Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

ΠαΣοΚ: ελπίζουν η πτώση να σταμάτησε στο 13,18% Στο μετεκλογικό σκηνικό και στην ανάληψη ρυθμιστικού ρόλου αποβλέπει η Ιπποκράτους

Πέμπτη 31 Μαίου 2012
ΠαΣοΚ: ελπίζουν η πτώση να σταμάτησε στο 13,18%


Η αντίληψη ότι το 13,18% της 6ης Μαΐου είναι ο «πάτος» της εκλογικής υποχώρησης του ΠαΣοΚ καλλιεργείται στην Ιπποκράτους και ..πέριξ αυτής, είτε ως προσδοκία, είτε ως στόχος εν όψει των νέων εκλογών της 17ης Ιουνίου.
Με βάση την τακτική που έχει χαραχθεί στο επιτελείο του κ. Ευ. Βενιζέλου, στην οποία κυριαρχούν κάποια πραγματιστικά χαρακτηριστικά και λιγότερο η ευφορία και η προσδοκία μία εκλογικής ανάκαμψης στις εκλογές της 17ης Ιουνίου, το βλέμμα είναι επί της ουσίας στραμμένο στο μετεκλογικό σκηνικό.
Δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή ακόμη και οι εκλογικοί αναλυτές του ΠαΣοΚ που προσπαθούν να διαγνώσουν τις τάσεις του εκλογικού σώματος εν όψει των νέων εκλογών, αδυνατούν να διατυπώσουν ασφαλή και κατηγορηματική πρόβλεψη, το κυρίαρχο στοιχείο της τακτικής του κόμματος εντοπίζεται σε δύο στοιχεία: αφενός στο να μην υπάρξει περαιτέρω συρρίκνωση του εκλογικού ποσοστού του κόμματος και αφετέρου στο να είναι το πάλαι ποτέ κραταιό κίνημα σε θέση να διαδραματίσει ρόλο στις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις μετά τις εκλογές.
Υπό αυτήν την έννοια, το ΠαΣοΚ και ο ίδιος ο πρόεδρός του επιχειρούν να κρατήσουν ζωντανές τις γραμμές επικοινωνίας με την Ευρώπη και τα όμορα κόμματα, ενώ παράλληλα δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην ανοιχτή συζήτηση που διεξάγεται στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και πέραν αυτών για το μέλλον του ευρώ και για τις δυνατότητες της Ελλάδας να παραμείνει στη ζώνη του ενιαίου νομίσματος.
Σε αυτό το περιβάλλον, για τον κ. Βενιζέλο και κάποια από τα κορυφαία στελέχη του ΠαΣοΚ θεωρείται βέβαιο ότι όλη η συζήτηση θα γίνει μετά τις εκλογές και γι' αυτό το λόγο το κρίσιμο στοιχείο για το κόμμα θα είναι να παραμείνει εντός πολιτικού παιχνιδιού με ρόλο ρυθμιστή, αφότου αποκρυσταλλωθεί η πολιτική εικόνα της χώρας το βράδυ της 17ης Ιουνίου.
Εν αναμονή της επιβεβαίωσης ή διάψευσης αυτών των προϋποθέσεων που σε μικρότερη ή μεγαλύτερο βαθμό θα αποτελέσουν κρίσιμο στοιχείο για την πορεία της Ελλάδας στο αμέσως προσεχές διάστημα (καθώς το μείζον ζητούμενο της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης είναι το αν θα προκύψει κυβέρνηση και το ποιος θα είναι ο προσανατολισμός της), στο ΠαΣοΚ επιχειρούν να καθορίσουν τη στάση τους ως προς τις συνεργασίες και την μετεκλογική τακτική και στρατηγική τους.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η αναζήτηση της μελλοντικής πολιτικής ταυτότητας του κόμματος και το πεδίο στο οποίο θα μπορούσε να συνεργαστεί με την μία ή την άλλη πολιτική δύναμη και κυρίως με όσες αυτοπροσδιορίζονται ως «κεντροαριστερά».
Οσο πάντως όλα τα παραπάνω στοιχεία παραμένουν σε εκκρεμότητα, δεδομένου και του ιδιαιτέρως ρευστού πολιτικο-κοινωνικού σκηνικού, στο επιτελείο της Ιπποκράτους παρακολουθούν την μετωπική σύγκρουση Σαμαρά - Τσίπρα και επιχειρούν να επανέλθουν στο κάδρο των ημερών εν όψει εκλογών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: