Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

Πιερία: Όλοι “μπλε”

Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012
Η εκλογική εικόνα της επικράτειας αποτυπώθηκε και στην Πιερία με τη ΝΔ να αναδεικνύεται πρώτο κόμμα και το ποσοστό της να αγγίζει το 36%. Εντυπωσιακή άνοδο σημείωσαν τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ που..
σχεδόν διπλασιάστηκαν σε σχέση με τις εκλογές της 6ηςΜαΐου αγγίζοντας το 19%. Τρίτο κόμμα με απώλειες, όσον αφορά τους απόλυτους αριθμούς των ψήφων, αναδείχθηκε το ΠΑΣΟΚ, με ποσοστό που κυμάνθηκε στο 14,98%. Απώλειες κατέγραψαν και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες που από 12,36% στις εκλογές του Μαΐου, συγκέντρωσαν ποσοστό κοντά στο 9%. Σταθεροποιημένο κοντά στο 7% το ποσοστό που έλαβε η Χρυσή Αυγή ενώ μεγάλες απώλειες μετρά και το ΚΚΕ.

Το σήριαλ της έδρας

Η πρώτη κατανομή των εδρών, λίγο πριν τις 10 το βράδυ, επεφύλασσε εκπλήξεις και ανατροπές όσον αφορά τα πρόσωπα, καθώς η ΝΔ απώλεσε, έστω και για λίγες ώρες, την τρίτη της έδρα που διατηρούσε μέχρι εκείνη τη στιγμή ο Δημήτρης Χριστογιάννης, έδρα η οποία μεταπήδησε στο ΠΑΣΟΚ και το Θανάση Παπαγεωργίου. Το 2-1-1 έμοιαζε να σταθεροποιείται μέχρι και τις 12:20, όταν στο 89% της ενσωμάτωσης το σκηνικό άλλαξε και οι έδρες έγιναν 4 για τη Νέα Δημοκρατία με την Άννα Μάνη να φλερτάρει με τα έδρανα της βουλής. Όχι όμως για πολύ. Λίγα λεπτά αργότερα η… μπίλια έκατσε και πάλι στους Ανεξάρτητους Έλληνες και τον Ευγένιο Παπαδόπουλο. Το σήριαλ έμελλε να συνεχιστεί αφού νέα ενσωμάτωση έδωσε και πάλι τις 4 έδρες στη Νέα Δημοκρατία. Τελικά η μάχη της έδρας ανέδειξε μεγάλη νικήτρια της εκλογικής αναμέτρησης στην Πιερία, την Άννα Μάνη Παπαδημητρίου που έλαβε την τέταρτη έδρα της ΝΔ, τα ξημερώματα της Δευτέρας, αφήνοντας τελικά εκτός τον Ευγένιο Παπαδόπουλο των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Ο Κώστας Κουκοδήμος, ο Γιώργος Κωνσταντόπουλος και ο Δημήτρης Χριστογιάννης υποδέχτηκαν την κυρία της «παρέας», στην πανίσχυρη-πλέον-ομάδα της Νέας Δημοκρατίας στο νομό.


Ομαλή και γρήγορη η ροή των αποτελεσμάτων

Λίγο το ότι δεν υπήρχε σταυροδοσία, λίγο η εμπειρία της 6ης Μαΐου, η ροή των αποτελεσμάτων ήταν τέτοια που μέχρι και τις 10:30 είχε ολοκληρωθεί η διανομή των τηλεγραφημάτων στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας που είχε την ευθύνη των εκλογών. Στον 4ο όροφο του Διοικητηρίου όλα λειτούργησαν «ρολόι» με το διαδικτυακό πόρταλ της Περιφέρειας να ενημερώνεται γρήγορα και κυρίως τα τηλεγραφήματα να φτάνουν εγκαίρως στα χέρια των δημοσιογράφων. Αξίζει να σημειωθεί ότι το κλίμα σε σχέση με τις εκλογές της 6ης Μαΐου ήταν σαφώς πιο υποτονικό, κυρίως λόγω του ότι δε υπήρχε η μάχη του σταυρού και έτσι κανείς από τους υποψήφιους δεν έκανε την εμφάνισή του στην Π.Ε, με εξαίρεση κάποιους συνεργάτες υποψηφίων βουλευτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: