Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Υπερψήφισαν τα μέλη του Μπούντεσταγκ το δεύτερο πακέτο προς την Ελλάδα Μέρκελ: Η στήριξη της Ελλάδας είναι στήριξη για όλη την Ευρώπη

Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Χάρη στις ψήφους της αντιπολίτευσης υπερψηφίστηκε, έπειτα από έντονη συζητήση στην οποία δεν έλειψαν οι αντεγκλήσεις, στη Μπούντεσταγκ, το δεύτερο πακέτο βοήθειας προς.. την Ελλάδα. Το πακέτο πέρασε με 496 ψήφους υπέρ, 90 κατά και 5 αποχές.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η Άγκελα Μέρκελ κάλεσε τους Γερμανούς βουλευτές να στηρίξουν το πακέτο στήριξης για τη διαφύλαξη της σταθερότητας στην Ευρωζώνη ενώ ο επικεφαλής των αντιπολιτευόμενων Σοσιαλδημοκρατών, αφού επιτέθηκε στην «αποτυχημένη στρατηγική του Βερολίνου» στην αντιμετώπιση της κρίσης, τόνισε ότι «υπερψηφίζουμε από αίσθημα πολιτικής ευθύνης για την Ευρώπη».

Αρκετοί βουλευτές, από όλες τις κοινοβουλευτικές ομάδες, έκαναν αναφορά κατά τη διάρκεια των ομιλιών τους στο «βαρέλι χωρίς πάτο» των ελληνικών δημοσιονομικών -φράση που ακούστηκε αρκετές φορές- αλλά και στο «αντι-γερμανικό μένος» στην Αθήνα.


Οι δύο μεγαλύτερες κοινοβουλευτικές ομάδες, δηλαδή των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ και των αντιπολιτευόμενων Σοσιαλδημοκρατών, συνέκλιναν στη θέση ότι η ελληνική στήριξη είναι απαραίτητη για τη στήριξη της Ευρωζώνης ως συνόλου.


Μία ελληνική κατάρρευση, είχε αναφέρει ενδεικτικά η καγκελάριος, θα είχε ανυπολόγιστες συνέπειες για την Ευρωζώνη, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Ο ρόλος μου είναι να αναλαμβάνω ρίσκα, αλλά όχι να λέω "ναι" σε περιπέτειες».


«Αδιαμφισβήτητα πρέπει η Ελλάδα να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, να εξυγιάνει την κατάστασή της, αλλά χωρίς επενδύσεις, χωρίς ευκαιρίες για αξιοποίηση των δυνατοτήτων της ελληνικής οικονομίας, δεν πρόκειται να αποδώσουν ούτε οι φόροι ούτε τίποτε» είπε από την πλευρά του ο Πέερ Στάινμπρουκ του SPD.


Επιτιθέμενος στην πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση Μέρκελ, ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών  κατέληξε λέγοντας πως το δεύτερο πακέτο «είναι στο συμφέρον της Ελλάδας, της Γερμανίας, και της  Ευρώπης ως συνόλου».


Ανάλογη ήταν και η στάση της Ρενάτε Κούναστ των Πράσινων, που ζήτησε υπερψήφιση του «ελλιπούς πακέτου για την Ελλάδα» για διαφύλαξη της ευρωπαϊκής σταθερότητας
.ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: