Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Ένα βήμα πριν την κυβέρνηση - Τα επιτελεία ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ καταλήγουν στο κείμενο της συμφωνίας

Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012
Το κείμενο της προγραμματικής συμφωνίας για τον σχηματισμό κυβέρνησης επεξεργάζονταν μέχρι ..
αργά χθες το βράδυ οι εκπρόσωποι της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, στη Βουλή.
Στα γραφεία της ΝΔ, στο Κοινοβούλιο, ξεκίνησε λίγο μετά τις 19.10 συνάντηση των Ευάγγελου Μεϊμαράκη και Χρύσανθου Λαζαρίδη από τη ΝΔ, των Κώστα Σκανδαλίδη και Στέργιου Αγγελούδη από το ΠΑΣΟΚ (που προσήλθαν με καθυστέρηση, καθώς βρισκόταν σε εξέλιξη εσωκομματικές διαβουλεύσεις στην Ιπποκράτους) και των Δημήτρη Χατζησωκράτη και Σάκη Παπαθανασίου από τη ΔΗΜ.ΑΡ. με στόχο να ολοκληρωθεί η σύνταξη της προγραμματικής συμφωνίας των τριών κομμάτων ανοίγοντας τον δρόμο για την ολοκλήρωση του σχηματισμού κυβέρνησης.
Στις προθέσεις των τριών κομμάτων κατά ίδια στελέχη είναι όλες οι εκκρεμότητες να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα όταν και λήγει το τριήμερο της διερευνητικής εντολής που έχει λάβει ο Αντώνης Σαμαράς από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Στο τραπέζι έχουν πέσει ονόματα υπουργών από όλα τα κόμματα και το παζάρι είναι σκληρό. Ανάμεσά τους και ονόματα τεχνοκρατών.
Τα δεδομένα μέχρι στιγμής είναι: Πρωθυπουργός θα είναι ο Αντώνης Σαμαράς. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν επιθυμεί να είναι αντιπρόεδρος, ενώ όπως είπε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε βουλευτές του κόμματός του που συνάντησε, στην κυβέρνηση δεν θα μετέχουν ούτε νυν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ούτε πρώην υπουργοί.
Από την πλευρά της Δημοκρατικής Αριστεράς η Εκτελεστική Επιτροπή αποφάσισε να συμμετάσχει στην προσπάθεια, όπως λέει, σχηματισμού κυβέρνησης, και θα παίξει τον ρόλο της αντιμνημονιακής συνιστώσας στην κυβέρνηση. Η Επιτροπή αποφάσισε ότι δεν θα συμμετάσχει στην κυβέρνηση με πολιτικά πρόσωπα του κόμματος, δηλαδή εν ενεργεία βουλευτές αλλά θα προτείνει κάποια πρόσωπα τεχνοκρατών ή ευρείας αποδοχής.
Κανένα πρόβλημα στο πρόσωπο Σαμαρά
Αυτό τονίζεται σε όλους τους τόνους τόσο από το ΠΑΣΟΚ, όσο και από την ΔΗΜΑΡ. Και τα δυο κόμματα δεν έχουν αντίρρηση να τεθεί επικεφαλής του κυβερνητικού σχήματος ο κ. Σαμαράς. Άλλωστε όπως λένε, είναι ο νικητής των εκλογών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: