Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Η επόμενη μέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ

Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι οι κατ' εξοχήν κερδισμένοι από τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις. Δεν είναι μάλιστα λίγοι εκείνοι που διατείνονται ότι ακόμη και η δεύτερη θέση στην εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής αποτελεί γι' αυτούς ευτυχής εξέλιξη, μια..
και η κατάληψη της πρώτης θέσης θα τους είχε φέρει αντιμέτωπους με αξεπέραστα αδιέξοδα, που μόνο η ολοκλήρωση της κωλοτούμπας την οποία διακριτικά επιχειρούσαν τον τελευταίο καιρό θα εξουδετέρωνε.
Πολλοί θα πουν ότι αυτά δεν έχουν σημασία, αφού το πρόβλημα της ακυβερνησίας ξεπεράστηκε. Δεν είναι, όμως, έτσι. Ποτέ δεν ξέρει κανείς τι μπορεί να επιφυλάσσει η επόμενη μέρα, ούτε και ν' αγνοήσει το γεγονός ότι εφεξής θα κινούμαστε στον αστερισμό των συμμαχικών κυβερνήσεων. Αρα τα κόμματα που θα προσβλέπουν στην εξουσία, θα πρέπει μοιραία να έχουν προεξασφαλισμένη κάποια ενδεχόμενη κυβερνητική συνεργασία.
Αυτή την ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι απομονωμένος. Με επιλογή του πρωτίστως. Γιατί μπορεί ο Τσίπρας να επαίρεται ότι το κόμμα του «αποτελεί τον βασικό κορμό της αντιμνημονιακής πλειοψηφίας του λαού», αλλά τα μοναδικά συγγενή σ' αυτόν κόμματα είναι οι Ανεξάρτητοι Ελληνες και η Χρυσή Αυγή. Μπορεί ο ίδιος να συνυπολογίζει, γιατί έτσι τον βολεύει, το ΚΚΕ και τη ΔΗΜΑΡ, αλλά σημασία έχει τι λένε εκείνοι και όχι τι θέλει αυτός. Αν μάλιστα περάσουμε κάποια στιγμή και στην απλή αναλογική, τότε για τον ΣΥΡΙΖΑ η εξουσία θ' αποτελέσει απλησίαστο όνειρο.
Γι' αυτό κι ένα από τα ζητούμενα των πολιτικών εξελίξεων είναι η λογική με την οποία θα πολιτευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση. Αν εμμείνει στη μέχρι τώρα πρακτική των ακραίων διαχωριστικών γραμμών, τότε θ' απομακρυνθεί ακόμη περισσότερο από τις άλλες «συγγενείς» πολιτικές δυνάμεις. Κι αυτό σε μια περίοδο που λογικά θα επιχειρούνται, όπως έχει ήδη διαφανεί, προσεγγίσεις μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ για την ανασυγκρότηση του χώρου της Κεντροαριστεράς.
Κοντολογίς, για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα τα δύσκολα τώρα αρχίζουν. Και η επιλογή του δρόμου που θ' ακολουθήσουν είναι αποκλειστικά δική τους. Σύντομα θα καταλάβουν ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να συμπεριλάβουν στον λόγο τους την υπευθυνότητα και τη σοβαρότητα. Αν θέλουν να προχωρήσουν ως κόμμα εξουσίας και όχι ως συνεργασία γκρουπούσκουλων διαμαρτυρίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: