Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

Τριγμοί στην κυβέρνηση μετά τις 5 παραιτήσεις - ΠΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΑ ΟΔΕΥΕΙ Ο ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ

Μείζονα κυβερνητική κρίση προκαλεί το νέο μνημόνιο και η επερχόμενη κοινοβουλευτική ψηφοφορία για την έγκρισή ...
του.

Ηδη την παραίτησή τους υπέβαλαν ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Μάκης Βορίδης, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αστέριος Ροντούλης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης και ο αναπληρωτής υπουργού Εθνικής Αμυνας Γιώργος Γεωργίου.
Τις παραιτήσεις των υπουργών του ΛΑΟΣ πυροδότησε η απόφαση του κ. Καρατζαφέρη να μην υπερψηφίσει το προσύμφωνο της νέας δανειακής σύμβασης.
Πριν από λίγο παραιτήθηκε και η αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η οποίία στην επιστολή της εξαπολύει δριμύ κατηγορώ για τη συνταγή της τρόικας κάνοντας λόγο για μέτρα που οδηγούν σε απόγνωση την κοινωνία:
Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΙΖΑΣ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Κύριε Πρόεδρε,

Γνωρίζω και αναγνωρίζω τις μεγάλες προσπάθειες που καταβάλλετε από κοινού με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, καθώς και τις δύσκολες και επίπονες διαπραγματεύσεις που διεξάγετε σε ένα ιδιαίτερα δυσμενές περιβάλλον για τη χώρα μας.
Τριγμοί στην κυβέρνηση μετά τις 5 παραιτήσεις
Ως Υπουργός υπεύθυνη για τα Ευρωπαϊκά θέματα, έχοντας θητεύσει τα τελευταία 25 χρόνια σε πολλές ευρωπαϊκές θέσεις ευθύνης και πιστεύοντας σταθερά στην ευρωπαϊκή θέση της Ελλάδας, αισθάνομαι απογοήτευση και διάψευση από τη διγλωσσία και την ιδεοληψία που επιδεικνύει η Ευρωπαϊκή Ένωση απέναντι στη κρίση και στις επιλογές που επιχειρεί, μέσω της Τρόικα, να επιβάλλει στη Βουλή και τον Ελληνικό λαό.
Στην πραγματικότητα η εμμονή αυτή παραβιάζει ευθέως την ίδια τη Συνθήκη της Λισσαβόνας που αναγνωρίζει ως βασικές αρχές την κοινωνική συνοχή, τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και την αυτονομία των κοινωνικών εταίρων, κάτι που εξάλλου αναφέρει και η νέα Συνθήκη της Δημοσιονομικής Ένωσης που συμφωνήθηκε στο πρόσφατο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 30 Ιανουαρίου.
Τριγμοί στην κυβέρνηση μετά τις 5 παραιτήσεις
Δυστυχώς, η Τρόικα και οι θεσμοί που εκπροσωπεί δεν λαμβάνουν υπόψη τα διδάγματα από την εφαρμογή του πρώτου μνημονίου, γιατί πέραν των όποιων αδυναμιών και καθυστερήσεων έχουν υπάρξει στην υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών, επιχειρούν να επιβάλλουν μέτρα που τελικά θα αυξήσουν δραματικά την ύφεση και θα ωθήσουν ακόμη περισσότερο την κοινωνία σε απόγνωση.
Η απόφαση της 26ης Οκτωβρίου, κυρίως μέσα από την ολοκλήρωση του PSI και τη μείωση του χρέους αποτελεί χειροπιαστή ελπίδα για την ανάκαμψη της χώρας μας, εφόσον όμως η διαδικασία αυτή συνοδευθεί, πέραν της αναγκαίας δημοσιονομικής προσαρμογής, με πολιτικές που αντιμετωπίζουν την ύφεση και αναθερμαίνουν την οικονομία, στηρίζοντας ταυτόχρονα τον δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό.
Η προσπάθεια για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας δεν μπορεί να βασίζεται στη μείωση των μισθών και στη διάλυση των εργασιακών σχέσεων. Δεν μπορεί να τίθεται ως προϋπόθεση και στόχος του νέου προγράμματος η «βαλκανοποίηση» της ελληνικής κοινωνίας και η κατάλυση δημοκρατικών κοινωνικών κατακτήσεων που αποτελούν πολύτιμο και αναπόσπαστο κομμάτι του ευρωπαϊκού πολιτικού και νομικού πολιτισμού.
Σ' αυτές τις κρίσιμες ώρες για τη χώρα μας και με αίσθημα ευθύνης σας υποβάλλω την παραίτηση μου από την θέση της Αναπληρωτού Υπουργού Εξωτερικών, επειδή δεν μπορώ να συνυπογράψω τα μέτρα που καταλύουν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τα εργασιακά δικαιώματα.
Σας ευχαριστώ πολύ για την εμπιστοσύνη σας»
Στην επιστολή παραίτησής του, ο κ. Ροντούλης αναφέρει πως θεωρεί την παραμονή του στην κυβέρνηση ασύμβατη με την πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί και αφού ευχαριστεί τον κ. Παπαδήμο για την εμπιστοσύνη που του έδειξε, διαβεβαιώνει ότι η εκτίμηση και ο σεβασμός προς το πρόσωπό του παραμένουν.
Στην επιστολή του ο κ. Βορίδης τονίζει ότι κατόπιν της απόφασης του Γιώργου Καρατζαφέρη να καταψηφίσει τη δανεική σύμβαση και επειδή, όπως αναφέρει στην επιστολή, "η τοποθέτησή μου στο αξίωμα του υπουργού πηγάζει και από την δική του πρόταση και με δεδομένη την συγκεκριμένη πρόσφατη τοποθέτησή του, είμαι υποχρεωμένος να θέσω την παραίτησή μου στη διάθεσή σας".
Από την πλευρά του ο κ. Γεωργιάδης αναφέρει στην δική του επιστολή προς τον κ. Παπαδήμο ότι παραιτείται μετά την απόφαση του προέδρου του ΛΑΟΣ για καταψήφιση της δανεικής σύμβασης "ώστε να μπορέσετε να ολοκληρώσετε την προσπάθειά σας ανεμπόδιστα για την υλοποίηση μιας συμφωνίας με τόσο καίρια σημασία για το μέλλον της Ελλάδος ως μέλος της ΕΕ".
Tόσο ο κ. Βορίδης όσο και ο κ. Γεωργιάδης διαβεβαιώνουν στις επιστολές τους τον Πρωθυπουργό ότι θα συνεχίσουν να στηρίζουν την κυβέρνησή του και την προσπάθειά της στο δύσκολο έργο της "για τη σωτηρία της χώρας και το συμφέρον της πατρίδας", όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν.
Σε σύντομη συνομιλία του ο κ. Βορίδης με δημοσιογράφους μετά την επίδοση της παραίτησης του ανέφερε χαρακτηριστικά ότι "πολιτική σημασία έχει η ψήφος στη Βουλή".
Καρατζαφέρης: Οι πράξεις μετράνε...
«Οι πράξεις αξιολογούνται και όχι οι προθέσεις» σχολίασε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, σε ερώτηση που του τέθηκε σχετικά με το αν ο ίδιος ζήτησε από τους υπουργούς του κόμματος να παραιτηθούν.
Νωρίτερα, σε συνέντευξη Τύπου, ο κ. Καρατζαφέρης ανακοίνωσε την απόφασή του να μην υπερψηφίσει το νέο μνημόνιο, χωρίς να αποσύρει τα στελέχη του από την κυβέρνηση για την τύχη των οποίων στο κυβερνητικό σχήμα παρέπεμψε στον πρωθυπουργό.
«Επαφίεται στον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο να αποφασίσει εάν θα τους διατηρήσει στο κυβερνητικό σχήμα. Εάν ο κ. Παπαδήμος θέλει μπορεί να να τους κρατήσει. Εγώ δεν θα τους αποσύρω» είπε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.
Αιτιολογώντας την άποψή του να μην υπερψηφίσει το μνημόνιο, επανέλαβε ότι είχε ζητήσει πριν την υπογραφή του, έγγραφη γνωμάτευση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ρητή διαβεβαίωση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους καθώς και της Τράπεζας της Ελλάδας, ότι με την νέα σύμβαση λύνεται οριστικά το οικονομικό πρόβλημα της χώρας, ενώ απαίτησε- όπως είπε- και την ρητή διαβεβαίωση του Νομικού Συμβουλίου ότι το νέο μνημόνιο«δεν σκοντάφτει» στο Σύνταγμα. Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι η απάντηση που του δόθηκε ήταν ότι η σχετική γνωμοδότηση θα έπαιρνε εβδομάδες.ΕΘΝΟΣ

ΚΡΑΧΤΗΣ http://kraxtis-gr.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: