Σάββατο 9 Ιουνίου 2012

Μήνυμα σε Ελλάδα και Ευρώπη έστειλε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ "Η Ελλάδα πρέπει να μείνει στο ευρώ"


Σάββατο 09 Ιουνίου 2012
Μήνυμα σε Ελλάδα και Ευρώπη έστειλε ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Μιλώντας για την κατάσταση της ..
παγκόσμιας οικονομίας, επισήμανε ότι είναι προς το συμφέρον όλων να παραμείνει η χώρα μας στο ευρώ, καλώντας την παράλληλα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.
Ο Μπαράκ Ομπάμα, μάλιστα, επισήμανε πως όλοι αναγνωρίζουν τις θυσίες του ελληνικού λαού και αναφερόμενος στις επικείμενες εκλογές της 17ης Ιουνίου επισήμανε ότι θα είναι πολύ χειρότερα για τους Έλληνες, αν αποφασίσουν την έξοδο από το ευρώ. Σε ό,τι αφορά τη σταθερότητα στην ευρωζώνη υπό το βάρος και του ισπανικού θρίλερ, ο Αμερικανός Πρόεδρος κάλεσε τους ευρωπαίους ηγέτες να αναλάβουν άμεσα και επειγόντως δράση για να στηρίξουν τις Τράπεζες και να προχωρήσουν προς εμβάθυνση της δημοσιονομικής σύγκλισης.

Την ελπίδα της να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη επανέλαβε η Καγκελάριος της Γερμανίας. Η Άγκελα Μέρκελ, σε συνέντευξη τύπου μετά τη συνάντησή της με τον Πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας, πρόσθεσε, ωστόσο, πως η ελληνική κυβέρνηση που θα προκύψει από τις ελληνικές εκλογές πρέπει να εφαρμόσει το μνημόνιο.

"Πάντα λέγαμε ότι ευχόμαστε η Ελλάδα να παραμείνει μέλος της ζώνης του ευρώ. Προϋπόθεση γι' αυτό είναι να σεβαστεί η επόμενη κυβέρνηση το μνημόνιο, που έχει υπογραφεί με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή", δήλωσε η κ. Μέρκελ και επισήμανε ότι αυτό "έχει ειπωθεί σε όλα τα ελληνικά κόμματα". Χαρακτήρισε, δε, το μνημόνιο "απαραίτητο" και πρόσθεσε ότι "αποτελεί τη βάση για μια θετική εξέλιξη".

Υπέρ της παραμονής της χώρας μας στο ευρώ τάχθηκε και ο Επίτροπος Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Γιάνες Ποτόσνικ, διευκρίνισε ότι "όπως με όλες τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνουμε στη ζωή, έτσι και οι δεσμεύσεις της Ελλάδας πρέπει να γίνουν σεβαστές" και συμπλήρωσε: "Πιστεύω πως όλοι κατανοούμε ότι η Ελλάδα είναι ιδιαίτερα σημαντική χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πολύ σημαντική για την Ελλάδα".

Την ίδια ώρα, και στην Ιταλία πολιτικοί και διανοούμενοι τάσσονται στο πλευρό της χώρας μας και με κοινό άρθρο τους στον ιταλικό τύπο τονίζουν: "Υπάρχει μια χώρα που υποφέρει. Μια χώρα, η Ελλάδα, που βρίσκεται μπροστά στο οικονομικό χάος και αποπροσανατολισμένη σε ανθρώπινο επίπεδο. Η αναθεώρηση των μνημονίων με την Ελλάδα δεν πρέπει να θεωρείται ταμπού. Αν καταρρεύσει η Ελλάδα, βυθίζεται και η Ευρώπη. Η Ευρώπη, χωρίς την Ελλάδα, θα ήταν σαν ένα παιδί χωρίς πιστοποιητικό γέννησης".

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το άρθρο του Νομπελίστα συγγραφέα Μάριο Βάργκας Λιόσα στην ισπανική εφημερίδα Ελ Παίς: "Η Ελλάδα δεν μπορεί να πάψει να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Ευρώπης, χωρίς η τελευταία να μετατραπεί σε μια γκροτέσκα καρικατούρα του εαυτού της, καταδικασμένη στην πιο παταγώδη αποτυχία".

Δεν υπάρχουν σχόλια: