Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

Δήλωση Ευάγγελου Βενιζέλου, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ


Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012
Ο ελληνικός λαός ψήφισε σήμερα μέσα σε ένα σκηνικό τεχνητής πόλωσης μεταξύ Νέας ..
Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ. Τα δύο αυτά κόμματα επένδυσαν στο αμοιβαίο εκλογικό τους συμφέρον και καλλιέργησαν στο εκλογικό σώμα το φόβο, ο καθένας για τη νίκη του άλλου.
Σε αντίθεση με τη γραμμή αυτή, το ΠΑΣΟΚ επέμενε στη μόνη εθνικά υπεύθυνη λύση. Στη μόνη λύση που προσφέρει αξιοπιστία στη χώρα και ασφάλεια στους Έλληνες: στη γραμμή της κυβέρνησης εθνικής συνευθύνης.
Το σημερινό εκλογικό αποτέλεσμα, όχι απλώς επιβεβαιώνει αλλά καθιστά επιτακτική την εφαρμογή της γραμμής αυτής.
Παρά την πίεση προς το ΠΑΣΟΚ, λόγω του κλίματος της τεχνητής πόλωσης, η παράταξη άντεξε και αριθμητικά και κυρίως πολιτικά.
Ευχαριστώ από καρδιάς τους πολίτες που μας τίμησαν με την ψήφο τους. Θα τους τιμήσουμε με τη στάση μας.
Είπαμε με απόλυτη σαφήνεια την αλήθεια για την κατάσταση της χώρας. Τους τρεις μήνες της μακράς και διπλής προεκλογικής περιόδου, με τη χώρα ουσιαστικά ακυβέρνητη, η κατάσταση επιδεινώθηκε. Και αυτό αποβαίνει δυστυχώς  πάντα, σε βάρος των πιο αδύνατων.
 Δεν υπάρχει ούτε μέρα για χάσιμο. Δεν υπάρχει κανένα  περιθώριο για κομματικά παιχνίδια.
 Αν θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει πράγματι στο ευρώ και να βγει από την κρίση προς όφελος κάθε ελληνικής οικογένειας, πρέπει αύριο να έχει κυβέρνηση. Κυβέρνηση ικανή να διασφαλίσει τη λειτουργία του κράτους, της οικονομίας και της κοινωνίας. Κυβέρνηση ικανή να διεξαγάγει με επιτυχία τη δεύτερη φάση της διαπραγμάτευσης με τους Ευρωπαίους εταίρους, στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών διαδικασιών και να οδηγήσει την πατρίδα σε καλύτερο και όχι σε χειρότερο σημείο.
Τέτοια κυβέρνηση είναι η κυβέρνηση εθνικής συνευθύνης με τη συμμετοχή τουλάχιστον της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.
Καμία σοβαρή απόφαση, καμία σοβαρή συμφωνία, δεν μπορεί να διαμορφωθεί και να εφαρμοστεί γρήγορα και αποτελεσματικά, χωρίς εθνική συστράτευση. Με κάποιους να περιμένουν στη γωνία, ως αντιπολίτευση, με μόνο κριτήριο το κομματικό τους συμφέρον.
Προτείνω στους αρχηγούς των κομμάτων που δικαιούνται να λάβουν διερευνητικές εντολές να ζητήσουμε όλοι μαζί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να προχωρήσει αύριο, κατευθείαν, στη δεύτερη φάση της συνταγματικής διαδικασίας: Στη σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων υπό την προεδρία του, ώστε να σχηματιστεί αύριο κυβέρνηση. Ο καθένας έρχεται αντιμέτωπος με την εθνική και ιστορική του ευθύνη. Εμείς αναλαμβάνουμε τη δική μας.
Ο τόπος δεν μπορεί να μείνει ακυβέρνητος και δεν θα μείνει. Έχουμε πλήρη συνείδηση του κρίσιμου εγγυητικού μας ρόλου, αυτού που μας αναγνωρίζουν πολλοί περισσότεροι από όσους μας ψήφισαν σήμερα.
Μόλις σχηματιστεί κυβέρνηση, την εβδομάδα αυτή, στην πρώτη συνεδρίαση της νέας κοινοβουλευτικής μας ομάδας, θα ανακοινωθούν όλες οι πρωτοβουλίες που σχετίζονται με την ανασύσταση της παράταξης. Όλα θα γίνουν όπως αξίζει στην ιστορική διαδρομή, το πολιτικό εύρος, τις αξιακές ευαισθησίες και την προοπτική της παράταξης.
Σας ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: