Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012

Για εμφύλια σύρραξη διαρκείας στη Συρία προειδοποιεί ο Μπαν Κι-μουν Ο ΓΓ του ΟΗΕ απηύθυνε έκκληση για μια ηγεσία μεταβατικής διαδικασίας στη χώρα

Για εμφύλια σύρραξη διαρκείας στη Συρία προειδοποιεί ο Μπαν Κι-μουν


Εκκληση στη διεθνή κοινότητα να εργαστεί για τον τερματισμό της κρίσης στη Συρία απηύθυνε για ακόμη μία φορά ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν, προειδοποιώντας ότι..
υπάρχει κίνδυνος η εμφύλια σύρραξη να διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα.
«Είμαστε αντιμέτωποι με την ζοφερή πιθανότητα ενός μακροχρόνιου εμφύλιου πολέμου που θα καταστρέψει το πλούσιο μωσαϊκό των κοινοτήτων στη Συρία» δήλωσε σε μήνυμά του προς τους εκπροσώπους των χωρών που συμμετείχαν στη σύνοδο στο Ιράν.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ απηύθυνε έκκληση για μια ηγεσία μεταβατικής διαδικασίας στη Συρία που να «
βασίζεται στο διάλογο και σε συμβιβαστικές λύσεις». «Όλοι μας έχουμε ευθύνη απέναντι στους λαούς της Συρίας» είπε.

Εκτός από τη διάσκεψη στο Ιράν, με τη συμμετοχή των φιλικών προς τον Άσαντ χωρών, την επόμενη εβδομάδα στη Σαουδική Αραβία θα φιλοξενηθεί συνάντηση των μουσουλμανικών χωρών, που θέλουν την ανατροπή του Σύρου προέδρου.


Μεταξύ των δύο συναντήσεων, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών
Χίλαρι Κλίντον θα βρεθεί το Σάββατο στην Τουρκία για να συναντηθεί με την ηγεσία της χώρας και εκπροσώπους των ομάδων της αντιπολίτευσης της Συρίας.

Η Τουρκία θεωρείται από πολλούς αναλυτές ως το κλειδί για τον τρόπο που θα επιλυθεί η κρίση στη Συρία. Τουλάχιστον 50.000 πρόσφυγες έχουν βρει προστασία σε τουρκικό έδαφος, ενώ και ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός, που αποτελεί τον πυρήνα των ανταρτών, λειτουργεί μερικώς με εντολές από τη γειτονική Τουρκία.


Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη είναι οι διαβουλεύσεις για τον αντικαταστάτη του Κόφι Ανάν στη θέση του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου.


Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι τη θέση αναμένεται να αναλάβει ο Αλγερινός διπλωμάτης
Λακχντάρ Μπραχίμι. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν, πάντως, ότι μερικές φορές υπάρχουν αλλαγές της τελευταίας στιγμής, εάν οι κυβερνήσεις που διατηρούν ρόλο-κλειδί στο πρόβλημα της Συρίας εκφράσουν αντιρρήσεις ή αν ο ίδιος ο Μπραχίμι εκφράσει αμφιβολίες για τη θέση.ΒΗΜΑ

ΚΡΑΧΤΗΣ http://kraxtis-gr.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: