Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Αγώνας δρόμου έως το Eurogroup - «Μεγάλο το κενό» στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, αναζητείται συμβιβασμός


Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012
Την ύπαρξη «μεγάλου κενού» στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το πακέτο των 13,5 δισ. ευρώ παραδέχτηκε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μετά τη ....
συνάντησή του με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου μετέβη αμέσως μετά τη νέα συνάντηση που είχε με την τρόικα.
Οι διαπραγματεύσεις είναι «σε καλό δρόμο, συνεχίζονται» δήλωσε εξερχόμενος από το Μαξίμου ο κ. Στουρνάρας, τονίζοντας όμως ότι το κενό «είναι αρκετά μεγάλο. Θα πρέπει να υπάρξει ένας συμβιβασμός».
Σε κάθε περίπτωση κ. Στουρνάρας υπογράμμισε ότι το πακέτο θα έχει κλείσει μέχρι το Eurogroup της Δευτέρας. «Θα έρθουν στις δικές μας θέσεις, θα πάμε στις δικές τους. Θα φανεί» είπε χαρακτηριστικά.
Ως προς την εκταμίευση της επόμενης δόσης, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι «προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό, ούτως ώστε η δόση να έρθει πάρα πολύ γρήγορα».
Μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Bild ο κ. Στουρναράς δηλώνει αισιόδοξος ότι η Ελλάδα μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα λάβει φρέσκο χρήμα από το τελευταίο πακέτο».
Στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, σχολιάζοντας την παραπάνω δήλωση του υπουργού στη Bild, υπογράμμιζε εξάλλου ότι «δεν μπορεί να μη δοθεί η δόση μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου».
Ανω των 2,5 δισ. η διαφορά
Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, η διαφορά μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας ξεπερνά τα 2,5 δισ. ευρώ και μάλιστα αφορά εξολοκλήρου το 2013.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στην κυβέρνηση καταβάλλεται προσπάθεια ώστε οι περικοπές των δαπανών του 2013 να μη φτάσουν τα 9,5 δισ. ευρώ.
Όπως τόνισε το ίδιο στέλεχος, στις χθεσινές συναντήσεις με την τρόικα η διαπραγμάτευση πήγε κάπως καλύτερα, αλλά η διαφορά παραμένει.
Βασική διαφωνία αποτελεί το μακροοικονομικό σενάριο, καθώς η τρόικα επιμένει για ύφεση 5% το 2013, ενώ το υπουργείο οικονομικών την τοποθετεί στο 4%.
«Υπάρχει διαφωνία και για το μακροοικονομικό σενάριο, εμείς υπολογίζουμε ύφεση κοντά στο 4%, αυτοί στο 5%», είπε το στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.
Νωρίτερα, ανώτατο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου δήλωσε πως κυβέρνηση και δανειστές δουλεύουν με ορίζοντα το Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου και αποκάλυψε πως στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων βρίσκονται τόσο το διαρθρωτικό όσο και το δημοσιονομικό κομμάτι του πακέτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: