Υπάρχει «αίμα μόνο για Έλληνες


http://makeleio.gr/images/Septemvrios/aima2.jpg 
  
Την Παρασκευή, 14 Σεπτέμβρη, η Χρυσή Αυγή διοργάνωσε  διανομή τροφίμων και πανελλαδική εθελοντική αιμοδοσία,  μόνο για Έλληνες. Πατάτες, κρεμμύδια, ζυμαρικά και άλλα τρόφιμα που θα μαγειρευτούν μόνο σε «ελληνική κατσαρόλα». Μόνο που τις πατάτες, αν αυτό επιθυμεί κάποιος, μπορεί να της....
δώσεις μόνο σε Έλληνα γιατί όταν ακούσει το ευχαριστώ, θα καταλάβει από το αξάν πως είναι Έλληνας. Στην εθελοντική αιμοδοσία όμως, υπάρχουν κανόνες που καλό θα ήταν, επί τη ευκαιρία, να τους μάθουμε.

Η ίση πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας ειναι δικαίωμα προστατευόμενο από το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Συνθήκη των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Μάλιστα, το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας έχει ενημερώσει πως η διαχείριση του αίματος από τις υπηρεσίες αιμοδοσίας γίνεται με μοναδικό γνώμονα την εεξυπηρέτηση αυτών που πραγματικά έχουν ανάγκη, ανεξαρτήτως φυλής, θρησκείας ή οποιωνδήποτε άλλων τεχνητών ή μη διαφορών.

Στην Πιερία η συμμετοχή ήταν πολλή μικρή. Λίγοι έδωσαν αίμα για την «Πράσινη Πτέρυγα», όπως ονομάζεται η τράπεζα αίματος της Χρυσής Αυγής.

Ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Κατείνης,  κ. Φαρμάκης χαρακτήρισε πριν λίγο καιρό αυτές τις αντιλήψεις «ανώμαλες» και μας εξηγεί το γιατί:

«Ο κάθε πολίτης έχει δικαίωμα, να μην πω και υποχρέωση, να προσέρχεται στο τμήμα αιμοδοσίας του νοσοκομείου,  εθελοντικά,  γιατί οι ασθενείς της χώρας έχουν ανάγκη από αίμα. Όμως, αυτό γίνεται σε ένα συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο που ισχύει εδώ και χρόνια. Το πλαίσιο αυτό είναι ευρωπαϊκό.  Ονόμασα τέτοιου είδους αντιλήψεις ανώμαλες, σε εισαγωγικά, γιατί απαγορεύεται και είναι λογικά ασαφές να ορίσεις πως θέλεις να δώσεις αίμα μόνο σε Έλληνες γιατί δεν είναι στη δικαιοδοσία του αιμοδότη να ονοματίσει την εθνικότητα στην οποία θέλει να δοθεί το αίμα του.  Ο κάθε εθελοντής  έχει το δικαίωμα να πει, ονομαστικά  σε ποιον θέλει να δοθεί αίμα, όποτε χρειαστεί. Σε συγκεκριμένο ασθενή, συγκεκριμένη μέρα, ώρα και νοσοκομείο. Επίσης, έχει το δικαίωμα κάθε ομάδα να απευθυνθεί στο τμήμα αιμοδοσίας του νοσοκομείου  και να ζητήσει τη συνδρομή του τμήματος για την εθελοντική, συλλογική οργάνωση  αιμοδοσίας από κάποιον φορέα με όνομα, διεύθυνση και περιοχή. Όμως, δε γνωρίζουμε ποιος παίρνει το αίμα ποιου. Εμείς μιλάμε με αριθμούς, όχι με ονόματα. Το αίμα αποσυντίθεται και χρησιμοποιείται, ανάλογα με την ανάγκη των ασθενών.  Κάποια άλλη συμφωνία δεν μπορεί να γίνει.  Οι όροι αυτοί είναι παράνομοι, είναι ρατσιστικοί από άποψη ηθικής τάξης αλλά και πρακτικά αδύνατοι».

Οι εθελοντές της «πράσινης πτέρυγας» έχουν ενημερωθεί από τη διευθύντρια και γνωρίζουν το νομικό πλαίσιο.  Συμφώνησαν αλλά επέμειναν πως όταν τους ζητηθεί αίμα, θα το δώσουν μόνο σε Έλληνες.ΟΛΥΜΠΙΟ ΒΗΜΑ