Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Πανάκριβη μηχανοργάνωση χωρίς κανένα αντίκρισμα - Επτά δισ. βορά στη διαφθορά

http://sup.kathimerini.gr/kath/kath23/A01-Home/eforia480.jpg 
Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012
Βορά στην κακοδιαχείριση, τη σπατάλη και τη διαφθορά έγιναν 7 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία ...
εξασφάλισε από το 1996 και εντεύθεν η Ελλάδα από τα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης για τηλεπικοινωνίες και έργα πληροφορικής.
Παρά τον πακτωλό των κοινοτικών πόρων, το ελληνικό Δημόσιο κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις μεταξύ των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε ό,τι αφορά τη μηχανοργάνωση και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Μία από τις αιτίες που η Ελλάδα κατέληξε στη χρεοκοπία είναι και η μη αξιοποίηση της τεχνολογίας της πληροφορικής, ενώ η απουσία ολοκληρωμένων και αποτελεσματικών πληροφοριακών συστημάτων καθιστά ακόμη δυσκολότερη την έξοδο από την κρίση.
Η οικονομική πραγματικότητα θα ήταν εντελώς διαφορετική εάν είχαν εγκαίρως αναπτυχθεί συστήματα ελέγχου της φοροδιαφυγής, πληρωμής των δημοσίων υπαλλήλων, ελέγχου των δαπανών υγείας, περιουσιολόγιο και άλλα πολλά που χρηματοδοτήθηκαν τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια από κοινοτικά προγράμματα, αλλά έμειναν «στα χαρτιά». «Δεν υπήρξε ποτέ συνέχεια στρατηγικής σε θέματα νέας τεχνολογίας, όχι μόνο μεταξύ διαφορετικών κυβερνήσεων, αλλά και εντός της ίδιας κυβέρνησης», είπε χθες ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Παντελής Τζωρτζάκης.
Είναι ενδεικτικό ότι η ενιαία αρχή πληρωμών των δημοσίων υπαλλήλων πρωτοσχεδιάστηκε το 1994 προκειμένου να χρηματοδοτηθεί από το Β΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Δεκαοκτώ χρόνια μετά, ολοκληρωμένο σύστημα παρακολούθησης των αμοιβών σε όλο το Δημόσιο εξακολουθεί να μην υπάρχει.ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: