Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Λεπτή πράσινη γραμμή μεταξύ Βενιζέλου - κορυφαίων - Αντιδρούν στην πρόθεση του Προέδρου να μην προκρίνει πολιτικά στελέχη στη συγκυβέρνηση

Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012
Στη συζήτηση γύρω από τα πρόσωπα που θα συμμετάσχουν στη συγκυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία και τη Δημοκρατική Αριστερά αναλώθηκε χθες η.. Ιπποκράτους, με τον Βαγγέλη Βενιζέλο να προκρίνει την επιλογή μη κορυφαίων ή κεντρικών στελεχών και πρώην υπουργών.
Η σχετική εισήγησή του, που επρόκειτο να επικυρωθεί το πρωί από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, φαίνεται πάντως ότι προκαλεί ισχυρές αναταράξεις στο εσωτερικό του κόμματος.
Στη συνεδρίαση της επταμελούς Γραμματείας του ΠΑΣΟΚ, χθες το απόγευμα ο κ. Βενιζέλος ήρθε αντιμέτωπος με τις σφοδρότατες αντιρρήσεις των Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Ανδρέα Λοβέρδου, οι οποίοι επέμεναν ότι το κόμμα θα πρέπει να εκπροσωπηθεί στην κυβέρνηση με πολιτικά στελέχη, υποδηλώνοντας ότι θα επιθυμούσαν και τη δική τους συμμετοχή.
Ανάλογη γνώμη διατύπωσε - σε πολύ χαμηλότερους τόνους όμως - και ο Πέτρος Ευθυμίου. «Επειδή η κυβέρνηση δεν θα είναι ειδικού σκοπού, θα πρέπει να έχει αποτελεσματικότητα, επομένως θα πρέπει να ενταχθούν σ' αυτήν έμπειρα κεντρικά στελέχη», είπε.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση επικράτησε ένταση καθώς οι Ανδρέας Λοβέρδος και Μιχάλης Χρυσοχοΐδης - οι οποίοι σημειωτέον έθεταν το θέμα ήδη από την 7η Μαΐου - φέρονται να απείλησαν ότι θα απόσχουν από τις κομματικές διαδικασίες εάν τελικώς επικρατήσει η γραμμή του κ. Βενιζέλου. «Η θέση μου είναι καθαρή. Ολα τα κόμματα θα πρέπει να συμμετάσχουν με το καλύτερο δυναμικό τους έπειτα από έγγραφη συμφωνία» δήλωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης αργότερα στο Mega. Λίγο νωρίτερα στην εκρηκτική συνεδρίαση είχε ζητήσει «να μπουν οι πετυχημένοι στην κυβέρνηση», για να εισπράξει το ειρωνικό σχόλιο του Μίμη Ανδρουλάκη: «Εσύ είσαι πετυχημένος;».
Στην ίδια σύσκεψη συμμετείχε και ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να στηρίζει μόνο κοινοβουλευτικά τη νέα κυβέρνηση χωρίς να εκπροσωπείται σε αυτήν, ενώ οι Αννα Διαμαντοπούλου, Φώφη Γεννηματά και Μίμης Ανδρουλάκης δεν διαφώνησαν με την πρόταση Βενιζέλου.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέμεινε ότι το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να είναι συνεπές μετεκλογικά «με ό,τι λέγαμε προεκλογικά», επαναλαμβάνοντας τις δηλώσεις του ότι «δεν θα δούμε εμβληματικά στελέχη σε υπουργικούς θώκους».

ΕΧΕΙ ΤΗ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ. Να σημειωθεί πάντως ότι ο Βαγγέλης Βενιζέλος έχει ουσιαστικά εξασφαλίσει τη συναίνεση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ κατά τη διάρκεια συναντήσεων που είχε χθες το πρωί μαζί τους. Ωστόσο, ενδιαφέρον παρουσιάζει η στάση που θα τηρήσουν οι Ανδρέας Λοβέρδος και Μιχάλης Χρυσοχοΐδης εφόσον πάρουν μέρος στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στις προθέσεις Βενιζέλου είναι να αξιοποιήσει περιφερειακά στελέχη που δεν συνδέονται άμεσα με το ΠΑΣΟΚ, όπως για παράδειγμα ο Γιώργος Ζανιάς, ο Γιάννης Στουρνάρας, η Λίνα Μενδώνη και ο Ναπολέων Μαραβέγιας.
Να σημειωθεί ότι ο κ. Βενιζέλος απέρριψε χθες και το σενάριο περί ορισμού του ως αντιπροέδρου της κυβέρνησης. «Ε, φτάνει, έχω κάνει δύο φορές, έχω κλείσει την καριέρα μου ως αντιπρόεδρος!» είπε.ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: