Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Θρίλερ με τις διαπραγματεύσεις - Από τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ βρίσκονται "στον αέρα" τα 6 δισ. ευρώ


Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012
Σε θρίλερ εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, καθώς, όπως προέκυψε, από τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ βρίσκονται "στον αέρα" τα...
6 δισ. ευρώ.
Ουσιαστικά η τρόικα αποδέχεται μέτρα 5,5 δισ. ευρώ τα οποία προέρχονται από περικοπές μισθών, συντάξεων και επιδομάτων ενώ αμφισβητεί όλα τα μέτρα που παρουσίασε το οικονομικό επιτελείο και σχετίζονται με μείωση των λειτουργικών δαπανών του κράτους με το φάρμακο και τα κονδύλια για την Άμυνα.
Στην συνάντηση που έγινε στην Ιπποκράτους η τρόικα, σύμφωνα με πληροφορίες παρουσίασε μοντέλα τα οποία εξειδικεύουν τα μέτρα με βάση την παράταση των δύο ετών.
Έπειτα από την συνάντηση του πρωθυπουργού κ. Σαμαρά με την τρόικα υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού Οικονομικών με τον κ. Βενιζέλο, κατά την οποία τον ενημέρωσε για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων.
Ο κ. Στουρνάρας, σύμφωνα με πηγές της Ιπποκράτους είπε στον πρόεδρο του ΠαΣοΚ ότι τελικά η διαφορά που υπάρχει με την τρόικα θα περιορισθεί στα 3 δισ. ευρώ και όχι στα 6 δισ. ευρώ, κάτι το οποίο δεν επιβεβαιώθηκε στη συνάντηση που είχε στη συνέχεια η τρόικα με τον κ. Βενιζέλο.
Νέα σύννεφα φαίνεται να σχηματίζονται πάνω από την τριμερή κυβερνητική συνεργασία αφού άλλα λέει ο πρωθυπουργός άλλα ο Βενιζέλος. Και κάπου στο βάθος βρίσκεται και η Δημοκρατική Αριστερά.

Το χρονικό των επισκέψεων της τρόικας
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο παράγοντας αυτός χαρακτήρισε το κλίμα των συζητήσεων με την τρόικα ως "δύσκολο και ζόρικο", επιβεβαιώνοντας ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών επιμένουν να μην δέχονται, μεταξύ άλλων, τα προτεινόμενα μέτρα που αφορούν στην αναδιάρθρωση του κράτους και ότι θέτουν μετ' επιτάσεως θέμα απολύσεων, ακόμη και στον στενό δημόσιο τομέα. Ζήτημα, το οποίο αρνείται να δεχθεί η ελληνική πλευρά, όπως προέκυψε και από τη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών, η οποία, κατά το κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, "διεξήχθη σε ήρεμο κλίμα".
Πενήντα λεπτά κράτησε η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους της τρόικας παρουσία και του υπουργού Οικονομικών και όπως όλα δείχνουν ήταν από τις δυσκολότερες και κρισιμότερες συναντήσεις.
Το κλίμα ήταν βαρύ και η τρόικα επέμεινε για απολύσεις στο Δημόσιο.
Στη συνάντηση παραβρέθηκε και ο υπουργός Οικονομικών Ι. Στουρνάρας, ο οποίος αμέσως μετά δήλωσε ότι καταβάλλονται προσπάθειες να πεισθούν οι εκπρόσωποι της τρόικας για το δίκιο των θέσεών μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: