Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

Η Μέρκελ, ο Λάκης Γαβαλάς και η ανικανότητα μας...

Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

Η είδηση που αποκάλυψε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονομου είναι εντυπωσιακή: Τα τελευταία δύο χρόνια επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 8,6 δισεκατομμυρίων ευρώ ,από αυτά όμως μόλις το...
1% κατέληξε στα ταμεία του κράτους.
Με λίγα λόγια, το υπουργείο Οικονομικών εισέπραξε σε μια διετία, μόλις και μετά βίας 85 ( άντε 100) εκατομμύρια από κάθε λογής παραβάτες της φορολογικής νομοθεσίας. Για το λόγο αυτό μάλιστα οι δανειστές μας αρνούνται να συμπεριλάβουν στο νέο Μνημόνιο έσοδα από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Κι εδώ που τα λέμε, μάλλον πολύ καλά κάνουν...
Αναρωτιέμαι τι φταίει και ποιοι είναι υπεύθυνοι γι αυτό το... λαμπρό αποτέλεσμα. Η ανικανότητα πολιτικών ηγεσιών; Η αναποτελεσματικότητα υπηρεσιακών παραγόντων που είναι επιφορτισμένοι με το έργο της είσπραξης των προστίμων. Η αναποτελεσματικότητα των δομών λειτουργίας του συστήματος; Η μήπως όλα αυτά μαζί.
Αναρωτιέμαι επίσης ,αν τελικά από όλη αυτή την πολυδιαφημισμένη ιστορία των επιχειρήσεων σύλληψης φοροφυγάδων, ο μόνος που την έχει πληρώσει (όχι σε... χρήμα) είναι ο Λάκης Γαβαλάς που βρίσκεται φυλακισμένος στο Μαλανδρίνο. Έτσι για να δημιουργούνται εντυπώσεις και να ικανοποιείται το πλήθος που παρακολουθεί από τις εξέδρες του Κολοσσαίου . Κι από ουσία (δηλαδή από εισπράξεις στο κρατικό θησαυροφυλάκιο)...τζίφος!
Παρεμπιπτόντως, στην συνεδρίαση του Eurogroup αρνήθηκαν να δώσουν το πράσινο φως για το νέο δάνειο επειδή, μεταξύ των άλλων, υπάρχει αυτή η «τρύπα» των 300 εκατομμυρίων ευρώ στις περικοπές που λέμε ότι θα κάνουμε. Τα 300 εκατομμύρια είναι περίπου το 3-4% από τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από το υπουργείο Οικονομικών και δεν έχουν εισπραχθεί.
Με τις υγείες μας...

ΚΡΑΧΤΗΣ http://kraxtis-gr.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: