Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Λήγει σήμερα το βράδυ η προθεσμία Στην τελική ευθεία...

Πέμπτη 08 Μαρτίου 2012

Στην τελική ευθεία μπαίνει το μεγάλο εγχείρημα για το "κούρεμα" του χρέους, με την προθεσμία ...
συμμετοχής να λήγει σήμερα στις 10:00 το βράδυ. Μέχρι στιγμής, έχουν πει "ναι" στο "κούρεμα" 30 μεγάλοι τραπεζικοί και ασφαλιστικοί όμιλοι που έχουν στα χέρια τους ελληνικά ομόλογα 81 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται ανώτερη πηγή του Υπουργείου Οικονομικών, η συμμετοχή αγγίζει ήδη το 75%.
Οι μεγάλοι ομολογιούχοι που έχουν πει "ναι" ανέρχονται πλέον στους 30. Διαχειρίζονται ελληνικά ομόλογα αξίας 81 δισεκατομμυρίων ευρώ, το 39,3%, δηλαδή, του συνολικού χρέους που εκκρεμεί.

Στη λίστα περιλαμβάνονται οι Ageas, Allianz, Alpha Bank, AXA, Banque Postale, BBVA, BNP Paribas, CNP Assurances, Commerzbank, Credit Agricole, Credit Foncier, DekaBank, Deutsche Bank, Dexia, Emporiki Bank of Greece, Eurobank EFG, Generali, Greylock Capital Management, Groupama, HSBC, ING, Intesa San Paolo, KBC, Marfin Popular Bank, Metlife, National Bank of Greece, Piraeus Bank, Royal Bank of Scotland, Societe Generale, Unicredit, και η Τράπεζα Κύπρου.

Στην Αθήνα, συμμετοχή στο κούρεμα των ομολόγων τους αποφάσισαν επίσης οκτώ ασφαλιστικά ταμεία, που διαχειρίζονται ομόλογα 4,3 δισ. ευρώ, ενώ αντίθετα ΔΕΝ θα συμμετάσχουν άλλα έξι ταμεία, με ομόλογα 2,2 δισ., ανάμεσά τους και το ΤΕΑΔΥ των δημοσίων υπαλλήλων.

Τα 14,5 δισ. ευρώ που ανήκουν στα ασφαλιστικά ταμεία τα διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος που μετέχει στο κούρεμα.

Βέβαιος ότι η Ελλάδα, όχι μόνο θα πετύχει το στόχο αλλά θα δώσει και μια έμπρακτη απάντηση στις Κασσάνδρες που προσπαθούν να ακυρώσουν κάθε πιθανή λύση όπως αυτή του PSI, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών. Παράλληλα ο Ευάγγελος Βενιζέλος κάλεσε τα ασφαλιστικά ταμεία να αποδεχτούν το "κούρεμα", λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν είναι δυνατόν να αρνούνται, όταν αντίστοιχοι φορείς της Σουηδίας και της Αυστρίας έχουν αποφασίσει να συμμετάσχουν κανονικά στο PSI.

Κι ενώ απομένουν λιγότερο από 24 ώρες για να λήξει η προθεσμία που έχει δοθεί στους ιδιώτες επενδυτές, ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Όλι Ρεν, μιλώντας στη γαλλική Φιγκαρό, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα.

"Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε, η ανταλλαγή των ομολόγων αναμένεται να εξελιχθεί χωρίς προβλήματα, διότι η επιχείρηση παραμένει ενδιαφέρουσα για τον ιδιωτικό τομέα", τόνισε ο κ. Ρεν.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επισήμανε: "Χρειαζόμαστε μία πλειοψηφία 2/3. Τότε η Ελλάδα μπορεί -και θα το κάνει- μέσω πλειοψηφικής απόφασης των επενδυτών να καταστήσει δεσμευτική τη συμφωνία και για τους υπόλοιπους".

Ωστόσο, ο Ζαν Λεμιέρ της BNP PARIPAS, ο οποίος εκπροσωπεί τους ιδιώτες επενδυτές, είναι πιο επιφυλακτικός. Επισημαίνει ότι "είναι αδύνατον να είμαστε σίγουροι για το αποτέλεσμα", αλλά αναγνώρισε ότι "η επιτυχία της προσφοράς είναι προς το συμφέρον όλων".

Επίσης σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, ο διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής κρατικής αναπτυξιακής τράπεζας KFW, Ούλριχ Σρέντερ, εξέφρασε την ανησυχία του ότι η εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών της Ελλάδας στο PSI μπορεί να είναι μικρότερη από το 60%, περίπτωση κατά την οποία, όπως είπε, θα υπήρχε ένα, κατά βάση μη ελεγχόμενο, πιστωτικό γεγονός.

Με άρθρο του στη "Wall Street Journal" ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιάννης Μουρμούρας αναφέρει πως στα πακέτα διάσωσης θα πρέπει να υπάρχουν και χρονοδιαγράμματα για αναπτυξιακές δράσεις. "Θεωρώ ότι είναι απαραίτητο να προστεθεί στα προγράμματα προσαρμογής, όπου η έμφαση δίνεται στη δημοσιονομική σταθεροποίηση και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ένας τρίτος πυλώνας, αυτός της ανάπτυξης της οικονομίας", τονίζει ο κ. Μουρμούρας.

Ανάλογα με το ύψος της συμμετοχή στο PSI, θα αποφασιστεί στην τηλεδιάσκεψη του Eurogroup την Παρασκευή αν θα ενεργοποιηθούν οι ρήτρες συλλογικής δράσης ή όχι, δηλαδή αν το κούρεμα θα γίνει υποχρεωτικό για όλους τους ομολογιούχους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: