Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Νέες συστάσεις προς την Ελλάδα - Κομισιόν: Η καταβολή των δόσεων εξαρτάται από την τήρηση των δεσμεύσεων


Πέμπτη 31 Μαίου 2012
Νέες συστάσεις προς την Ελλάδα για την επιτάχυνση των διαρθρωτικών ...
μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να επιτευχθεί ανάπτυξη, ανταγωνιστικότητα και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας απευθύνει η Κομισιόν.
Στην έκθεση αξιολόγησης της πορείας του ελληνικού οικονομικού προγράμματος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθιστά σαφές ότι η επόμενη επίσκεψη της τρόικας θα εξαρτηθεί από τον σχηματισμό κυβέρνησης μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου και η καταβολή των επόμενων δόσεων του δανείου, από την πιστή τήρηση των δεσμεύσεων έχει αναλάβει η χώρα μας έναντι των δανειστών.
Όπως σημειώνει η Κομισιόν, η Ελλάδα θα πρέπει να αξιοποιήσει την χρονική συγκυρία για να προωθήσει τα μέτρα δημοσιονομικής σταθεροποίησης, μειώνοντας δαπάνες και αυξάνοντας έσοδα, ενώ παράλληλα θα πρέπει να υλοποιηθούν μεταρρυθμίσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα, όπως η απελευθέρωση επαγγελμάτων, η μείωση του κόστους παραγωγής, η φορολογική μεταρρύθμιση και οι ιδιωτικοποιήσεις.
Προβλέπει, δε, σταθεροποίηση της οικονομικής δραστηριότητας το 2013 και θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2014.
Ο Όλι Ρεν για το μνημόνιο
Την ανάγκη να τηρηθούν οι δεσμεύσεις τόσο από την πλευρά της Ελλάδας όσο και από τους εταίρους της στην ευρωζώνη, επανέλαβε ο Επίτροπος Οικονομίας Όλι Ρεν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα στις Βρυξέλλες, παρουσιάζοντας τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των 27 κρατών - μελών της ΕΕ.
Συγκεκριμένα, ερωτηθείς ποιά σημεία του Μνημονίου θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο επαναδιαπραγμάτευσης με τις ελληνικές Αρχές, ο Επίτροπος Ρεν απέφυγε να απαντήσει και αρκέστηκε να επισημάνει ότι η Ελλάδα διανύει περίοδο προεκλογικής δημοκρατίας και πως ο ίδιος σέβεται τη δημοκρατία.
Τόνισε, ωστόσο, ότι το δεύτερο πρόγραμμα προσαρμογής έχει στόχο να επαναφέρει την Ελλάδα σε τροχιά ανάκαμψης και πως αποτελεί ένα είδος "συμφώνου αλληλεγγύης" ανάμεσα στην Ελλάδα και τα υπόλοιπα 16 μέλη της ευρωζώνης. "Είναι σημαντικό όλες οι πλευρές να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Όλι Ρεν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: