Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Μήνυμα Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας - Ημέρα αφιερωμένη στη Μητέρα, την αδελφή, τη σύζυγο…

http://www.travelvoice.gr/wp-content/uploads/2011/12/mavridou.jpg 

Πέμπτη 08 Μαρτίου 2012
Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας αποτελεί ορόσημο για την  ισότιμη παρουσία της γυναίκας στο σπίτι, στην εργασία  και στην κοινωνία , υπενθυμίζοντας  τους  αγώνες των γυναικών για την κατάκτηση των δικαιωμάτων τους.
Η γυναίκα....
μητέρα, σύζυγος, εργαζόμενη και νοικοκυρά δίνει καθημερινά σκληρή  μάχη  για να ανταποκριθεί στους πολλαπλούς της ρόλους, δίνοντας τον  καλύτερό της εαυτό και κερδίζοντας με την αξία της  εξέχουσα  θέση στην κοινωνία.
Αναμφισβήτητα, έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος αναφορικά με τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία. Πολλές φορές, όμως, τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα των γυναικών δεν τηρούνται, με αποτέλεσμα  να παρατηρούνται φαινόμενα  ανισότητας, βίας, κοινωνικού αποκλεισμού και εκμετάλλευσης των γυναικών.
Στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας στηρίζουμε δράσεις που ενισχύουν το ρόλο της γυναίκας στην τοπική κοινωνία, που συμβάλλουν στην καταξίωσή τους και γενικότερα προωθούν την ισότητα των φύλων. Υπεραμυνόμαστε πολιτικές που απαντούν στις ανάγκες των σύγχρονων γυναικών, δρομολογούν λύσεις στα προβλήματα και στις ανησυχίες τους, διευρύνουν περισσότερο την κοινωνική τους συμμετοχή,  δημιουργούν ευκαιρίες και προϋποθέσεις για την ενεργό συμμετοχή τους.
Η γυναίκα επαναστάτησε και κατάφερε να διεκδικήσει το δικαίωμα στη μόρφωση, στην ψήφο, στην εργασία στη συμμετοχή στους θεσμούς και στα κέντρα λήψης των αποφάσεων,  δίνοντας το δικό της δυναμικό στίγμα.
Η κοινωνία μας, έχει ανάγκη από την συμμετοχή και την δραστηριοποίηση των γυναικών. Οι γυναίκες, όμως, έχουμε και  ανάγκη από  συμπαράσταση, στήριξη, ενθάρρυνση και παρότρυνση σε οποιαδήποτε ενέργεια  και πρωτοβουλία μας  για την οικογένεια και την κοινωνία.
Η  τοπική αυτοδιοίκηση  μπορεί να συμβάλει στην προώθηση της ισότητας των φύλων, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων,  όπως είναι,  η  πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών,  η  ανάπτυξη δράσεων για την καταπολέμηση των κοινωνικών στερεοτύπων με βάση το φύλο, η   ανάπτυξη ειδικών προγραμμάτων για γυναίκες  που υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις, η ανάπτυξη δράσεων για την αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στην απασχόληση, η  λήψη μέτρων για την εναρμόνιση επαγγελματικών και οικογενειακών υποχρεώσεων και η  ανάπτυξη δράσεων για την κοινωνική και πολιτική συμμετοχή των γυναικών και την προώθησή τους στα κέντρα λήψης αποφάσεων.
Οι γυναίκες έχουμε τη δυνατότητα να οδηγήσουμε τον κόσμο με όλες μας τις δημιουργικές δυνάμεις στο δρόμο της ανάπτυξης, της προόδου και της ελπίδας.
Η πολιτεία οφείλει να σταθεί στο πλευρό των γυναικών, να ενισχύσει τη θέση τους και τη συμμετοχή τους σε όλες τις πτυχές της καθημερινής ζωής,  να προωθήσει πολιτικές που θα εξαλείψουν  κάθε είδους διάκρισης και ανισότητας ανάμεσα στα δύο φύλα, αναβαθμίζοντας με αυτό τον τρόπο και το επίπεδο της ίδιας της κοινωνίας.
Η σημερινή ημέρα ας αποτελέσει αφετηρία ανάδειξης  της ανεκτίμητης  προσφορά της γυναίκας στο θεσμό της οικογένειας και στην κοινωνία,
τιμής στον πολυδιάστατο ρόλο και  προσπάθειας για κατοχύρωση ουσιαστικής ισότητας σε  όλες τις εκφάνσεις  του δημόσιου βίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: