Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Ενας προεδρικός άνοιξε την κούρσα - Εβαλε πλώρη για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ ο Χρ. Παπουτσής, που παραιτήθηκε από την κυβέρνηση

Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Σε προεκλογική τροχιά εισήλθε από χθες το ΠΑΣΟΚ, καθώς ο πρώτος υποψήφιος για το προεδρικό αξίωμα, ο Χρήστος Παπουτσής, όχι μόνο ανακοίνωσε ότι θα διεκδικήσει την ηγεσία του.. Κινήματος αλλά παραιτήθηκε και από την κυβέρνηση γιατί δεν επιθυμεί να υπάρξει, όπως ανέφερε σε επιστολή του στον Πρωθυπουργό, «σε καμία περίπτωση, άμεση ή έμμεση εμπλοκή του υπουργείου στην προεκλογική διαδικασία του ΠΑΣΟΚ».
Στην ίδια επιστολή παραίτησης, που ήταν μάλλον αναμενόμενη, καθώς ουσιαστικά την είχε ανακοινώσει στον κ. Παπαδήμο προ 20ημέρου, ο κ. Παπουτσής δικαιολογεί την αποχώρησή του από την κυβέρνηση διότι δεν επιθυμεί «ενδεχόμενη πολιτική ή επικοινωνιακή εκμετάλλευση εις βάρος της κυβέρνησης».
Ο κ. Παπουτσής, ο οποίος είπε στα «ΝΕΑ» ότι τις επόμενες ημέρες θα κάνει δήλωση με την οποία θα αναγγέλλει και επισήμως την υποψηφιότητά του για το προεδρικό αξίωμα του ΠΑΣΟΚ, ανέφερε ότι στην Εθνική Συνδιάσκεψη, που είναι προγραμματισμένη για το διήμερο 9 και 10 Μαρτίου, θα ανακοινώσει τη διακήρυξή του «για την προοπτική και το μέλλον του ΠΑΣΟΚ», όπως ο ίδιος τα οραματίζεται.
Στο μεσοδιάστημα και αμέσως μετά την τελετή παράδοσης του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, στο οποίο όπως είναι γνωστό διαδέχθηκε πριν από ενάμιση χρόνο τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, θα πραγματοποιήσει περιοδείες σε όλη την Ελλάδα προκειμένου να έρθει κοντά με τη βάση του ΠΑΣΟΚ και να παρουσιάσει τις θέσεις του για το Κίνημα στις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στη χώρα.
Δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί ποιος θα τον διαδεχθεί στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Είναι προφανές ότι ο κ. Παπαδήμος θα συνεννοηθεί με τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ Γ. Παπανδρέου και Α. Σαμαρά για το πρόσωπο που θα επιλέξει. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδέχεται να τοποθετηθεί πρόσωπο μη πολιτικό, κοινής αποδοχής, υπό τύπον υπηρεσιακού υπουργού, δεδομένου ότι σύντομα, και μάλλον πριν από το τέλος Μαρτίου, θα προκηρυχθούν εθνικές εκλογές στη χώρα.
Ο κ. Παπουτσής ανέφερε στα «ΝΕΑ», επίσης, ότι ενημέρωσε για την πρόθεσή του να εκτεθεί ως υποψήφιος για το προεδρικό αξίωμα στο ΠΑΣΟΚ και τον Γιώργο Παπανδρέου, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του προχθές Κυριακή.
Από ημερών είχε ενημερώσει και τον Ευάγγελο Βενιζέλο ότι «το σκέφτεται» να είναι υποψήφιος και πως, αν τελικά το αποφάσιζε, αυτό θα ήταν καλό και για τον ίδιο να υπάρξει και δεύτερη υποψηφιότητα, πλην εκείνης του αντιπροέδρου της κυβέρνησης.
Είναι αξιοσημείωτο πάντως ότι ο κ. Παπουτσής, μία μόλις ημέρα μετά τις διαγραφές, έκανε έκκληση για την επανασυσπείρωση του χώρου, προφανώς με την επανένταξη των διαγραμμένων στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος. Πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό θα αποτελέσει ένα από τα βασικά σημεία του προεκλογικού του λόγου.
Η παραίτηση Παπουτσή εκ των πραγμάτων φέρνει πιο κοντά στην παραίτηση και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο, ο οποίος θεωρείται - όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις - φαβορί στην κούρσα της διαδοχής. Οι πληροφορίες έφεραν τον κ. Βενιζέλο να παραιτείται από την κυβέρνηση μια εβδομάδα πριν από την εκλογή του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ, η οποία, όπως είναι γνωστό, έχει προσδιοριστεί για τις 18 Μαρτίου. Αλλά τώρα, μετά την παραίτηση Παπουτσή και μετά την ψήφιση των εφαρμοστικών νόμων από τη Βουλή, θα υποβάλει την παραίτησή του αμέσως μετά την έγκριση του PSI και της νέας δανειακής σύμβασης από τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης την προσεχή Παρασκευή.

Η ΔΗΛΩΣΗ. Στη δήλωση παραίτησης από την κυβέρνηση, ο κ. Παπουτσής επισημαίνει εμφαντικά ότι είχε διαφοροποιηθεί σε αρκετές αποφάσεις της κυβέρνησης. Οπως λένε συνεργάτες του, θέλει να υπογραμμίσει ότι δεν φέρει ευθύνη για τις καθυστερήσεις που σημειώθηκαν ή για τη μη επίτευξη της ανάπτυξης. Αναφέρει:
«Θεώρησα υποχρέωσή μου να παραμείνω στη θέση μου μέχρι την ολοκλήρωση των κρίσιμων αποφάσεων για τη δανειακή σύμβαση και το PSI. Εξέφρασα την υποστήριξή μου στην εθνική προσπάθεια για τη διάσωση της χώρας. Υποστήριξα την ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας επιμένοντας στην αξιοποίηση όλων των θεσμικών και πολιτικών δικαιωμάτων μας που εγγυάται η Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Επεσήμανα τις καθυστερήσεις και τις σκοπιμότητες που εκδηλώθηκαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και τις εγγενείς αδυναμίες του ελληνικού κράτους, τις ανεπιτυχείς πολιτικές επιλογές και την υστέρηση που σημειώθηκε στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Είχα την ευκαιρία επανειλημμένα να εκφράσω τις επιφυλάξεις μου σε ορισμένα θέματα κρίσιμης σημασίας για την οργάνωση της οικονομίας και της κοινωνίας. Υποστήριξα την ανάγκη της επιτάχυνσης με κάθε τρόπο της αναπτυξιακής διαδικασίας, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την έξοδο της οικονομίας από την ύφεση».ΝΕΑ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: