΔΗΜΑΡ για τη διάσωση του επιδόματος γάμου στους κατώτατους μισθούς και την επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων. Παράλληλα έκανε γνωστό ότι η τρόικα απορρίπτει και την πρόταση που προωθεί το ΠΑΣΟΚ (και βρήκε στήριξη από τη ΔΗΜΑΡ αλλά και αρκετούς βουλευτές της ΝΔ) να εγκρίνεται από τη Βουλή και όχι από το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων κάθε ιδιωτικοποίηση.
Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι η κυβέρνηση «θα επιμείνει έως την τελευταία στιγμή» για να υπάρξει σε κάποια από τα τελευταία αγκάθια αλλαγή πλεύσης από τους δανειστές. Από τις χθεσινές εξελίξεις, ωστόσο, είναι προφανές ότι έχουν σχεδόν εξαντληθεί τα περιθώρια για συμβιβαστική λύση που θα καλύπτει τη ΔΗΜΑΡ, με αποτέλεσμα η άρση του αδιεξόδου να περνά μέσα από αναδίπλωση του κ. Κουβέλη ή την οριστική απόφαση του Μαξίμου να προχωρήσει ανεξάρτητα από τις ρήξεις στην τρικομματική συνεργασία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης στο Μαξίμου ο υπουργός Οικονομικών επικοινώνησε τηλεφωνικά με τους κ.κ. Τόμσεν και Μορς, οι οποίοι άναψαν κόκκινο και στα τρία αιτήματα που προέρχονται από τους κυβερνητικούς εταίρους. Για την κατάργηση του επιδόματος γάμου τόνισαν ότι έχει ψηφισθεί επί κυβέρνησης Παπαδήμου, για την επεκτασιμότητα των συμβάσεων ανέφεραν ότι δεν ισχύει σχεδόν σε καμία δυτική χώρα, ενώ η αυτονομία του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) έχει επίσης την προγενέστερη έγκριση της Βουλής. Κατά την τρόικα, η Βουλή μπορεί να παρακολουθεί τη διαδικασία μιας ιδιωτικοποίησης και όχι να αποφασίζει μια ιδιωτικοποίηση.
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι μεθαύριο Τετάρτη, οπότε θα πραγματοποιηθεί η κρίσιμη τηλεδιάσκεψη Eurogroup, εξαντλείται το χρονικό όριο που έχει η κυβέρνηση για να ανακοινώσει την τελική συμφωνία με τη τρόικα. Το μήνυμα είναι ότι ο κ. Στουρνάρας δεν μπορεί να απευθυνθεί στους ομολόγους του και να ανοίξει τη συζήτηση για την εκταμίευση της δόσης με ανοικτή τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Η προεργασία, πάντως, για να προωθηθούν τα μέτρα στη Βουλή ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ κι αυτό θα μεταφέρει σήμερα το απόγευμα στην ομάδα εργασίας του Εurogroup ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Πάνος Τσακλόγλου.
Σε μία τελευταία προσπάθεια, εξάλλου, για άρση του αδιεξόδου, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι θα υπάρξει σήμερα επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον κ. Κουβέλη αλλά και νέες επαφές του κ. Στουρνάρα με τους ελεγκτές της τρόικας. Η νομοπαρασκευαστική επεξεργασία του πακέτου με τις δημοσιονομικές περικοπές, τα εργασιακά και τις διαρθρωτικές αλλαγές θα έχουν ολοκληρωθεί στο τέλος της εβδομάδας και την προσεχή Δευτέρα θα κατατεθούν ως ένα άρθρο στη Βουλή για να ψηφισθούν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: