Παρασκευή 02 Μαρτίου 2012
Στον ΟΑΕΔ μεταφέρονται εργαζόμενοι και αρμοδιότητες του ΟΕΚ και της Εργατικής Εστίας.
Άμεση απάντηση από τον...
Υπ. Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνη σε ερώτημα του Βουλευτή ΠΑΣΟΚ Πιερίας, Θ. Παπαγεωργίου για την τύχη των εργαζόμενων των προγραμμάτων και των δράσεων του Οργανισμού Εργατικής κατοικίας και του Οργανισμού Εργατικής Εστίας κατά την συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του Εφαρμοστικού νόμου αρμοδιότητας Υπουργείων Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Ο κ. Παπαγεωργίου που πρόσφατα έχει καταθέσει και σχετική ερώτηση, τόνισε στην ομιλία του στη Βουλή απευθυνόμενος στον κ. Κουτρουμάνη:
«Κύριε Υπουργέ, ειλικρινά αντιλαμβάνομαι τη θέση από την άποψη διαπραγματευτικής τακτικής με την τρόικα, αλλά πρέπει να πάρουμε μια ξεκάθαρη θέση. Σήμερα με πήραν δέκα άτομα και με ρώτησαν: «Θα πάμε στον ΟΑΕΔ ως εργαζόμενοι της Εργατικής Εστίας;».
Κάποια στιγμή πρέπει να δώσουμε έναν ορίζοντα. Υπάρχει η άποψη να υπάρχει ένας ξεχωριστός φορέας. Το είπατε στα πέντε σημεία. Σας άκουσα πάρα πολύ καλά. Έχετε προβλήματα, το αντιλαμβάνομαι. Όμως, είναι 1700 εργαζόμενοι, είναι χιλιάδες άνθρωποι που έχουν δανειοδοτηθεί, χιλιάδες προγράμματα. Πρέπει να δώσουμε ένα ξεκάθαρο ορίζοντα. Τι θα κάνουμε;»
Αμέσως μετά την ομιλία του κ. Παπαγεωργίου ο υπουργός Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνης παίρνοντας το λόγο είπε για τους δύο οργανισμούς:
«Χρωστάω μια απάντηση για τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας και Εστίας. Οι Οργανισμοί Εργατικής Κατοικίας και Εργατικής Εστίας έχουν καταργηθεί με το νόμο 4046 που δημοσιεύθηκε στις 14 Φεβρουαρίου. Ωστόσο, όπως είχα πει πρέπει να υπάρξει μια διάδοχη κατάσταση. Και με την χθεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ουσιαστικά περιγράφεται αυτή η διάδοχη κατάσταση και ενδεχόμενα σήμερα ή αύριο δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.
Τι προβλέπει; Προβλέπει ότι όλες οι υποχρεώσεις που έχει αναλάβει και ο ένας οργανισμός και ο άλλος θα μεταβιβαστούν στον ΟΑΕΔ και στη διοικούσα επιτροπή που δημιουργείται για τη μεταβατική περίοδο. Δηλαδή, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί θα συνεχίσουν να λειτουργούν με το ίδιο ακριβώς καθεστώς, όπως και σήμερα. Η επιδότηση ενοικίου για το πρόγραμμα που έχει ήδη αποφασιστεί θα συνεχίσει μέχρι να ολοκληρωθεί, όπως επίσης και τα προγράμματα που έχουν μέχρι τώρα δρομολογηθεί και βρίσκονται σε πορεία υλοποίησης. Το προσωπικό μεταφέρεται στον ΟΑΕΔ.
Όλο αυτό το προσωπικό και το προσωπικό των άλλων υπηρεσιών θα αξιολογηθεί με τον ίδιο τρόπο, όπως θα αξιολογηθούν και οι άλλοι εργαζόμενοι στο δημόσιο μέσα από την πρωτοβουλία που έχει αναλάβει το Υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης. Επομένως, δεν υπάρχει θέμα ανησυχίας, όπως άκουσα τις τελευταίες μέρες.
Είναι εύλογες οι ανησυχίες πολλών δανειοληπτών που έχουν πάρει ένα δάνειο και υπήρχε ο φόβος ότι μπορεί να αυξηθεί η δόση του δανείου, γιατί σταματούσε τη λειτουργία του. Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Μέχρι να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα σε ό,τι αφορά την επιδότηση επιτοκίων –αναφέρομαι σε προγράμματα που έχουν ήδη αποφασιστεί- μέχρι να ολοκληρωθεί η κατασκευή ή η επισκευή των κτηρίων που έχουν αναληφθεί ως υποχρεώσεις, θα λειτουργούν οι δομές αυτές με την εποπτεία του ΟΕΑΔ, στον οποίο μεταφέρονται αυτές οι αρμοδιότητες και αυτοί οι σκοποί.
Δεν υπάρχουν νέα προγράμματα. Τα νέα αυτά προγράμματα θα συζητηθούν σε μια εντελώς διαφορετική βάση. Ξέρετε πολύ καλά ότι με το νομοσχέδιο, το οποίο συζητάμε και ψηφίζεται σε λίγο προβλέπεται η μεταφορά όλων των προνοιακών δομών και των επιδομάτων στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Επομένως, θα χρειαστεί μια καινούρια δομή, ένας καινούριος φορέας κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης. Εκεί θα δούμε το νέο πλαίσιο, τους σκοπούς και τις αρμοδιότητες αυτού του φορέα.
Για την λειτουργία των Φαρμακείων
Ένα ακόμη θέμα που επεσήμανε ο κ. Παπαγεωργίου στην Ομιλία του στη Βουλή είναι η λειτουργία των φαρμακείων. Όπως είπε χαρακτηριστικά:
«Το δεύτερο που θέλω να πω, κύριε Υπουργέ, αφορά τους φαρμακοποιούς. Υπάρχει ένα αίτημα -και θα παρακαλούσα να το ακούσετε, κύριε Υπουργέ- που λέει ότι εν η περιπτώσει φαρμακοποιοί επιθυμούν να λειτουργούν στο διευρυμένο και απελευθερωμένο ωράριο, να απαιτείται η ύπαρξη δύο και τριών αδειών. Ειλικρινά, δεν είμαι ειδικός γνώστης, αλλά εμένα μου ακούγεται πάρα πολύ σωστή αυτή η άποψη.
Δεν είναι ενάντια στο απελευθερωμένο ωράριο. Θέλουν να το υπηρετήσουν, αλλά να μπορούν να είναι δυο επαγγελματίες φαρμακοποιοί στο ίδιο ωράριο. Αυτό να το δείτε, κύριε Υπουργέ»
Θ. Παπαγεωργίου:
Να παραμείνει ως ξεχωριστός τομέας το Ψ.Ν.Π.Ο. και οι δομές του στο Νοσοκομείο Κατερίνης
Συνάντηση με τον Υφυπουργό κ. Μάρκο Μπόλαρη είχε ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Πιερίας κ. Θανάσης Παπαγεωργίου για το θέμα του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Πέτρας Ολύμπου, ενώ στην ομιλία του στη Βουλή το βράδυ της Τετάρτης 29 Φεβρουαρίου 2012, τόνισε την ανάγκη να παραμείνει το Ψ.Ν.Π.Ο. ως ξεχωριστός τομέας με εσωτερικό υπο-προϋπολογισμό, επεσήμανε θέματα ίσης μεταχείρισης των υπαλλήλων, αλλά και διόρθωσης της ονομασίας του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου.
Ο κ. Παπαγεωργίου στην ομιλία του κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τον εφαρμοστικό νόμο αρμοδιότητας Υπουργείων Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης είπε για το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Κατερίνης:
«Κύριοι Υπουργοί, θέλω να αναφερθώ στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Πέτρας Ολύμπου. Υπήρξε ένα σπουδαίο Νοσοκομείο. Αποτέλεσε ευρωπαϊκό πιλοτικό πρότυπο ως πρόγραμμα αποασυλοπποίησης. Έχει προσφέρει στην ευρύτερη περιοχή και εξυπηρετεί εφτά περίπου όμορους νομούς. Και φυσικά στη γενικότερη συλλογιστική της συγχώνευσης -που συμφωνούμε- απεφασίσθη η συγχώνευση.
Θέλω, όμως, να κάνω τέσσερις παρατηρήσεις, κύριε Υπουργέ. Την πρώτη την ανάφερα στον κ. Μπόλαρη και θεωρώ από άποψη τάξης ότι αναφέρεται ως «Νοσοκομείο Ψυχικών Παθήσεων Ιεράς Μονής Πέτρας Ολύμπου», ενώ εδώ και πολλά χρόνια η επίσημη ονοματολογία του έχει αλλάξει και είναι «Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Πέτρας Ολύμπου». Σας παρακαλώ να το αλλάξετε. Δηλαδή, στην τοπική κοινωνία ακούγονται μερικά πράγματα πάρα πολύ παράταιρα.
Δεύτερον, κύριε Υπουργέ. Υπάρχει η αίσθηση σε όλους μας, που ξέρουμε αυτή την καταπληκτική δομή με τις πολλές επιμέρους δομές, ότι αντιμετωπίζεται σαν ένα τμήμα στο Γενικό Νοσοκομείο.
Ακούστε τι λέτε στο άρθρο 31: «Τομέας ψυχικής υγείας για στελέχωση του Ψυχιατρικού Τμήματος». Μα, είναι δυνατόν, κύριε Υπουργέ, όταν ενσωματώνεται με τετρακόσιους εργαζόμενους, να θεωρείται τμήμα; Σας παρακαλώ…
Μ.ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Έχω απαντήσει και για τα δύο που είπατε.
ΑΘ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Ωραία. Ευχαριστώ, κύριε Μπόλαρη. Έπρεπε να το πω, όμως. Σας το είπα και δια ζώσης. Σας ευχαριστώ για την άμεση αντίδραση, κύριε Υπουργέ.
Το τρίτο που θα σας πω αφορά τη διαφορετική αντιμετώπιση των εργαζόμενων με προσωποπαγείς θέσεις και των εργαζόμενων οι οποίοι εργάζονται με σχέση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Όλο το προσωπικό που κατέχει οργανικές θέσεις, μεταφέρεται αυτοδικαίως σε αντίστοιχες κατά περίπτωση θέσεις, πλην του προσωπικού που κατέχει προσωποπαγείς θέσεις και αυτό το οποίο είναι σε σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Θα σας παρακαλέσω για την ίση μεταχείριση να συμβεί το ίδιο που συμβαίνει για τις άλλες κατηγορίες.
Και το τελευταίο, αν έχουμε αντίληψη, κύριε Υπουργέ, του μεγέθους τότε θα πρέπει να δούμε και λειτουργικά μια αυτονομία εσωτερική. Θα πρέπει να δούμε έναν προϋπολογισμό, έναν εσωτερικό υπο-προϋπολογισμό. Αυτό σαν μοντέλο κυριαρχεί σε όλο τον κόσμο. Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν πάμε σε πιο σύγχρονη προσέγγιση, μιας και το εγχείρημα είναι σωστό, είναι στη σωστή κατεύθυνση. Εμείς επιχαίρουμε και νομίζω ότι πρέπει να το ολοκληρώσετε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου