Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Ξεκλείδωσαν τα 30 δισ. Ευρώ - Μετά το PSI οι υπογραφές για το υπόλοιπο δάνειο

Παρασκευή 02 Μαρτίου 2012

Την εκταμίευση του αναγκαίου ποσού, περίπου ...
30 δισ. ευρώ, για την υλοποίηση του PSI ενέκρινε το Eurogroup στις Βρυξέλλες, ωστόσο οι τελικές υπογραφές για το υπόλοιπο δάνειο των 130 δισ. στην Ελλάδα αναμένεται να πέσουν στην επόμενη συνεδρίαση της 12ης Μαρτίου, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ μετά τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Έλληνας υπουργός Ευ. Βενιζέλος και ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Προβόπουλος υπέγραψαν τις συμβάσεις με το EFSF που άπτονται των εγγυήσεων του μηχανισμού στα νέα ομόλογα, της τραπεζικής ανακεφαλαιοποίησης και των υπόλοιπων στοιχείων για το "κούρεμα".

Ο Γιούνκερ χαιρέτισε ό,τι έχει γίνει μέχρι σήμερα από την Αθήνα αλλά -μένοντας ουσιαστικά πιστός στην αρχική του θέση- τόνισε ότι απομένει η ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων ενεργειών και ότι πριν από την τελική απόφαση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το PSI.

"Η Ελλάδα έχει λάβει όλα τα μέτρα που της ζητήσαμε, τα πράγματα προχωρούν καλά", δήλωσε ο Γιούνκερ μετά το πέρας της συνόδου του Eurogroup. Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και η έκθεση της τρόικας η οποία θα οριστικοποιεί τις λεπτομέρειες του νέου μνημονίου που θα συνοδεύσει τη δεύτερη δανειακή σύμβαση.

Επανέλαβε δε πως η αποδέσμευση του νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα εξαρτάται ακόμη από την επιτυχία της μερικής διαγραφής του χρέους της από τους ιδιώτες πιστωτές της.

"Το Eurogroup υπενθύμισε ότι η επιτυχία του PSI με τη σημαντική συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών και η θετική τελική αποτίμηση των μέτρων που έχει λάβει η Ελλάδα είναι οι απαραίτητοι όροι για την αποδέσμευση (...) του νέου πακέτου βοήθειας προς τη χώρα" σημείωσε ο Γιούνκερ.

Όλα αυτά, επισήμανε, πρέπει να γίνουν σύντομα, ώστε τη Δευτέρα 12 Μαρτίου στο προγραμματισμένο Eurogroup να μπορεί να κλειδώσει το δεύτερο δάνειο.

Οι υπουργοί Οικονομικών εξέφρασαν την ικανοποίησή τους, όπως αναφέρει η ανακοίνωση Γιούνκερ, για την υιοθέτηση των απαραίτητων μέτρων από την ελληνική Βουλή, και ενώ "οι λίγες εκκρεμείς δράσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν σύντομα".
Το συμβούλιο έδωσε επίσης εντολή στο EFSF να προχωρήσει στις απαραίτητες δράσεις για το πρόγραμμα επαναγοράς ελληνικού χρέους ενώ συμφώνησαν στις προβλέψεις για ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: